母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔開心呀,亞仔冇奶飲.......

餵左佢19個月啦,有左小b我都仲好堅持餵人奶,但上個星期作小產,流血流到成褲都係,醫生要我一定要停,但我成日心郁想餵番,但又驚冇左入面個細,唯有放棄,但呢幾日都好內疚,好似好對唔住囝囝咁,係我害到佢冇得飲奶,好羡慕d媽咪可以兩個一齊餵,但...................我失敗左啦!!!!!
囝囝成日想食,我只好拒絕,佢好可憐呀!!!!!!!
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

伯爵府

Re: 唔開心呀,亞仔冇奶飲.......

奀豬mami~~ :

身體為重啊!
或且到你生完小b,囝囝又會來食,到時便可以兩個一齊餵囉!take care!
bb女 = 恩祺媽 :-)

別墅

奀豬mami~~ :

真係唔好餵喇, 個細有咩事未仲內疚, 好似bb女話, 第日一齊再餵過啦. 比豆漿, fresh milk佢飲住先啦.

男爵府

奀豬媽咪
唔好唔開心! 如果醫生認為你要停就要停ga la! 最緊要係大細平安

伯爵府

但囝囝唔肯飲奶粉呀,佢一見個奶樽係白色,就走左啦,我點叫佢,佢都唔肯飲,激死............... :-( :-( :-(

男爵府

奀豬mami~~,

you have to look after the baby in your tummy ah!
follow what the doctor advised la!
you are already very successful as you have breastfed your bb for 19 months!

伯爵府

不過囝囝仲係唔慣囉,佢成日想扯高我件衫呀,但我話"唔可以","唔得",但佢又唔明喎,總之一瞓佢就喊啦,仍好慘咁 :-( :-(

大宅

奀豬mami~~:
試試用杯來餵其他乳製品,我覺得兒子歲半時已經不喜歡奶瓶了。
睡時試試抱

伯爵府

多謝各位媽咪意見.................
係呢,唔知囝囝可唔可以飲朱古力呢??????

大宅

奀豬mami~~:
有無試過用杯餵呀?
好多bb飲全人奶係唔鍾意奶粉既味道(可能太甜)﹐可以試下餵全脂鮮奶。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

伯爵府

奀豬mami~~:

你可以用一些得意別緻的學習杯,寓飲奶於娛樂,我想會吸引你囝囝的興趣。
bb女 = 恩祺媽 :-)

別墅

奀豬mami:

我BB都不愛奶瓶、一直以来飲水都係用Spoon。直到8個半月大開始識用飲菅, 才多了飲水。
可以又試試用飲菅。可能会喜歡的。

小心身体!

伯爵府

我今日試位過學習杯比囝囝用,佢都唔知乜黎,最攪笑佢唔識飲,我教佢都唔明我做乜,激死我!!!!
等我聽日比佢試吓用飲筒先,希望成功啦....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

奀豬mami~~ ,
終於入來了! 要為你打氣啊!
今天兒子停母乳是為新生命來臨的另一個開始! 他要做哥哥啦!
我兒子也不愛學習杯, 我在他10個月大時, 買了個42元的, 就成了他的玩具了! 記得我教他用的時候, 就像你所形容的. 但他用飲管, 就好快上手, 一直用到3歲半才肯不用飲管哩!
放心啦! 總有合適他的方式的!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

奀豬mami:

平時囝囝用d乜野黎飲水同果汁ka?
起初我BB都係先試學習杯(係個飲筒位) 都吾係即刻識用ka....慢慢比d時間囝囝用學習杯la....一定得ka....

若果試用飲筒、可以試下先買d紙包飲品試, 放飲筒入囝囝個口度後軽軽力push個包飲品、比他Feel到「有料到」.....他知原来有野飲就会試下自己飲ka la !
加油!!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊