跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該曬你既分享,我都打算幫bb申請馬來西亞護照,但想問bb只需要大馬護照就入得境?咁MYKAD點申請/需唔需要申請?
我既情況比較特別,囝囝舊年9月係香港出世,我係佢6知月時帶佢返大馬,咁因為之前聽講整好耐,所以先整特區護照~
返大馬2個月,期間未夠一個月就去左新加坡,再次入大馬境時,入境處個職員就話我係嫁大馬人,要去申請visa,如果唔係唔俾我再入境~
所以我同囝囝都局住去immigrants整個長期逗留visa~
但問題係我同老公短期內都係香港生活,但visa又批得半年俾我,囝囝visa更加要每半年renew一次,直到6歲~所以返黎香港打算直接幫囝入藉馬來西亞~

民房

Hi。。。大家好!
我都係嫁馬來西亞華人呀!我囡就係香港出世!以家l5個月大!而我同老公只係在香港注册!我都係每次去馬拉住两個月,已經3次都係夠30日就出境新加坡!但又冇話唔比我再入境喔!
而家准備在9月尾决定去馬拉定居!
想知道個程序要怎樣做。。。THX!

別墅

引用:Hi。。。大家好!我都係嫁馬來西亞華人呀!我

原帖由 candy1006lkt 於 15-08-11 發表
Hi。。。大家好!
我都係嫁馬來西亞華人呀!我囡就係香港出世!以家l5個月大!而我同老公只係在香港注册!我都係 ...
你去到大馬去 sham alam 申請 social visit visa, 我第一次好似兩年,跟我護照到期,之後再申就五年,過著之後可以申請紅色 mykad

大宅

回覆 candy1006lkt 的帖子

請問你bb是拿馬來西亞護照還是香港特區護照?如果我幫我bb申請馬來西亞護照,可以返馬來西亞逗留多久?

大宅

想請教,我bb在香港出生,有香港出生紙,也幫bb申請了馬來西亞出生紙。如果我bb拿了馬來西亞護照,會不會申請不到香港身份證?

大宅

回覆:sweety123 的帖子

不會,香港是可以多種國籍的

大宅

回覆:sweety123 的帖子

有馬護照就是國民,住到妳不住

大宅

引用:背景:媽媽係香港人。爸爸係馬來西亞華人,

原帖由 地震寶寶 於 15-02-14 發表
背景:
媽媽係香港人。
爸爸係馬來西亞華人,係sarawa人,但住係sabah。
thanks for sharing. 我嘅 case 係我係馬來西亞籍, 老公係香港人, 小朋友係香港出世咗7年, 咁仲有無得入籍?

大宅

回覆:sarachk 的帖子

係唔得

大宅

引用:係唔得

原帖由 Yukiruirui888 於 15-09-30 發表
係唔得

大宅

引用:係唔得

原帖由 Yukiruirui888 於 15-09-30 發表
係唔得
點解唔得

大宅

小朋友係2010或2012年之後出生(唔記得左邊年),媽媽係馬來人就可以入籍,之前個d年份只比馬爸爸

大宅

引用:小朋友係2010或2012年之後出生(唔記得左邊

原帖由 Yukiruirui888 於 15-10-05 發表
小朋友係2010或2012年之後出生(唔記得左邊年),媽媽係馬來人就可以入籍,之前個d年份只比馬爸爸

...
thanks

大宅

引用:小朋友係2010或2012年之後出生(唔記得左邊

原帖由 Yukiruirui888 於 15-10-05 發表

...
我嘅细仔係2011出世, 我見有的forum話2010後可以申請, 我打去领事館, 佢話要查馬來西亞網站。

大宅

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+15-10-05+

原帖由 sarachk 於 15-11-09 發表
我嘅细仔係2011出世, 我見有的forum話2010後可以申請, 我打去领事館, 佢話要查馬來西亞網站。

...
妳問了在update資料,因我問了寶寶過了1歲要回去putrajaya才可以申請

大宅

引用:Quote:原帖由 sarachk 於 15-11-09 發表我

原帖由 Yukiruirui888 於 15-11-09 發表
妳問了在update資料,因我問了寶寶過了1歲要回去putrajaya才可以申請
係馬來西亞喎, 點解你用印尼假期, 佢哋假期係一様?

大宅

個電話神神地,send左都唔知

係另外一邊的答案

大宅

引用:個電話神神地,send左都唔知係另外一邊的答

原帖由 Yukiruirui888 於 15-11-12 發表
個電話神神地,send左都唔知

係另外一邊的答案
thanks

大宅

引用:Quote:原帖由 sarachk 於 15-11-09 發表我

原帖由 Yukiruirui888 於 15-11-09 發表
你有無申請到?

大宅

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+15-11-09+

原帖由 sarachk 於 15-11-12 發表
你有無申請到?
無啊!好麻煩,香港這裏又不跟你講要什麼質料,叫你自己去問,她又說媽媽申請要很久,都不知道會批嗎

首頁

尾頁

跳至