產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

孕婦會便秘, 但點解我日日有得痾, 屎都幾硬, 清潔patpat時仲有半個五毫咁多o既血?可否比 d意見!

幾日都係咁啦, 唔知會唔會入面損o左呢, 因為patpat入d痛痛地, 好驚腸有事呀! 又唔照得!
唔知其他人有 bb 試過未呢?
我又食唔到菜, 除o左西梅仲食d咩好呀?

公爵府

Re: 孕婦會便秘, 但點解我日日有得痾, 屎都幾硬, 清潔patpat時仲有半個五毫咁多o既血?可否比 d意見!

孕婦容易會便秘, 您日日有得痾咪好囉! 為什麼要問點解呢!!
可是大便出血就不好了, 可能係痔瘡, 又可能係其他, 唔好驚住...去睇下您的婦科醫生好d !
除o左西梅, 食其他生果都好ga !
但我想知點解您唔食得菜o既??

大宅

Re: 孕婦會便秘, 但點解我日日有得痾, 屎都幾硬, 清潔patpat時仲有半個五毫咁多o既血?可否比 d意見!

因為而家仲係嘔, 一聞到陣味都嘔, 所以只可食其他!
我唔可以話係便秘, 但係就痾得用力dd同出屎o個陣有 d 痛, 可能咁 patpat 炮開掛!
我最驚係佢入面生瘜肉/瘤唶!

別墅

我o個時都有便秘, 日日有得痾已是very good啦, 我幾日痾一次, 最慘係一入去可能成個鐘o架, 搞到我好驚去toilet >"< 我o個時都係, 會出血, 都幾多下, 可能係因為炮左啦, 後尾生完b就冇事, 正常返晒啦。

記住, 唔好食蘋果, coz會仲弊o架~~~~

孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

Re: 孕婦會便秘, 但點解我日日有得痾, 屎都幾硬, 清潔patpat時仲有半個五毫咁多o既血?可否? />
hello-kitty,

我諗你99%都係痣瘡,我頭一胎都係咁,你一定要狂飲水,唔好再食熱氣野,食下橙,火龍果同木瓜,食唔到菜,試下食絲瓜,都好高纖維,同埋問下醫生可唔可以飲"Metamucil", 我唔記得點寸,因為我果時生完, 痣瘡好嚴重,睇專科醫生叫我飲,但係我唔肯定有bb飲唔飲得,你去廁所唔好太緊張,同埋盡量行多d!

男爵府

Re: 孕婦會便秘, 但點解我日日有得痾, 屎都幾硬, 清潔patpat時仲有半個五毫咁多o既血?可否? />
hello_kitty ,萍果囉,可以另到d便便軟d架

男爵府

biebie ,,點解食萍果吾得既??我成日都有食喎,

別墅

我都是日日有得痾, 但D屎都好硬, 好難痾, 好似人地所謂的 便秘, 但大肚婆一定是o甘, 後來日日飲一大杯橙汁和食多D生果, 日日不停飲水, 就易痾好多, 你試下 !

大宅

畀面勳章

我都日日有得痾!重好過未有BB果陣!我今次係第二次陀BB,兩次都好好去,反而未生過BB果陣會經常便秘,兩次陀BB都無胃口又嘔、水都飲唔到,但反而食好多蕃茄同青蘋果、朱古力,不過而家不但無便秘重好去得滯,因為D大便太濕,去完都要用成半卷廁紙先抹得乾淨 :-P 都幾煩,有時"得登"忍住唔去,等大腸吸下D水份,乾D好抹D :-P

男爵府

tingwong,如果可以既話(係屋企)去完之後吾洗抹咁多下,因為會整損,我之前都試過,去完之後沖澡或者前後洗一洗佢,都會好d,我之前損左成個月,去完之後用親廁紙都有血,而家沖澡就好返d啦,

大宅

畀面勳章

MaMaJOE 寫道:
tingwong,如果可以既話(係屋企)去完之後吾洗抹咁多下,因為會整損,我之前都試過,去完之後沖澡或者前後洗一洗佢,都會好d,我之前損左成個月,去完之後用親廁紙都有血,而家沖澡就好返d啦,
之前已經開始痛la,所以而家就頭果幾次用乾紙巾抹,後果幾次就整濕張紙抹 :-(

男爵府

提起便秘好驚呀~因為而家自己都有= =...幾日先有得去..有時肚痛都去唔到..坐底又唔開..冇1-2個鐘都去唔到..老公仲以為我暈左係廁所tim。仲有d屎好硬..硬到pat pat損左..但係又未去曬喎...跟住就慘la...成廁所都係血...but傷口好快好返..但係每次去小便坐底時pat pat個洞位都痛痛地...
如果大家唔怕濕熱可以食蕃茄仔..去得好快我舒服...仲有冬瓜盅(唔怕涼可以食)...瓜粒湯飯食完有得開大
但木瓜唔好了..因為有成份對大肚婆唔好~

大宅

唔該晒你地o既意見, 我會去試下啦... thanks!

別墅

你地未好囉,只係大肚先係咁,難為我一出來工作就去一小時厠所,(仲要係下苦工果種),足足lee d 生活我過了十二年了,我又唔係工作壓力大,我又食生果,蔬菜,運動係少dd,但又未至到踢都唔"旭",(每天步行三十分鐘),以前未結婚,阿媽成日話,睇下你好唔好命,你揾個要同家婆住的老公,你準備日日等鬧,晚晚霸住個厠所咁耐........ :cry:

男爵府

墨魚太太,哈哈,,呢d野吾會鬧o瓜,比我實鬧返佢轉頭呀,

我都係一時一時咋,有時好好地,日日都得去,有時一次過去得清得制,就幾日都無得去,或者食左熱氣野,都無得去,呢幾日都無呀,肚漲漲咁囉,連胃氣都黎埋, -______-

伯爵府

我啱啱有左都有便秘,食幾多西梅同飲好多水都冇用,幾日先去一去,但個肚痛到抽根,宜家我13週又正常番,真係奇怪...

大宅

我而家19週都會架,不過我未有時都係一時時,
不過我發覺食橙係好好多架,所以都盡量日日食,
前幾日有去唔到,我就飲左杯西瓜汁,再飲杯橙汁,
唔怕涼可以試下,無幾耐就肚痛要去了 :-P

大宅

Hi, all.
要飲好多水,同每日食生果,最少二個啦。就好D啦!
試試。

公爵府

2019新春慶豚圓

我有時都有你地講的情況, 醫生都係叫飲多點水, 同食多點生果. 我就飲大杯鮮橙汁, 但要加半杯和暖水, 咁樣便便會軟點.

別墅

MaMaJOE,

因為蘋果會令大腸比較乾囉, 我食左仲衰o架。

墨魚太太,

我阿媽以前都係咁話我o架, 結果有左bb真係便秘得好犀利(平時我都唔係好好去o個隻o架啦)我都等人地比較少用廁所or已訓晒時先去, 等自己輕鬆d(之前奶奶老爺都一度以為我暈左o係廁所)。

而家生左b後, 去廁所非常好去, 比生前仲好~ 我唔知係唔係生完後, 婦產科俾左d易排便o既藥我食呢, 因為驚便秘會令傷口開番所以俾我食o既, 食左2日藥, 之後一直都非常順利!正~

孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

首頁

尾頁

跳至