意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240798

有冇孕婦食物,湯水介紹

大宅

國民生產總值:4343

有冇孕婦食物,湯水介紹

同上

男爵府

國民生產總值:5983

Re: 有冇孕婦食物,湯水介紹

http://www.dadupo.com.tw/food/food.htm
你試下o岩吾o岩,

大宅

MaMaJOE 寫道:
http://www.dadupo.com.tw/food/food.htm
你試下o岩吾o岩,

Thanks!

大宅

國民生產總值:3890

Sammiy .... 妳而家幾多週呀? 有冇嘔呢?

我12週前就日日食中藥, 所以都冇咩特別再煲湯, 中e話噤多都吸收唔晒, 可以唔洗專登煲湯.

零食我鍾意食杏甫, 提子乾, 包裝即食栗子, 梳打餅, 有時係公司肚餓會食橙or apple.

而家冇食中藥, 我自己又唔識煲咩湯, 所以係公司叫外賣湯

男爵府

hkcindy ,我奶奶千丁萬祝叫我吾好食中藥呀,因為個d黑色藥材野會令到bb面黃喎,不過佢都無煲咩湯水我飲,都係食得健康d咋,

大宅

hkcindy:

hello!

大宅

MaMaJOE ... 緊係唔係啦, 不過要睇個信得過嘅中e囉. 我係身體唔好, 由未有bb睇到有左, 所以一定要keep住睇安胎, 到穩定左先唔洗食中藥, 好多之前試過小產嘅媽咪都會睇中e安胎架. 放心啦. 仲有d媽咪會係後期睇中e清胎毒.

Sammiy...我眼訓啦.... 遲d再傾過.

大宅

hkcindy:

你好,我現在6週,都好好,冇嘔,
不過就好大食,同埋好訓得.
我重

男爵府

hkcindy ,我都好想試下人地講個d十三太保安胎呀,不過奶奶咁千丁萬祝,我吾敢呀, :-P :-P

大宅

MaMaJOE

十三太保好多人都話唔好隨便食架, 要問左中e妳arm唔arm食先得架.

sammiy

食得又訓得, 好似我初初嗰時喎 不過我加左d冇口淡淡, 我成日估我呢個係仔黎架. :-P

大宅

國民生產總值:1221

Sammiy 寫道:
同上

簡單最好

複式洋房

國民生產總值:170

Hi 各位好! 我也是剛剛有了bb, 仍然是很興奮,因期待了好一段時間了!

奶奶知我有了就煲花膠海蔘雞�廋肉湯給我。你地可以參考下! 
Muichub

別墅

國民生產總值:972

我覺得中薬唔識唔好亂煲,其實身體無嘜唔妥,煲d淸潤的燙已ok,eg. 1.紅蘿蔔,栗子,雪"ear",栗米,(連幾塊葉, 可使湯無咁肥),豬肉/豬展.
2.花膠,豬展,淮山,圓肉,玉"足"(煲到臨尾才下杞子,以免燥火)

男爵府

我都好耐無乜煲湯啦,一黎吾想飲,尤其個D北其,當參個D,聞到都吾想飲,日日食菜咋,D人叫我吾好食乜,吾好食乜,都無叫我可以食乜,自己都吾識整咩好,咪一D肉,一D菜就算啦,二個人,食吾到D乜野呀,

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.