嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB "食手仔"!

點解BB"食手仔"?
(有本書話:因BB缺乏安全感或準備學用手!)

有甚麼方法幫BB改掉"食手仔"的習慣??

大宅

Re: BB "食手仔"!

試比佢食手指餅

大宅

我睇左本書話bb到左3個月大,就會開始頻繁地吸吮手指,
這是由於bb開始產生好奇心,想親自試探一下自己的手指
為"何物",所以父母懷疑bb心情不好,或是懷疑bb肚子餓都
是多餘的。

子爵府

畀面勳章

hohopig 寫道:
我睇左本書話bb到左3個月大,就會開始頻繁地吸吮手指,
這是由於bb開始產生好奇心,想親自試探一下自己的手指
為"何物",所以父母懷疑bb心情不好,或是懷疑bb肚子餓都
是多餘的。

同意, 不過我覺得食手始終唔衛生, 真係好難不停咁keep住同佢抹手. 我個女都懷疑因為食手食到腸胃炎...如果真係想佢唔食手, 你一見佢想放隻手入口就拉開佢隻手. 拉多幾次, 佢會慢慢食少左, 最後會唔食架喇

男爵府

faye525 & hohopig:

想問下妳地兩位贊唔贊成俾bb食安撫奶咀呢? 因為我唔想囝囝食奶咀, 更加唔想佢吮手指. 我一拉開佢隻手, 佢就勁喊!!!

男爵府

ki-ki

bb食手指因為安全感問題,係先然反應.我囝囝3個月大時又係咁,不過我俾食奶咀,雖然有好多媽咪唔讚成話會令小朋友哨牙同埋難戒,但我覺得而家d奶咀已改良過,唔似以前年代果種....因為曾經見過有一個女仔大約6-7歲,佢隻手拍又扁又起晒"枕"好難睇,一問之下佢媽咪話佢細個時成日啜手拍所以啜到變左形,而且又成日腸胃唔妥.所以我決定俾個仔食奶咀,個仔而家3.4歲,棚牙好靚無哨牙,而且當佢2歲時因為佢咬爛左個奶咀所以就自己戒埋tim.反而食手拍似乎仲難戒,因為佢可以隨時隨地都放入口啜.
Ding

洋房

I also agree with what Ding said. Try to give the BB some toys to hold so that his fingers are occupied and play with him to distract him. Or let him bite a teether/soft plastic.

I let my son (8 month old now) suck the pacifier (奶咀) since 3 month old, coz I know it is much easier to quit when he grows up. 食手指 is more difficult to quit and will harm his fingers - skin & shape, as told by some experienced friends. Sometimes I saw some kids abt 4-5 years old and they still suck their fingers... really bad habit!

複式洋房

my son likes to 食手指 more than pacifier. if i don't let him 食手指 he will cry very loudly and non-stop

首頁

尾頁

跳至