想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫助排卵藥方

我一直想生bb,都有大約兩年了。但因period 唔準,於是去看中e調理,直至period 變返regular為止。因中醫師說經期不準,懷孕比較困難。 

都調理了接近一年,一切都好好。最近於Internet 上發現了一位中醫師的發表,有關不育藥方,對我來說,返正試試也沒所謂,於是就照方一試,真的令我有了bb。我想的的心情你們都可以想像得到,真是十分十分之高興,你地可以考慮一試。website如下:

http://www.laufungkut.com/women.asp

我預產期為12月8日,上次到醫生到做第一次ultrasound, 聽到bb's heartbeat, 真係開心到哭了!!

希望你地好似我一樣能成功啦! 加油!

Muichub

複式洋房

Re: 幫助排卵藥方

hi, 你好
我睇左你個消息, 真係恭喜你! 祝你有個健康活潑小朋友!!

我同你個問題都一様, 經期唔準, 現在都有睇中醫調理, 基本上我現在經期都算準, 但始終都未能成功懷孕!! 我已經努力左大半年啦!!

我想請問你飲左幾多劑個網介紹呢款中藥先成功呢? 每劑藥大約多少錢? 幾時服用先容易成功?

複式洋房

Hi Yucnine! I know how depressing it could be. My husband and I have struggled for more than a year and finally!

I only had one treatment and around 12 times cause my cycle is a bit longer. It is not expensive. Since I didn't have time to cook the medicine, I have found a 藥材舖 nearby my office and asked them to cook for me. It is $42 per time (cooking fee is $10 and medicine is $32)

I just had it according to what the doc said on the internet. Started on the 5th day.

You feel rather hot after drinking these doses. I always felt cold in the past but after drinking it, I was much filled up.

It's not expensive and I think it really worth trying. I felt it is a miracle when doctor told me I am pregnant. I actually cried when I heard my baby's heartbeat cause it is just too amazing.

Hope this helps! Wish you luck and 加油!

Muichub
Muichub

複式洋房

Muichub

Sorry for late reply because I cannot online during office. Thanks for your information! I think I will consider to take this medicine.

Execuse me, I want to know more about the treatment circle!! Do you mean you need to take this medicine from the 5th day of the period and then everyday also need to take one until you have confirmed you have confirmed you have baby??

Sorry, my English is not very good! Hope you can understand!!

複式洋房

Hi Yucnine! 食Lunch 時要快手, 所以打英文。sorry!

我由period開始的第5天開始,每天晚上一次,一直飲了十二個晚上,因為我的cycle是35天,我想make sure 整個treatment 能well cover 我的排卵期。

你可以依照醫師所說,飲一連十個晚上試試。 即由period開始第五天至第十四天,每晚一次。

我大約花了$500,都是值得試下。

我之前小腹成日陰陰涼,飲完成個人都變得比較熱。我醫師說有時經期準亦要make sure子宮暖,以保存卵子及精子壽命。

你是否跟我一樣要經常出trip? 我以前飛得太多,工作壓力又大,所以搞到血氣差,身體虛弱。原來女人真是要keep住身體,用心調理。

希望你也能快d有BB啦! 加油呀!

Muichub

Muichub

子爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想問係咪個個體質都可以食?我M正常30日,有排卵,但年幾都仲未得. :-(

男爵府

唔該曬你既網頁分享呀

不過我想問要煲幾耐呀﹖係咪由頭到尾都係慢火煲呀﹖

複式洋房

我想問如果經期唔知幾時再來是否可以除時飲呢? 我真係好唔準咖???

別墅

ls_692 :
你經期唔準,不如先去睇中醫,可以幫你睇下同調理. :-x
:-? 8-) :-o ;-)

複式洋房

Hi Mori!

因為我是叫藥材舖幫我煲,我都唔知要幾耐 but 我想好似一般藥方一樣吧。

我平時煲藥都是用慢火煲,五碗煲成一碗,大約煲一個鐘左右。

Muichub
------
mori 寫道:
唔該曬你既網頁分享呀

不過我想問要煲幾耐呀﹖係咪由頭到尾都係慢火煲呀﹖
Muichub

複式洋房

Hi jeje!

你和你老公有無驗身呀? 我地都有驗身都是正常。

不如你地去驗下身check清楚。有時問題可能唔係你身上.

jeje 寫道:
我想問係咪個個體質都可以食?我M正常30日,有排卵,但年幾都仲未得. :-(
Muichub

複式洋房

Hi ls_692!

我都同意你先去調理一下身體好d。我第一次去看中e 時,她就同我講: "無病無痛唔代表你身體好,你月經唔準就代表你陰陽血氣失調啦"。我當時都唔知笑唔笑好。後來好比心機調理,幾個月後就開始準返。

人大了都是要用心照顧自己一下。
ls_692 寫道:
我想問如果經期唔知幾時再來是否可以除時飲呢? 我真係好唔準咖???
Muichub

複式洋房

Hi, Muichub

多謝你同我分享你 "o既" 心得, 我已經清楚明白你成功過程啦!!

我經期唔準係因為我卵巢有好多小水泡, 所以阻住排卵, 依家我睇 "o既" 中醫已經令我經期準時來, 但始終都未能成功有bb!! 我年紀唔細, 而且我已經努力 "o左" 差不多一年啦, 我其實都好擔心我以後都唔能夠成功, 雖然我明白同bb都要講緣份, 加上我睇其他姊妹d經驗, 都話越想要, 就越難有!! 但有時真係好難唔去想, 尤其係見到人 "o地" 一家大細去街 "o既" 時候, 我個心真係好灰, 好down呀!!

對不起, 要你聽我發"盧蘇", 哈哈!!

:-P

複式洋房

我今日都去咗中醫到, 要食五日葯呀, 然後再去一次啩。 後日又要去西醫到交體溫表, 因我們check過完全冇問題咖, 現在非常心急, 我都等咗好多年啦。

子爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

muichub 寫道:
Hi jeje!

[quote]
jeje 寫道:
[/quote]

我地都有驗身,兩個都係正常,咁先至奇.如有興趣知多D我個漫長歷程係點,可到<請問有無人試過做"腹腔鏡檢查"?>個topic度睇睇.Anyway,咁妳知唔知係咪個個都可以食呢?無計可施之下我都想試下食呢隻中藥,麻煩告之,thanks!

別墅

ls_692

我去什麼地方交體溫表呀?
:-? 8-) :-o ;-)

複式洋房

係佐敦區婦產科醫生呀

複式洋房

我只可以說以我服後的經驗,此方是熱及應該比較躁。服後個人比較熱。

你參考一下啦!

Muichub

jeje 寫道:
[quote]
muichub 寫道:
Hi jeje!

[quote]
jeje 寫道:
[/quote]

我地都有驗身,兩個都係正常,咁先至奇.如有興趣知多D我個漫長歷程係點,可到<請問有無人試過做"腹腔鏡檢查"?>個topic度睇睇.Anyway,咁妳知唔知係咪個個都可以食呢?無計可施之下我都想試下食呢隻中藥,麻煩告之,thanks! [/quote]
Muichub

複式洋房

Hi Yucnine!

無問題,我非常明白你的心情。我都試了年多兩年,剛好又遇上此藥方,真是很巧合。我之前都很depressed, 每次period來都會喊,好彩老公都開解我,先至好d.

對於此藥方,我當初也是抱住”反正多個chance” 的心態試下•我想你都可以試試。希望你能和我一樣能成功。

Good luck!
Muichub

Muichub

子爵府

唔該妳呀muichub, 我會print張藥方去問一問中醫. 妳好好養胎, 生個可愛得意嘅BB, 好羨慕妳呀, thanks!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
ivf Q & A ... 2 3 4 5 6 .. 247