心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

看地鐵人生百態鞭策自己做個稱職媽咪

平常很少坐地鐵, 現因進行一項針灸療程需連續十天坐地鐵由寶琳至北角, 今天只是第五天已感觸良多......

~~媽咪帶著幼稚園小女孩上車隨即拿出腸仔包, 女孩食得滿是滋味, 將到站了媽咪敏捷而又細心地清理女孩衣服, 拖著女孩下車, 遺留滿是座位及地下的面包碎;

~~爹地媽咪帶著一大(約8歲)一小(約1歲幾)共佔四座位, 未開車前全車廂都聽著媽咪對大女孩關於穿裙子的訓話, 開車後兩個站大女孩不肯乖乖的坐著了, 過了一會一個小男孩坐去空下來的座位, 但大女孩又不肯了, 小男孩的媽咪示意小男孩起來, 可是大女孩又不坐卻又用腳阻住別人不得坐, 那爹地媽咪只是光說妳不坐又不給別人......(我真係想話男人老九你自己起身俾人地坐啦, 個大女自己唔坐又霸住, 個細女又佔個位!!!)

~~不能盡錄, 當中有新移民亦有本地人

仔仔細時多是老公楂車出外, 仔仔識行識走後便多了到附近商場閒逛, 每次過馬路都會跟他說"紅人(燈)不得過, 綠人(燈)才可過" 但紅人燈無車時差不多所有人都會過, 只有我們傻更更的等到綠人燈才過, 終於前兩天仔仔開始識問了, 唉......

看到這許多許多只能鞭策自己要做個好榜樣, 若我們的下一代質素又是如此, 給你實行普選又如何!!

禁止訪問

Re: 看地鐵人生百態鞭策自己做個稱職媽咪

大宅

昨天到中央圖書館,還不是一樣,到處都是跑來跑去的小孩,哭鬧的幼童,家長肆無忌憚的高聲講電話,媽媽找到座位,高聲叫兒子來霸位,爸爸踢到人的腳,望一眼便走開,人人都當這兒是私人會所,打瞌睡的,涼冷氣的,講故事的,當然有兄弟姐妹在吵架爭執的.......數之不盡.還算是圖書館嗎?父母有沒有想過帶小朋友出外,有哪些基本禮貌和規舉?

水晶宮

我就日日撘巴士返工

今夕吾軀歸故土  他朝君體也相同

大宅

唉 ! 香港真係有D咁嘅人, 真係一樣米養百樣人, 難得佢哋D人做得出呀嘛 ..........

有時, 搭 LIFT 都係啦 ! 幫佢哋"禁"住 LIFT 門, 俾佢哋入啦 ! 點知入到嚟, 唔該都冇一聲, 呢 D 係基本禮貌"姐", 咁都唔識, 您估我真係"渣LIFT 人"咩 !

大宅

由 IRON 於 2004-05-02 15:52:16
仔仔細時多是老公楂車出外, 仔仔識行識走後便多了到附近商場閒逛, 每次過馬路都會跟他說"紅人(燈)不得過, 綠人(燈)才可過" 但紅人燈無車時差不多所有人都會過, 只有我們傻更更的等到綠人燈才過, 終於前兩天仔仔開始識問了, 唉......

睇到妳這一段, 實在令我會心微笑. 我亦有著相同的經驗, (現時諗起當時"傻更更"的窘樣, 又實在好好笑) 不過, 我卻認為這是一個絕好的機會向小朋友解釋"做人應該對自己負責任"的道理. 我問小囡:那些不守交通規則的人, 萬一被車撞倒, 受傷的會是誰? 誰會痛? 所以直至現在, 小囡都很乖地遵守交通規則. 有時見到一些人不從斑馬線上過馬路, 仲會告訴我那些人做得不對, 會很危險添! :-P

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

有時搭地
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

心肝寶貝 寫道:
唉 ! 香港真係有D咁嘅人, 真係一樣米養百樣人, 難得佢哋D人做得出呀嘛 ..........

有時, 搭 LIFT 都係啦 ! 幫佢哋"禁"住 LIFT 門, 俾佢哋入啦 ! 點知入到嚟, 唔該都冇一聲, 呢 D 係基本禮貌"姐", 咁都唔識, 您估我真係"渣LIFT 人"咩 !

今年大年初一,我兩公婆帶住囡囡去奶奶屋企,等所有人出LIFT後,有個男人搶先走了入LIFE,豈料他僅僅站在LIFT前面,並沒有按著「OPEN」掣,結果囡囡不幸被LIFT門夾腫了兩頰,即時痛極大哭,我兩公婆也心痛得要命,但個死佬(請原諒我用這麼粗魯的字眼)SORRY都無講!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係話自己好唔同.
不過好多時見到d咁嫁事時,又同時亞仔在場,
我都會同佢一齊討論吓d人的行為arm唔arm.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

係呀,現在d人好差,見到你推住bb車,都唔會幫你按電梯門,由得你一手推車,一手按門,他就站在電梯內望住你,仲好似你阻住他咁,遇到這情況我通常會慢慢來,反正你急我唔急,你幫我按住到門我唔駛咁論盡未會快law。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

[quote]
Matthew&AshleyMom 寫道:
有時搭地

別墅

有關搭lift的事,開門的事,我大大都有同感,and有些家長真係比佢激死架,見到自己個仔女係公眾地方 做了d不合適的事,都不即時掣止,兩個位個細路自己一個坐,真係見得太多不同令自己氣憤的事,比我就立刻stop個女行為,
有無d媽咪都有我的feel呀,我個女現在還小,表達方面未完全好好,但我feel 到她都有不明白,如小朋友做了不當行為,點解個小朋友阿媽又唔鬧or阻止,我就勁鬧佢,講一論解釋不可以這樣做架.
Pig

大宅

唔知有冇人留意到....寶琳站....仲有一個特色....好多人(例如學生、女仕) 鐘意.....拿住杯雪糕, 一路食一路入車廂, 由車中間(入閘後)行到去車頭, 到坑口站就落車.
就算地鐵的司機剛剛落車, 都唔會上前阻止, 當睇唔到架.

男爵府

好媽媽勳章

hi POSEMOM,

今日第7日, 講真個面色真係好左無咁暗啞所以覺得白左少少, 人就精神左, 腰酸背痛亦有好轉, 不過就唔覺瘦左喎, 哈哈哈, 老公話健康就ok啦. ^_*

別墅

我覺得人自私唔幫有需要d人都算,加多把口衰才最利害.
我見過一個抱住個一至兩個月大bb的太太坐巴士,佢有一部
bb車,但因抱住bb的關係,上車時都要車長幫佢推bb車,上車
後又無收到bb車,當到左一個最多人上車的站時,就有3個女人
不停口講「點解唔收左部bb車,你估你坐私家車咩」「知唔
知bb車阻住哂」,但都睇唔到佢地會幫位太太,而其他人都
無所行動,我忍唔住走上前,幫個位太太推好部bb車,再同果
三個女人講「唔幫人就算,就唔好講人」佢地即收口.

我大肚都想幫個太太,個三個女人把口真衰。

別墅

前兩日同亞B去健康院打針,跟住去拿退燒水,我到藥房窗囗排隊,前面一個婆婆跟住到我。婆婆正在聽藥劑師講解D藥,突然有個肥亞太企我隔離,就大聲叫佢個仔話:「擺落去啦,快D擺落去啦!」佢意思係張藥紙,當然佢個肥仔不負佢亞媽所托,係O甘逼埋個婆婆到揾位"攝",跟住婆婆都忍唔住笑笑囗話:「細路等陣先啦!」,輪到我的時侯,個肥仔就當我透明"攝"張紙埋去比人,我真係唔想勞氣同人教仔!費事晨早流流激死自己D細胞!最後肥仔拿咗一支藥水,肥亞太又企係窗口大聲兼眼啤啤話:「吓得一支藥水咋!藥丸都無粒呀?」人地都費事睬佢!
亞媽自己係什麽為人,就教出同自己一樣的細路!等佢自己個仔收佢囉!

洋房

平時教小朋友不要在地鐵食嘢,有一天見到有人飲水,我的小朋友即時好像小學生告狀一樣,很不好意思。

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

有次搭地鐵,有個讀小學一二年班的男仔,由麻麻帶住返學(阿麻好後生,都係五十出頭左右,仲跑得好快添)
到調景嶺站行過對面轉車到觀塘線,未開車門,就聽到個麻叫個孫仔快D跑過去,霸位坐,點知該日人較多,好多人企在月台等候,佢地兩麻孫企在較後位置,此時聽到麻麻叫孫仔快些攝前些,霸位
上車後,好快坐滿晒,兩麻孫無位坐
阿麻:乜你咁咋架,咁都霸唔到
孫仔:唔關我事呀,係D人衰格,坐晒D位,全部正衰人
阿麻:係囉,算啦,D人係咁衰啦,由得佢地啦

嘩!有這些長輩,他的後代,好極都有限啦,第日壁屋等住佢地住呀

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至