母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

3個月3星期大BB食奶問題

別墅

Re: 3個月3星期大BB食奶問題

我個仔三個月都係要成日食,bk媽媽話係正常,三個月時會增加食量,因此會食多d,四個月會回復正常.
我一直都feed on demand,但慢慢地,亞仔會自己調教時間,三至四個鐘吃一次.唔知係唔係因此,我個仔重得ok,出世時得2.68kg,六個月有7.9kg.

複式洋房

我個仔剛剛三個月,重6kgs,身材一般大小。一路採用feed on demand,在過去兩星期中,bb都在晚上10點開始哭著要飲多D!我太太都想餵多D,但bb容易嘔奶。唯有在他一停頓飲奶時,抱離他。過多半小時才餵!

記得叫bb爸爸抱離bb時,把bb背向自己。BB很快收口不哭。

而健康院姑娘說BB三個月大時,要餵密D!

CityHunter.
BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

子爵府

醒目開學勳章

有時bb係3個月後突然會食得密d,因為佢哋生長的需要。同時bb係3個月後會重得,比之前頭3個月為少,這是正常的!

大宅

我個bb又係3個月2個星期,我都覺得食得太密,真係由朝餵到晚,我真係覺得好辛苦,有幾日夜晚佢仲一個鐘食一次,搞度我第2日暈暈地,都唔知咁樣算唔算正常,有時我真係好想俾奶粉佢食,但係我真係一直同自己講忍,我想問下係唔係一到4個月就會4個鐘食一次?????

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊