在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨晚放工發生了一件令我好尷尬的事 , 事源我晚上放工 , 由LCK MTR STATION開始就打緊NDS , 之後到達九龍塘KCR STATION上火車喇 , 咁火車上都係好多人架嘛 , 上到車我就企好又繼續打機喇 , 大約架火車到左唔知大圍定沙田 , 好好彩我前面坐既乘客就落車 , 咁我就坐定定又繼續打機喇 , 過左大約10分鐘左右喇 , 突然聽到有個女性好大聲咁講電話 , 但我都係keep住打緊機 , 並無望究竟咩人講電話咁大聲 , 但都聽到說話大致如下 :
冇呀 ! 點會有位坐姐 !! .........(大約對方講左兩句之後佢又講) 冇呀 , 點會有人肯讓位比大肚婆坐姐 !!!

果下我就打個突 , 之後再慢慢望下 , 先發覺原來對方係大肚婆 , 我再望下同我同坐既3位乘客 , 有2個"訓左" , 一個就"清醒" , 而當時車箱人都係好多 , 我都唔知佢幾時上左車 , 如果我有留意到我一定讓位比佢坐 , 但經佢咁"不滿"既電話對話後 , 我都唔知點讓位比佢好 ,mouth: 結果我只好繼續打機 , 而大肚婆就係tai po落左車了

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 adosze 於 08-5-31 11:29 發表
昨晚放工發生了一件令我好尷尬的事 , 事源我晚上放工 , 由LCK MTR STATION開始就打緊NDS , 之後到達九龍塘KCR STATION上火車喇 , 咁火車上都係好多人架嘛 , 上到車我就企好又繼續打機喇 , 大約架火車到左唔知大圍定 ...

我都試過掛住打機無為意, 後尾隔離位男士起身讓位我先知, 所以唔好擺係心.

我陀大仔時, 數得出得2,3次有人讓位咋, 有時重係D自由行添. 所以到陀第2仔時都化LOR, 有就有, 無咪無LOR, 或者夾啱時間等大埔開出果D車. 唔駛話特登咁大聲講既

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我都試過, 唔洗唔好意思

子爵府

佢擺明俾說話人聽 la
呢 d 人真係 ng 幫都無需放上心

大肚.........唔係大晒 lor
你撘 mtr 個d 呀, ng 係總站上車,
就預左位坐啦~~~

男爵府

當然我地係應該讓座比有需要的人坐,但對於一d以為老馮兼無禮貌的人,我係唔會so她

所以樓主,不用覺得唔好意思,不要上心

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 adosze 的文章

我想我決定不讓座給那位女士, 因為她故意說電話給別人聽到, 我對於這種行政十分反感, 況且乘坐鐵路也不算是辛苦, 不能中計.....

伯爵府

比著我係樓住 我都唔鬼理佢呀

甘樣特登大聲講電話想人讓比佢....大肚唔係大晒.....

雖然我都有佐幾個月bb.....都我都唔會期望有人會讓座比我坐...include 巴士,MTR

so 樓主唔使覺得尷尬架...唔好擺係心

伯爵府

DOUBLE om5

男爵府

佢咁講野都冇咩修養,你就算起身比佢,佢可能唔多謝你或者仲眼啤啤添~~~而且都唔好比佢以為大聲講出嚟就有人起身讓座。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

其實唔一定要比大肚坐, 大肚唔係大晒, 自己都試過, 無所謂啦!

子爵府

唔洗放係心~ 比我, 我唔會讓位
講真, 如果見到既話都會讓下既, 但佢咁做法,令人好反感囉,!! 我聽到更唔會讓
大肚唔係大曬嫁, 加上佢大肚關人乜事呀, 想有位坐就去搭的士OR叫老公車啦, 唔係下下都要憑只既, 大家又唔識~

珍珠宮

醒目開學勳章

大肚咪大肚囉, 由大埔搭巴士出去中環返工無得坐都係咁架啦, 邊有得大聲講說話人聽就有人讓架, 啋佢都傻啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有一次仲尷尬呀~~~

話說我都係無位坐, 咁見前面有個人起身, 以為佢落車, 咁佢响正我面前嘛, 咁我咪坐囉, 點知我一轉身, 佢就同我講....唔好意思, 我係讓比呢位太太坐的, 個時我先知我隔離企左位大肚婆, 好彩再隔離有位阿叔話.....唔緊要啦, 我比佢坐, 咁.....我.......地.....就......一....齊......坐.....低.......左......啦......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 adosze 於 08-5-31 11:29 發表
昨晚放工發生了一件令我好尷尬的事 , 事源我晚上放工 , 由LCK MTR STATION開始就打緊NDS , 之後到達九龍塘KCR STATION上火車喇 , 咁火車上都係好多人架嘛 , 上到車我就企好又繼續打機喇 , 大約架火車到左唔知大圍定 ...

我都遇過呢種人,佢覺得別人應份讓佢.

果次我唔系好舒服 ,本來是旺角上車去上水,一來5赶時間二來想有得座,我座返去尖沙咀總站再出上水 ,車到九龍塘時上來兩個女人,好大聲講野,听到其中一個問:你使5使座呀?辛5辛苦呀?5使用眼睇我已經想到是個大肚婆,我都沒來得及有動作,已經听到佢講:依嫁邊有人讓座俾大肚婆嫁?有都系座一、兩個站就落車果種!你估座到上水都讓你呀? 激到我就5起身讓佢.我都大肚過,大晒呀?果次我就系沒起身讓座.
你話我5好人,我都認呀,但主要是條氣5順!

別墅

係羅, 唔好咁講, 你都唔想架嗎, 我都有試過你咁既經歷。我見到大肚婆時, 我已經就到站, 所以起身。 我e+坐巴士都有人讓個位比我, 唔係我大肚, 係我抱住呀囡。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

大宅

我大肚個陣,都唔會特登企係人前面要人讓位,更加無必要同人大聲講, 好無謂.

民房

唔洗尷尬喎,本來見到老人家,大肚婆本能上都會讓座,但如果對方特登大大聲講出嚟,好似奉旨要讓咁,我都唔多中意....

大宅

我試過仲尷尬呀(不過兩年幾前),剛剛生完亞b,未收到身, 有個男人以為我大肚, 讓位比我呀

首頁

尾頁

跳至