跳至

首頁

尾頁

大宅

我想話,其實潮商學校好好。。。不過似乎無咩人對佢有興趣。。。

My girl changed to this school with the "majority" of her classmates "ethnic minorities". She enjoyed school very much and she mingled well with her classmates. But all friends of mine hesitate to let their kids join the school because they simply "feel" that the kids from ethnic minorities are more naughty... sigh.... I wonder why they do not "feel" the same when they dream of sending their kids to those branded international schools.....

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:潮商學校

因為人人都睇升中嘛。

pomanlife    發表於 15-2-17 16:19

禁止訪問

大宅

潮商升中都唔差丫... 而且用慣英文, 升上英中一點都不成問題啊...

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

好媽媽勳章

主要因為潮商多南亞裔,南亞裔d小朋友人比人感覺好動好多,所以怕怕

伯爵府

環保接龍勳章

引用:潮商升中都唔差丫... 而且用慣英文, 升上英

原帖由 李小B太太 於 15-06-10 發表
潮商升中都唔差丫... 而且用慣英文, 升上英中一點都不成問題啊...
升到先講啦!同grade嘅又唔掂,想上一級嘅又未夠班。

男爵府

好唔好我唔知,不過中西區太多好學校,相比下潮商較遜色

子爵府

回覆:李小B太太 的帖子

升邊間中學多?

伯爵府

環保接龍勳章

引用:升邊間中學多?

原帖由 solim 於 15-06-20 發表
升邊間中學多?
7月頭就知啦

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

唔係多菲律賓小朋友?

大宅

不好意思, 孩子長大後, 很少上來bk. 首先給大家看潮商的派位:

http://csshk.edu.hk/zh/news/209

大宅

派得好唔好, 就見仁見智啦, 每個人的要求都唔同, 我自己就覺得可以接受, 比想像中好.

大宅

華語和非華語的比例、以及小朋友的國藉方面, 以我個女那班為例:

全共有25 人:
- 當中9個華語生 (有2個是今年插班的, 英文學校轉來, 不太會寫中文字。另外2個, 包括我個女, 都是去年插班的, 我個女是香港人, 另外那個插班生是內地人, 不會廣東話。本身這班只得5個華語生, 都是香港人)

- 另外有16個非華語生, 其中4個是菲律賓人, 1個是菲律賓+英國混血, 3 or 4 個是尼泊爾人, 1個是英國+泰國混血, 另外果0的就唔清楚啦, 應該有0的是印度或巴基斯坦.

而全校, 還有以色列啦、土耳其啦、越南啦、加拿大啦、還有各種混血兒, 其他就不太記得什麼國了。

大宅

成績方面, 全校優異生是一位非華語男孩, 其餘各班的首三名, 有華語也有非華語。家境方面, 有低下階層, 也有中產家庭, 有大學教職員的仔女, 也有領事的仔女。

大宅

活潑好動方面, 非華語生一般比較熱情主動, 但不見得「壞」或「曳」。放學部份非華語生習慣聚集在街上或麥當勞一起玩, 但沒有見過他們生事或滋擾街坊。

大宅

學校課程設計, 堪稱得上是香港填鴨式教育下的一泓清泉。學校很注重孩子的身心健康, 還刻意安排各式活動給孩子, 讓他們愉快學習, 例如每年十二月初就考試, 該孩子和家人可以放心放聖誕假休養生息, 聖誕後是一連兩星期的project learning, 讓孩子參觀不同的地方, 然後整理心得, 上台發享成果。

最好的是, 不論 presentation還是年尾的才藝會, 只要孩子願意, 所有人都有份上台表演, 不會只選叻和乖的人表演。所有孩子都可以踏在台板上, 面向觀眾, 建立自信和滿足感。

學校還有很多很多很多很窩心的安排和課程設計, 大家有興趣的話告訴我, 我再分享。

大宅

引用:+本帖最後由+李小B太太+於+15-9-30+14:34+

原帖由 李小B太太 於 15-09-30 發表

學校課程設計, 堪稱得上是香港填鴨式教育下的一泓清泉。學 ...
睇你評論其實學校不錯,點解好多家長唔喜歡潮商?

男爵府

回覆:李小B太太 的帖子

Thanks for sharing

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至