跳至

首頁

尾頁

大宅

Abbylaulau 發表於 16-9-14 05:55
Happy school!! not stress about student Scores !

現在很多家長都迷失了,由幼稚園已只顧著追逐名校,反而不理會小朋友讀書開心與否,不停谷小朋友上補習班,我們要為小朋友選擇適合的學校,而不是隨波逐流選擇熱門的學校,我兩個仔今年9月份會轉校到這所Happy School,所以他們也很開心,因之前選錯了學校,每天上堂也不太開心,無小息多功課,少上體育課的傳統小學,選錯了,所以家長在選校時要小心選擇,找適合小朋友的學校很重要。

大宅

vinteresa 發表於 17-8-23 15:12
現在很多家長都迷失了,由幼稚園已只顧著追逐名校,反而不理會小朋友讀書開心與否,不停谷小朋友上補習班 ...

hi, 你好...我睇返你 d舊 post, 原來你有對孖仔, 之前讀呂小, 今年轉去潮商...唉, 身邊個個都想讀呂小, 但我知道都幾谷, 所以我好希望小朋友響間 happy school渡過童年...

希望你小朋友讀得開心, 同埋希望大家可以多 d 分享哩間學校架資料, many thanks..

9月份我都會去參觀學校, 但學校依家未定日期, 到時希望可以再攞到多 d資料.

大宅

toto032013 發表於 17-8-25 15:07
hi, 你好...我睇返你 d舊 post, 原來你有對孖仔, 之前讀呂小, 今年轉去潮商...唉, 身邊個個都想讀呂小, 但 ...

thank you toto032013您的分享,希望每位小朋友有個愉快的學習環境!

大宅

toto032013 發表於 17-8-25 15:07
hi, 你好...我睇返你 d舊 post, 原來你有對孖仔, 之前讀呂小, 今年轉去潮商...唉, 身邊個個都想讀呂小, 但 ...

今年小一開6班

大宅

toto032013 發表於 17-9-4 16:26
今年小一開6班

hi大家好, 上星期六去咗潮商啦, 本來禽日去觀課, 不過亞仔發燒去唔到...有 d失望, 不過下年仲有一年, 希望到時可以去到啦..

果日去聽簡介會, 估唔到有好多人..其實一般資料我都已上網睇過, 我最 like係學校真係好多資源可以提供比小朋友, i.t.方面好先進..

校長話上年15分都未必收得哂, 可以想像越來越多人選擇哩間學校, 因為我係舊生, 又係首名子女, 又係住西環, 所以如我選佢為第一志願的話, 應該99.9%收..

我諗我會比我小朋友讀哩間學校 :)

大宅

toto032013 發表於 17-9-20 13:41
hi大家好, 上星期六去咗潮商啦, 本來禽日去觀課, 不過亞仔發燒去唔到...有 d失望, 不過下年仲有一年, 希望 ...

歡迎您toto033013,加入這Happy School。雖然開學不太久,但我家孩子開始慢慢適應,潮商課程雖然慢過其他同區的某某學校,以前—日教—課書,現在三四日才教完—課書,但老師是會想教懂學生,而不是將責任推回給家長教或補習社,功課也有—定數量,但在學校已經做了很多,孩子回家多了時間玩和休息,看書,做自己想做的嘢,發呆。另外,小息是可以去操場玩,跳飛機,男生最愛玩“捉”,狐狸先生,只要不是追跑的活動也可以。。是真正的“小息”,還有很多課外活動興趣班,有足球,籃球,游泳,乒乓球,劍撃,小提琴,電子琴。。。等等!這才是正常的小學模式。

大宅

vinteresa 發表於 17-9-23 09:18
歡迎您toto033013,加入這Happy School。雖然開學不太久,但我家孩子開始慢慢適應,潮商課程雖然慢過其他 ...

hi vinteresa, 知你小孩們已慢慢適應這學校都替你開心..

我家 baby仲有2年先小一, 希望學校 可以keep住如依家對教學架態度 :)

大宅

toto032013 發表於 17-8-14 17:58
hi李小 b太太, 我仔9月k2, 咁我近日又上網睇下 d 派位, 潮商今年小一派位, 50% 英中, 同以往差唔多, 我好 ...
唔好意思呀toto032013,我咁遲先覆你,因為宜家小朋友大左,我好少上bk呀...
最新update就係,學校真係好左好多人呀!我大女話開學果陣淨係要安頓好果六班小一bb響禮堂坐低,都要攪好耐!

我估揀潮商主要係睇:

1. 學校整體大方向:唔係一味谷成績,而係好注重小朋友身心、術科方面的發展,俾好多野小朋友玩,俾好多野小朋友試
2. 課程的量和進度:唔會教得太快,唔會一日教一課書,唔會成日默晝測驗
3. 功課量:其實唔算少功課,但係有一部份可以響學校完成,返屋企大約做30min就得,有時連續幾日返屋企無功課做都試過,不過有時都試過返屋企仲要做1.5 hour...
4. 校風和紀律:我自己問心唔覺潮商校風差,唔覺南亞/內地小朋友特別曳,小朋友都講得聽、都受教,個別有些小朋友返學放學會追來追去或者邊行邊玩,但我唔覺得太曳,唔係破壞公物,又無打擾途人,不過未必人人都接受到,有0的人可能唔鐘意小朋友太「活潑」
5. 師生關係和同學之間的氣氛:關係真係幾好,即使有些老師表面上好嚴,但見到小朋友都同佢地好親近,放學見佢地bye bye老師、或者學校有活動時見到佢地和老師同學之間的互動,覺得關係幾融洽
6. 習慣和不同民族的人融洽相處:香港地方細,好單元,響外國一班好多不同人種並唔出奇,不過香港就好少會咁,所以小朋友入左潮商,習慣下一班好多不同人種,大家融洽相處,其實係好難得的經驗,亦都係放眼世界的第一步
7. 英文:如果話語法呀、發音呀,就好難講,但潮商小朋友六年訓練後,人人都一定敢講英文,甚至用英文互相開玩笑,甚至「鬧交」,都唔會怕,我覺得趁細個俾佢地衝破到「開口講」呢個心理障礙,對於將來學英文、學外語,其實都幾有幫助

希望上面的分享可以幫到大家啦~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

李小B太太 發表於 17-10-6 10:09
唔好意思呀toto032013,我咁遲先覆你,因為宜家小朋友大左,我好少上bk呀...
最新update就係,學校真係 ...

hi李小 B太太, 謝謝你的分亨..希望大家可以 keep住 update啦...many thanks:)

大宅

回覆樓主:

《家長開咪 - 直言不諱》第39集 03102017
與詹校長對談HAPPY SCHOOL
主持:Eiffel
嘉賓:詹漢銘校長

Eiffel將繼續與詹漢銘校長暢談香港潮商學校的改革經驗,
學校如何落實「堂上完成部分功課」?
什麼是「happy school」?和好成積是否衝突?
猶如一間國際學校,如何處理文化和學習差異?

https://www.facebook.com/hkparentsleague/videos/1529802150471420/

大宅

vinteresa 發表於 17-10-9 15:15
《家長開咪 - 直言不諱》第39集 03102017
與詹校長對談HAPPY SCHOOL
主持:Eiffel

大家不妨聽吓詹校長的訪問,談到潮商學校的改革!還孩一個快樂的童年!

大宅

vinteresa 發表於 17-10-9 15:21
大家不妨聽吓詹校長的訪問,談到潮商學校的改革!還孩一個快樂的童年!
...

睇完校長個訪問,真心覺得學校以「學生」既出發點為先。

大宅

cutieringo 發表於 17-10-10 14:41
睇完校長個訪問,真心覺得學校以「學生」既出發點為先。

剛睇完校長訪問, 加上哩兩日又有小朋友輕生架報道, 對學校教育方法, 更加支持...謝分享

首頁

尾頁

跳至