親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

關於退稅手續,希望幫到大家,通常大型百貨一定有退稅柜位,只要過5001yen或10001yen就可以,咩貨品屬於咩種類都有清楚圖示,而藥房就要睇清楚有冇退稅標誌,因有些藥房真的沒有做。百貨公司係直接收扣完稅既金額,而藥房係收完再退番現金。
所有退稅品會放哂入一個膠袋,而退稅單會釘係你本passport入面,記得出海關前,即過完行李檢查未到check passport 前會見到(稅關),記得將釘係passport既退稅單放入關員柜面個收集盒,一定要記得,否則下次入境時會追收,海關是有紀錄的。呢個係關西機場出境時做既,我估其他都應該差不多。
我係跟團,導遊話真係試過冇交,下次入境時俾海關查問。
所有人啲物品都係寄倉,完全冇人話要檢查,張單都係就咁放低,根本冇人睇。
希望以上資料幫到大家

子爵府

回覆:有關退稅手續

好實用!

伯爵府

請問,你話「百貨公司係直接收扣完稅既金額」,咁如果我啲嘢喺分開唔同部門、唔同樓層買,夾埋先夠退稅金額,咁係咪分開買晒之後再去退稅櫃位搞?

另外,你話「藥房係收完再退番現金」,咁如果碌卡找數都係退現金?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:請問,你話「百貨公司係直接收扣完稅既金額

原帖由 ioi 於 15-02-17 發表
請問,你話「百貨公司係直接收扣完稅既金額」,咁如果我啲嘢喺分開唔同部門、唔同樓層買,夾埋先夠退稅金額 ...
百貨公司我唔肯定唔同層可唔可以俾你夾埋一齊比,我係分開唔同部門俾錢,都係一比扣稅後既金額,不論現金或簽卡。
而藥房我見有團友用卡比,都係俾咗總數,再用另一部收銀機攪完俾番現金。

大宅

引用:關於退稅手續,希望幫到大家,通常大型百貨一

原帖由 Lovely媽咪 於 15-02-17 發表
關於退稅手續,希望幫到大家,通常大型百貨一定有退稅柜位,只要過5001yen或10001yen就可以,咩貨品屬於咩種類 ...
下,我上個月頭去了沖繩,有買退稅品,都有單釘在護照內,但我問過機場職員及同機香港人,都無講要收,咁點算呀?我6月會去九州,係咪真係會追番呀?

版主

九洲我唔敢答你,因大板呢邊導遊話有人真係試過俾人追番,其實安全起見你keep住張單先,下次去真係問都有得俾番佢地,不知者不罪

別墅

我上次入境, 拎咗行李,
職員見我前面個遊客上次單未收走,
就咁扯落嚟就算, 未見追稅喎...

而且我都唔知要自己主動交,
亦唔覺有咁嘅箱同清晰指示,
啲人唔係話出境時職員搞掂?

別墅

我係藥妝店係直接俾已減稅嘅金額,
唔需要俾完再退, 呢啲係睇返舖頭點做

版主

其實間間都可能有唔同做法,冇一定,之前亦有jm話要開喼睇番啲貨,我出呢個都講明我係大板走時既做法,純粹俾大家一個參考

大宅

去左九州大阪,昨晚先係東京返嚟,未試過要交呢d單,淨係俾passport 俾關員睇,佢睇完釘係passport d單就得!

大宅

回覆:Lovely媽咪 的帖子

Thanks so much, very useful. 即可全部物品寄倉,出境時check 完行理,然後交釘起在passport 的單入box 便可?有錯請更正

版主

睇番其他jm留言,有人冇交番張單,有人俾關員睇睇就得,我就係過關前見到有個位上面有個收集盒,就咁放低就得。所以如果真係冇一定做法,但若真係過關前(即未到 check passport柜位)見到[稅關]呢個位就順便放番啲單落去。而最肯定係大部份jm既物品都係可以寄倉

子爵府

引用:睇番其他jm留言,有人冇交番張單,有人俾關員

原帖由 Lovely媽咪 於 15-02-22 發表
睇番其他jm留言,有人冇交番張單,有人俾關員睇睇就得,我就係過關前見到有個位上面有個收集盒,就咁放低就得。 ...
其實係放邊張單入個盒? passport 釘住的還是買咗野自己keep果張? 之前無試過咁做,所以唔係好明, 謝謝!

版主

引用:Quote:原帖由 Lovely媽咪 於 15-02-22 發表

原帖由 牛牛bb 於 15-02-23 發表
其實係放邊張單入個盒? passport 釘住的還是買咗野自己keep果張? 之前無試過咁做,所以唔係好明, 謝謝!

...
釘係passport度個張

子爵府

引用:Quote:原帖由 牛牛bb 於 15-02-23 發表其實

原帖由 Lovely媽咪 於 15-02-23 發表
icic thank you

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 牛牛bb 於 15-02-23 發表其實

原帖由 Lovely媽咪 於 15-02-23 發表
唔該哂

別墅

回覆:jessica0768 的帖子

想請是否全部退稅物品可放喼寄行李,不需比海關查看後才寄行李?

大宅

引用:想請是否全部退稅物品可放喼寄行李,不需比

原帖由 SukoMaMa 於 15-02-23 發表
想請是否全部退稅物品可放喼寄行李,不需比海關查看後才寄行李?
我明天可報告比大家

男爵府

等你報告, 我後日走,thanks!

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

星期六剛從大阪回來,免稅品全部放入寄艙行李,不需要檢查。過了海關後有counter收訂在passport的單,好方便快捷。

首頁

尾頁

跳至