烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我已做了兩次,兩次都是沒有朱古力漿流出來,但個蛋糕ok。我跟足各步驟,而我用了200度焗6分鐘,d漿都係唔流出來,請問點先可做到外硬內有漿流出來呢?謝謝,請赐教

大宅

變左蛋糕呀﹖
係咪焗耐左﹖
我的BB要健康快樂成長﹗ :-D :-D :-D :-D :-D

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我估係個模太細,焗到熟哂。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

我都試過好似你咁,後來我發現有個食譜係將外面同裡面既材料分開做,最後真係得咗,你試吓啦!

材料:六個份量
軟心餡:65%朱古力60克、牛油12克、淡忌廉60克
蛋糕:33%朱古力100克、淡忌兼65克、牛油30克、蛋3隻、砂糖40克、可可粉30克、低筋麵粉40克、發粉1/4茶匙

做法:
軟心餡:
1.朱古力切碎,連牛油一起坐熱水溶。溶掉後入加淡忌廉,攪均放入雪櫃雪十分鐘。
2.分成六份,每份放在保鮮紙上,包成圓形,再放入雪櫃雪硬備用。

蛋糕布丁:
1.朱古力切碎連牛油坐熱水溶。加入淡忌廉和蛋黃拌均,倒進已篩過的可可粉、發粉和低筋粉混合。
2.蛋白打至起白泡後,分3次加入糖,打至企身。輕輕拌均入(2)中。
3.布丁模掃牛油和上粉。
4.將布丁漿倒入布丁模約1/3,放入雪櫃雪5分鐘。
5.然後拿出來,放入軟心餡。再平均入餘下的布丁漿。
6.每一個布丁都要敲一敲桌面,讓倒入去的布丁漿完全注滿布丁模。
7.入雪櫃雪十至二十分鐘定形
8.預備焗爐180度,焗10-15分鐘,調低至160度再焗5分鐘。
9.反轉放在碟上,脫模後連雪糕一起享用。

註:如果經冷藏處理,要加長焗的時間。

男爵府

這裡有人教整 希望幫到你
http://www.u21.hk/u21_2006/diy/recipes/chocolava/index.asp

首頁

尾頁

跳至