意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 28|主題: 127083

有無人可以幫下我呀?菲傭續約問題及新的人工要比幾多$$$呀?

男爵府

國民生產總值:6965

好媽媽勳章

有無人可以幫下我呀?菲傭續約問題及新的人工要比幾多$$$呀?

我的菲傭10月約滿, 我想同佢續約, 想問下手續如何呀?

另外, 仲想問下而家請菲傭係唔係要比稅政府呀?咁點比呀?咁比個傭傭係唔係比$3270?

咁佢係唔係每個月少左$400呀???

男爵府

國民生產總值:6467

Re: 有無人可以幫下我呀?菲傭續約問題及新的人工要比幾多$$$呀?

I want to know too.

侯爵府

國民生產總值:21395

Re: 有無人可以幫下我呀?菲傭續約問題及新的人工要比幾多$$$呀?

佢出新visa時, 需要連同一張2,400元(半年)的支票比入境處才可以拿visa.

佢當然係小左400元. 出3,270

複式洋房

國民生產總值:380

hinhinmummy :
And then how to pay? Is it $2400 for every 6 month or $400 each month? By sending 支票?

看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

大宅

國民生產總值:1189

$2400 for every 6 month ...

別墅

國民生產總值:616

Mei 寫道:
我的菲傭10月約滿, 我想同佢續約, 想問下手續如何呀?

另外, 仲想問下而家請菲傭係唔係要比稅政府呀?咁點比呀?咁比個傭傭係唔係比$3270?

咁佢係唔係每個月少左$400呀???

The following is extracted from Immigration Dept's Website :-

[size=large]從 外 國 聘 用 家 庭 傭 工 指 南

...........

V. 徵 款
9. 在 二 零 零 三 年 十 月 一 日 或 以 後 申 請 聘 用 傭 工 的 僱 主 , 須 就 所 聘 用 的 傭 工 繳 交 僱 員 再 培 訓 徵 款 , 作 為 培 訓 及 再 培 訓 本 港 工 人 的 經 費 。 計 算 應 繳 徵 款 額 的 方 法 , 是 每 月 港 幣 400 元 乘 以 僱 傭 合 約 期 的 月 數 。 徵 款 須 在 簽 證 發 出 前 一 筆 過 繳 交 , 又 或 均 分 4 期 繳 交 , 首 期 須 於 簽 證 發 出 前 繳 付 。

10. 在 任 何 情 況 下 , 徵 款 均 不 會 退 還 。 然 而 , 倘 傭 工 沒 有 抵 達 香 港 特 區 履 職 , 又 或 其 僱 傭 合 約 在 期 滿 前 被 終 止 , 入 境 事 務 處 在 考 慮 僱 主 聘 用 另 一名 傭 工 補 替 的 申 請 時 , 會 計 及 已 繳 徵 款 的 餘 額 , 但 有 關 申 請 必 須 是 在 僱 主 獲 悉 傭 工 沒 有 抵 達 香 港 特 區 履 職 或 獲 悉 其 未 能 完 成 僱 傭 合 約 當 日 起 計 四 個 月 內 提 出 。

11. 僱 主 應 在 申 請 表 格 內 選 擇 一 筆 過 繳 交 徵 款 , 或 均 分 4 期 繳 交 , 首 期 徵 款 應 在 傭 工 獲 發 簽 證 前 親 自 或 授 權 代 表 繳 付 。 徵 款 應 在 領 取 簽 證 時 以 現 金 或 支 票 付 款 , 支 票 必 須 劃 線 , 抬 頭 註 明 「 香 港 特 別 行 政 區 政 府 」 。 期 票 恕 不 接 納 。 本 處 會 於 每 次 收 取 徵 款 後 印 發 收 據 。

12. 僱 主 日 後 可 以 下 列 方 式 繳 交 其 餘 各 期 徵 款 :

親 自 或 授 權 代 表 前 往 香 港 灣 仔 告 士 打 道 7 號 入 境 事 務 大 樓 六 樓 入 境 事 務 處 外 籍 家 庭 傭 工 組 繳 交 , 或 把 支 票 寄 往 該 處 或 放 入 該 處 的 投 遞 箱 內 。

親 自 或 授 權 代 表 前 往 以 下 6 間 入 境 事 務 處 分 處 繳 交 :

東 九 龍 辦 事 處
九 龍 藍 田

大宅

國民生產總值:1484

咁請問僱主既然比得o個筆所謂培訓費用, 政府係唔係有d course去培訓工人???

子爵府

國民生產總值:12409

ho_fish,

No way. No courses for DH. Just an excuse on the part of the Govt to get more $$$ from us.

男爵府

國民生產總值:6467

But what is the procedures to do the contract renewal? If it is done by agent, what is the cost?

男爵府

國民生產總值:6965

好媽媽勳章

hinhinmummy & meimei45
謝謝你呀!

大宅

國民生產總值:4524

我個菲菲又係九月尾到期呀.....
當日係有朋友個菲菲介紹, 算係自己搞佢過黎, 依家諗住續約, 咁手續上係咪應該俾張機票佢番一轉菲律賓, 放埋十四日大假, 然後至再番黎兩個星期, 照出一個月糧俾佢呢?

如果唔放佢番菲律賓得唔得呢?

至於每月四百元的政府收的錢, 係咪要續約時一次過交9600, 或續約後最初四個月, 每個月俾2400呢?

順帶一問, 近期菲律賓來回機票市價如何呢?

唉......續一次約又唔見一筆~~~~ :-(

唔該各位知道行情的媽媽指教一下, 謝謝!!!

大宅

國民生產總值:4257

kt1 寫道:
But what is the procedures to do the contract renewal? If it is done by agent, what is the cost?

Kt1,

I just renew my maid's contract, it costs me around HK$500 exlcude the levy payment. I did it personal not through agent. If you have any question, you can call immigration dept or see their web site.

http://www.immd.gov.hk/ehtml/faq.htm

Hope this can be help.

大宅

國民生產總值:4257

dian :

如果唔放佢番菲律賓得唔得呢? Yes but have to let her back to 菲律賓 once within 1 year. This extension of stay need to apply together when she renew the working visa. Don't worry, the booklet from Immigration Dept has very detial guideline.

至於每月四百元的政府收的錢, 係咪要續約時一次過交9600, 或續約後最初四個月, 每個月俾2400呢?

順帶一問, 近期菲律賓來回機票市價如何呢?
FYI : It costs around HK$1080 (I checked last week).

For further detail, please see Immigration department web-site : http://www.immd.gov.hk/ehtml/faq.htm

大宅

國民生產總值:4524

fm1128,

多謝你的資料!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.