論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

特首曾蔭權.
香港特別行政區行政長官辦公室
mailto:[email protected]
公民黨 (關信基, 余若薇 ...)
[email protected]
民協 (廖成利 , 譚國僑, 莫嘉嫻, 嚴天生, 馮檢基...)
民主黨 (李柱銘, 陳樹英 何俊仁,鄭家富, 何俊仁 , 張文光, 涂謹申...)

自由黨 (田北俊, 周梁淑怡, 劉健儀, 梁劉柔芬....)

你 的 意 見 ?● 你 有 否 聘 請 外 傭 , 你 覺 得 薪 金 增 加 多 少 才 合 理 ?
● 你 覺 得 外 傭 薪 酬 機 制 應 否 每 年 檢 討 ?
請 電 郵 至 : [email protected]
或 傳 真 至 : 2370 3283
或 發 短 訊 至 : 6010 7999

請大家齊心一齊email, 有關我們的訴求.
老實講, 而家包佢食包佢住, 仲要每年一定要加人工, 遲多幾年, 佢份糧隨時有6000. 星加坡d 工人都可以唔同人工, 無假期. 而我地香港人做唔同公司都係唔同人工, 點解政府定人工我地一定要跟? 如果係, 點解香港人做文員, 做sales....個個都不同人工, 點解政府唔立例我們的人工要一樣呀? 要加佢地人工追通脹, 而家包佢食包佢住, 應該係將佢地人工減小, 先可以幫我地追通脹, 點解仲要一加加$400??
外傭稅已有幾億盈餘, 點解我地仲要再交? 如果要加佢地人工, 唔交外傭稅轉番比佢地就差不多!! 又點解我地交稅唔扣番請工人既錢? 請完工人比左錢出嚟, 仲要再交稅??
我見到今日份報紙, 佢地大字標題話唔加就攪大型示威, 我真係火都嚟, 咁唔鐘意可以唔做! 我出去打工, 包佢食包佢住, 水費電費, 煤氣咩都貴一倍, 份糧一半人工比左佢, 仲要咁多要求, 我唔做全職, 搵份partime, 又可以唔使交稅, 又唔使勞氣, 佢咁加法, 我個工人完約, 我就唔再請工人. 人人都係咁做時, 我睇你d工人有無人請!!!!!

[ 本文章最後由 yenho 於 08-6-3 17:42 編輯 ]
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

男爵府

Email sent.
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

大宅

好媽媽勳章

我都SEND 左...
上年我巳嘈, 又係無人理,
唔知今年有無人幫下我地,
是否我地唔夠團結??
有十幾萬外傭,
點都有十幾萬僱主掛,
各位, 出下聲la.......

侯爵府

email SENT

大宅

$3860?我就算加埋人工,但包埋工人食同住,再加上通脹,我跟本要嘔凸,D工人響僱主包食包用包住底下,佢地根本就有咁浪費得咁浪費,屋企水、電、煤,可以因為請一個工人而用多一倍,即工人一個人用量,係原先一家三口用量,仲未包括D工人偷財物,未包工人屈僱主萬萬聲錢!唔通而家呢個年代,請工人就代表係有錢人?再係咁落去,我請願唔做野,綜援好過啦!我地要辛苦出去賺錢,人工一半就比左個工人,仲要日日驚D工人對小朋友唔好,究竟政府知唔知我地班小僱主好慘?

大宅

原文章由 yenho 於 08-6-1 16:37 發表
你 的 意 見 ?● 你 有 否 聘 請 外 傭 , 你 覺 得 薪 金 增 加 多 少 才 合 理 ?
● 你 覺 得 外 傭 薪 酬 機 制 應 否 每 年 檢 討 ?
請 電 郵 至 : [email protected]http://appledaily.atnext.com/templat ...

已sand!
包佢地食包佢地住,佢地都唔駛點樣用錢,
我地僱主面對嘅通賬仲多啦...
奶粉尿片,買餸,柴米油鹽,書簿費,番工車錢樣樣加...
人工都未加過...又唔見政府會幫我地,淨係立例
最低工資都攪咁耐...

大宅

已經send, 強烈反對.

別墅

sent already ~

大宅

好媽媽勳章

香港政府可以幫女傭定最低工資, 但香港公民都定唔到???
因通漲要加女傭人工???工人一個月才有4天假期, 其餘26日都係太太要包足全家的生活開支, 這條通漲數比工人多幾倍啦???
我反問她, 政府究竟係聯合國政府 or 香港政府, 就連女傭的保障, 香港做公民的都沒有, 每年可以review 一次人工, 倒不如叫聯合國政府算吧!

大宅

原文章由 肥媽 於 08-6-1 22:09 發表
香港政府可以幫女傭定最低工資, 但香港公民都定唔到???
因通漲要加女傭人工???工人一個月才有4天假期, 其餘26日都係太太要包足全家的生活開支, 這條通漲數比工人多幾倍啦???
我反問她, 政府究竟係聯合國政府 or 香港 ...

sended

珍珠宮

減齡達人勳章

sent already!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

請 電 郵 至 : [email protected]http://appledaily.atnext.com/templat ...

how to send ar ? can i copy ur message and send to them?? as i totally agree with u !

男爵府

sent 左

媽媽最愛大小b

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定要SEND啦,比多d聲音記者知道.

大宅

me too

原文章由 elainesuen 於 08-6-1 21:14 發表
已經send, 強烈反對.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

i just email already.

男爵府

醒目開學勳章

ME TOO.....太過份啦.......send左....

原文章由 LongRyan 於 08-6-2 12:12 發表
i just email already.

大宅

sent咗啦, 仲吐咗d苦水, 唔知d記者有無心機睇呢

大宅

好媽媽勳章

alread send

別墅

Sent. Thanks for sharing us the information.

首頁

尾頁

跳至