自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

tingting5544,曲曲:
我係搵人幫我充值去我既淘寶戶口,咁佢過左錢,我地就自己買野!!
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1116063158
你地去呢度睇下啦!!!
不過有 bk 媽咪話呢間手續費平 d ,http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b8008768?

伯爵府

點解我睇極都唔明既....

如果我用DBS Visa去taobao買野,登記左之後,點做到貨到付款?

如果去yahoo搵人幫忙充值,可唔可以充多d錢再慢慢用?可唔可以check到balance嫁?可以點充至確保安全?

子爵府

原文章由 mylulu007 於 08-6-24 16:05 發表
點解我睇極都唔明既....

如果我用DBS Visa去taobao買野,登記左之後,點做到貨到付款?

如果去yahoo搵人幫忙充值,可唔可以充多d錢再慢慢用?可唔可以check到balance嫁?可以點充至確保安全? ...

本身淘寶就係貨到先付款俾賣家GA~

因為當你用VISA 係淘寶買野俾錢,條數即時扣左,但唔係去左賣家果到,而係去左支付寶呢個中間機構幫你KEEP住D 錢,當你收到貨,檢查無問題後,先去按確認付款,支付寶先會俾錢賣家~否則,有問題,你可申請退款~

子爵府

我頭先想用HSBC visa 咭充值支付寶點解做唔到???

男爵府

原文章由 kellymami 於 08-6-24 22:07 發表
我頭先想用HSBC visa 咭充值支付寶點解做唔到???

visa咭係唔可以充值架,
只可以用黎付款!

子爵府

請問你可否教我點做?
Many thanks!

男爵府

原文章由 kellymami 於 08-6-24 22:50 發表
請問你可否教我點做?

拍好你所需的貨品後,
聯絡seller改運費,
改好運費後就可以用visa付款啦,
切記visa唔可以合併付款,要每件貨付款!
如果再唔明可以pm我..我續步續步教你!

子爵府

Hi cindy1108,

你真好人,我想問如果用visa付款,咁可唔可以做到到貨後比錢呢? Many thanks!

男爵府

原文章由 kellymami 於 08-6-25 10:16 發表

你真好人,我想問如果用visa付款,咁可唔可以做到到貨後比錢呢? Many thanks!

貨錢就唔可以到貨後先付款,不過你可以用visa係支付寶比錢先,但係呢筆錢visa會即時扣帳,不過就仲未正式入seller戶口,會先由支付寶keep起,直至你收到貨後再上支付寶確定收貨,seller先會正式收到你既錢,至於運費方面你可以叫seller用順豐快遞貨到先付運費,順豐到港係$33/1kg!續重$12-$16/1kg不等
...視乎seller發貨地區而定!
p.s.如果你收左貨後唔記得確定收貨,大約10天後,你冇申請退貨,
支付寶都會照樣比錢seller,只係seller會遲d先收到錢!

[ 本文章最後由 cindy1108 於 08-6-25 12:51 編輯 ]

子爵府

但我昨晚用HSBC visa card過數,咁即係咪已經過咗數比賣家?而你提及"用visa係支付寶比錢先,但係呢筆錢visa會即時扣帳,不過就仲未正式入seller戶口,會先由支付寶keep起,直至你收到貨後再上支付寶確定收貨,seller先會正式收到你既錢" 呢個動作係邊度做?係咪用工商银行既visa 先得?唔好意思咁多問題!Many thanks!

男爵府

原文章由 kellymami 於 08-6-25 13:37 發表
但我昨晚用HSBC visa card過數,咁即係咪已經過咗數比賣家?而你提及"用visa係支付寶比錢先,但係呢筆錢visa會即時扣帳,不過就仲未正式入seller戶口,會先由支付寶keep起,直至你收到貨後再上支付寶確定收 ...

只要你成功付款,VISA會即時係你張咭到扣錢,
扣左既錢未正式付比賣家,直至你上支付寶確定收貨,
錢先會正式轉比賣家,而呢個動作係唔駛你做,
只要你成功付款支付寶會自動幫你做,
但係確定收貨係要你自己做!

子爵府

咁其實開个工商銀行户口好定係visa 過數好?

男爵府

原文章由 kellymami 於 08-6-25 13:58 發表
咁其實開个工商銀行户口好定係visa 過數好?

如果開戶口係需要番大陸開,
香港戶口同大陸銀行唔係通用的!

子爵府

咁即係如果香港用户,使用visa 付款比較方便?

男爵府

原文章由 kellymami 於 08-6-25 18:58 發表
咁即係如果香港用户,使用visa 付款比較方便?

係,我自己本身都係用visa,
不過visa係淘寶購物係有visa charge,
你用hsbc我記得係1.75%,即係$100港幣收$1.75,
如果想在香港銀行開戶口,好似要在招商銀行開,
並且要同時申請"一卡通"先可以在淘寶購物,
"一卡通"係有年費的一年$120,
詳情可以去分開查詢,細節我都唔係好清楚!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 cindy1108 於 08-6-25 19:20 發表

如果想在香港銀行開戶口,好似要在招商銀行開,
並且要同時申請"一卡通"先可以在淘寶購物,
"一卡通"係有 ...

SORRY, 香港招商銀行開的一咭通是不能在淘寶網支付寶作付款用途

[ 本文章最後由 dincat 於 08-6-26 10:22 編輯 ]

男爵府

原文章由 dincat 於 08-6-26 10:21 發表

SORRY, 香港招商銀行開的一咭通是不能在淘寶網支付寶作付款用途

但係我上招商銀行的網址有介紹,
一張卡有齊香港同大陸戶口,
如果有大陸戶口只要上淘寶登記番,應該係可以!
anyway呢d都係我個人意見,如有不錯sorry!
有興趣的朋友最好就係自己去分行問或者打去香港淘寶服務問!

大宅

淘寶網付款方法

您好!!

為什麼入了信用卡(中銀)資料後, 出現失敗, 但又不知那方面出錯?

請賜教, 另 check PM

謝謝!

子爵府

原文章由 cindy1108 於 08-6-26 13:22 發表

但係我上招商銀行的網址有介紹,
一張卡有齊香港同大陸戶口,
如果有大陸戶口只要上淘寶登記番,應該係可以!
anyway呢d都係我個人意見,如有不錯sorry!
有興趣的朋友最好就係自己去分行問或者打去香港淘寶服務問! ...

係唔得GA!
要再係內地申請一個戶口GA~
香港戶口網上轉去內地戶口~再由內地戶口網上轉去內地開果個戶口~

民房

我今天先注冊淘宝網,而又冇用visa咭在淘宝網做任何登記,即係無餘款,我拍咗一樣貨品,咁SELLER會否寄出貨品給我呢,都唔知點付款

首頁

尾頁

跳至