想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問有無人試過做"腹腔鏡檢查"?

我剛剛到家計會生育指導覆完診,個醫生寫左封轉介信比我,叫我到政府醫院排期做"腹腔鏡檢查"去驗一驗有什麼問題.這個檢查是從肚臍附近的位置穿過腹部來進行盤腔檢查,能準確檢查輸卵管,卵巢及盤腔的情況,包括是否患有子宮內膜異位等.但我好驚,因要全身麻醉及住院,如非必要我亦不想全身麻醉,因聽人講全身麻醉完後個人會越來越無記性及頓頓地.請妳們比D意見我做定唔做好呢?

我個history如下:
1. 已在2003年1月做完懷孕前檢查,我同我先生都十分正常.
2. 由2003年2月開始努力,其間有去過旅行relax,但直至現在還未成功.
3. 2004年3月去家計會生育指導,教我量體溫,做了性交後子宮頸粘液檢查及到仁安醫院做輸卵管X光造影檢查,報告一切正常.
4. 2004年5月去家計會生育指導覆完診,醫生寫信叫我到政府醫院排期做腹腔鏡檢查,他說他們只能做這麼多,因我排卵正常,先生精子亦活躍,所以不明為何我不能受孕.
5. 醫生最後亦補充如有需要可安排人工受孕.

哎,我已三十歲了,再攪落去就驚做高齡產婦,希望妳地比D意見我,thanks!

大宅

Re: 請問有無人試過做"腹腔鏡檢查"?

jeje, pls check pm~

男爵府

畀面勳章

Re: 請問有無人試過做"腹腔鏡檢查"?

Hi, je je, 我在99年曾經用腹腔鏡做結紮手術,呢個係一個小手術,唔使驚!個傷口大約1.5cm左右,做咗大約2日倒我巳經可以行動自如喇!不過個傷口都有一個星期至10日倒痛吓!我7月又做腹腔鏡手術喇,今次係駁翻條輸卵管,因為再婚,老公九代單傳,所以想生BB, 我聽媽媽講過,如果兩夫婦生育能力正常的話,你可以試下燉高麗參飲,好快有效,佢教過好多人喇!不防試試!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jeje 於 04-5-3 13:52 發表
我剛剛到家計會生育指導覆完診,個醫生寫左封轉介信比我,叫我到政府醫院排期做"腹腔鏡檢查"去驗一驗有什麼問題.這個檢查是從肚臍附近的位置穿過腹部來進行盤腔檢查,能準確檢查輸卵管,卵巢及盤腔的情況,包括是否患有子 ...

政府需要多少日才有呀 , 幾錢呀

吓在這位置呀 , 不是由下入去check呀

複式洋房

醫生有沒有叫你去照輸卵管?有冇check過是否pcos(多"狼"卵巢症)?有冇驗血check卵巢功能?
雖然腹腔鏡係一目了然,但始終係手術,要全身麻醉,是否應該確定有此需要才做呢?

複式洋房

jeje (子晴+子軒媽咪) 版主你係想生第3個?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SunriseSunset 於 08-10-9 23:31 發表
醫生有沒有叫你去照輸卵管?有冇check過是否pcos(多"狼"卵巢症)?有冇驗血check卵巢功能?
雖然腹腔鏡係一目了然,但始終係手術,要全身麻醉,是否應該確定有此需要才做呢? ...

醫生 check 腦下垂囉 , say 冇事囉 , 佢say 照輸卵尚不用呀 , 佢再去叫我 抽血 驗 fsh 及 LH 呀
你有冇驗呀 , 你知不知是什麼呀

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

政府醫院做"腹腔鏡檢查不育"需開兩個孔(或3個因人而異),因要打顯影劑看輸卵管是否通,看得較徹底,在肚臍及腹部(可能需左右),價錢很平只需幾百元,睡一天,如你想在政府做不育治療, 據我所見都要先做這個, 之後需休息2 weeks,會比病假紙你.之後會建議你做iui?需等半年,費用也只是數百元, 但只有3次機會, 而且每1次要等半年

如你那麼怕可先看私家不育醫生比意見?!可看其他sister發表嘅文章.

複式洋房

原文章由 叮噹小孩 於 08-10-12 13:04 發表

醫生 check 腦下垂囉 , say 冇事囉 , 佢say 照輸卵尚不用呀 , 佢再去叫我 抽血 驗 fsh 及 LH 呀
你有冇驗呀 , 你知不知是什麼呀

驗 fsh 及 LH 都是好事,可知道卵巢功能,想知是什麼請看:
http://www.e-stork.com.tw/viewArticle.do?id=551不過,為什麼你的醫生不懷疑輸卵管呢!?輸卵管有事,卵子靚到曉飛都冇用...

首頁

尾頁

跳至