興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

當愈買愈多書給小朋友時便發覺家中不夠地方存放, 收進箱子裡的又會被遺忘, 而且久而久之總有些書本變得不適齡. 之後我本想改為到圖書館借閱, 但發覺圖書館又沒有某些坊間有賣的書籍, 就算有亦很難一次過借到同一個系列的書籍. 忽發奇想想開一間童書租書店. 想問吓大家坊間有此類型的租書店嗎?你地會較喜歡買書還是租書呢?

別墅

回覆:berlioz 的帖子

以前買很多。有同樣 問題無地方放
最近去圖書館 多左
但要「找」 較新 的書
很多 都太 深

洋房

同意,我都覺得喺圖書館揀適合的書很難,有時多字得黎內容唔太吸引。

另一方面我又覺得買書好貴,有時買回來看完一兩次便不再看很浪費。

BTW, 我一般target 英文書。

別墅

BK Milk勳章

BB細時就會買書,依家幼稚園去圖書館多.不過本人唔太識英文,有時想借0的英文圖書回家,唔知係邊到入手好

子爵府

回覆:你地會較喜歡買書還是租書

買,喜歡新書

公爵府

畀面勳章

買,自己唔係讀書人,難得阿女鐘意睇書,會一套套上外國網買比佢,平好多!

男爵府

回覆:你地會較喜歡買書還是租書?

淘埋成套ORT唔like. 今年K3 上學期借書多,因為少翻睇,同屏山圖書館英文書都新,摸到佢口味,啱啱book people 度訂咗套winnie the witch, 因為好多本圖書館冇。尋日買咗本weird school, 讀俾佢聽又ok喎,啱啱又上網買咗一套。chapter book非常抵買,平圴$25本,商務單本過$50。真係多謝呢度jm分享

公爵府

畀面勳章

回覆:BeBeeBu 的帖子

Bangzo hk 有好多都抵,個價錢包左郵費,不過有d bookpeople 抵d

男爵府

買, 我自己睇書會習慣睇幾次。 而且育兒書我有啲內容會highline重點。方便再看時留意。

複式洋房

Silently 發表於 15-2-28 18:44
買, 我自己睇書會習慣睇幾次。 而且育兒書我有啲內容會highline重點。方便再看時留意。

...
喜歡新書, 我都會highlight 又或者寫重點同感想~

大宅

我一直都係買新書睇,到亞仔亞女大個左,我將d書,較舊的送給人,新淨d我就買給同道中人,依家仔女大過左,都會買d二手書睇,因為通常都係睇一系列的兒童圖書,當然會揀d要新淨果d先買,買新的一手書,真係afford唔起,動輒六,七十元至百幾元本,圖書館有d又冇得借,借到果d又舊又污蔑,所以好耐冇去圖書館借書

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

berlioz 發表於 15-2-20 12:26
當愈買愈多書給小朋友時便發覺家中不夠地方存放, 收進箱子裡的又會被遺忘, 而且久而久之總有些書本變得不適 ...

兩樣都會

大宅

買書

禁止訪問

回覆:你地會較喜歡買書還是租書?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

唔計存放的問題緊係喜歡買書。因為我和阿女都喜歡翻看。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

洋房

回覆:candychung918 的帖子

妳可以去圖書館,按英文書分類為language嗰幾個書架,入面有Oxford reading tree 的書,這套書好似分為十五定十六個stages. 妳可以睇吓邊個stage的書適合妳的小朋友,嗰套書的好處係stage 1-9 的主角都一樣,令小朋友有興趣繼續看。

洋房

回覆:berlioz 的帖子

如果買二手英文圖書,妳們會用原價的多少成去購買呢?

大宅

berlioz 發表於 15-3-4 11:42
如果買二手英文圖書,妳們會用原價的多少成去購買呢?
任何書都係,要睇二手書保持得新定舊,才可有條件做半價。

別墅

陪月勳章

租書

洋房

回覆:MiniKids 的帖子

請問各位有冇好的英文書推薦呢?對象是小學至初中的學生。

我希望那些書能夠提高學生主動閱讀英文書的興趣,所以希望有漫畫系列如 Big Nate.

另外希望有一系列能學習英語在日常生活中的用法而又有趣的如 Wimpy Kid.

最後是故事類如老鼠記者,或小說類的。

謝謝!😄

首頁

尾頁

跳至