產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

政府醫院陪生係唔係一定要聽講座?

我想老公陪生,但如果要聽講座你好難就D假!有無媽咪可以分享下?

別墅

Re: 政府醫院陪生係唔係一定要聽講座?

Dear tingwong,
Which hosiptal did you choose? My baby was born at UC(Kwun Tong) and my husband need to attent 2 lessons. UC is very strict!!!!

大宅

我都好想知,我會係tuen mun 醫院生,因我老公報左名之後一堂都未聽過,佢好難抽時間.

民房

我在01年生個女時,東區醫院非常歡迎丈夫陪產,也不用聽講座,同年我有兩個同事分別在伊利莎伯和聯合生,伊利莎伯也不用聽講座,原本到聯合生的最後去了伊利莎伯。我在政府做護士的朋友說,每間醫院的規定不同,如果你去的那間醫院一定要聽講座的話,就要依足規矩,你可打電話詢問醫院的產婦科。

男爵府

No need to take course for Prince of Wales Hospital (PWH).

大宅

畀面勳章

唔該晒各位媽咪!我暫定會係瑪麗生!但就係贊育檢查,D姑娘話要聽講座!為有問下可唔可以聽少幾堂喇! :-(

子爵府

我都會响瑪麗生,但老公又係就唔到時間聽講座。咁我打去贊育問,個姑娘話”理論上”是要聽講座的,但就算聽咗,到時都未必會俾個老公入去陪產。既然佢咁講,我都無報到名。但我之前見其他BK媽咪在今年年頭在瑪麗生,個老公無聽講座都可以入去陪產,到時至算啦!

大宅

畀面勳章

kohelen 寫道:
我都會响瑪麗生,但老公又係就唔到時間聽講座。咁我打去贊育問,個姑娘話”理論上”是要聽講座的,但就算聽咗,到時都未必會俾個老公入去陪產。既然佢咁講,我都無報到名。但我之前見其他BK媽咪在今年年頭在瑪麗生,個老公無聽講座都可以入去陪產,到時至算啦!
聽左都唔俾陪?

複式洋房

(係屯門醫院)如果你係第1胎就1定要聽,,,,第2胎以後可以唔使聽其他個的,不過1定要聽去產房個堂,,,如果唔係就冇得陪,,

伯爵府

我第一胎時老公都有陪產,佢係冇上course,因為要番工,我係QEH生,姑娘知我老公冇上堂,就問我老公會唔會驚,我老公話唔驚,就比佢入啦....................
但最好make sure老公係唔驚囉,如果唔係一定比助產姑娘"丙"!!!!! :-P :-P

男爵府

我係瑪嘉烈生D姑娘就話你要陪產就要聽講座..
點解聽o左都冇得陪產係因為如果你生個日太
多人同一時間生又或者你唔能夠順產佢就唔會比
你陪..其實聽講座係比你早一步知道你太太生個時
你可以點做.比定個心理準備你.你太太生個時你會
見到D咩.我上次同我老公去聽講座有個生產過程
比我地睇.睇完佢都有D驚.佢話怕到時見到咁多血
佢會暈喎...:-P :-P :-P :lol: :lol: :lol:

大宅

畀面勳章

我都唔知報唔報名好!因為我老公每日要返成十幾個鐘,可能我生果陣佢都未收工,陪唔陪到都成問題! :-(

複式洋房

PW可以唔駛上堂可以陪產實在太好,老公無假都唔怕,聽講舊年因SARS,無得陪產,今年產房有工程,好似都無得陪,現我預產是9月頭,唔知到時會點呢!
我們愛,因為神先愛我們!!!!!

首頁

尾頁

跳至