論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

妳地會否underpaid給工人, 假期又冇得放.

子爵府

Re: 妳地會否underpaid給工人, 假期又冇得放.

你都請左啦..
如未請前, 可搵agent 請d 平平印印..

請左, 講左既人工就要俾, 無得反口
除非你可以cancel 唔請佢, 我有平平印印agent 介紹

明無...

別墅

cheechee 寫道:
新請了個印印, 跟足勞工法例給糧和假期, 是否好傻?
妳地比幾多給她們. 如underpaid出糧又點出?

I am not stand for those parents employ UnderPaid domestic helper. It is illegal and do not put yourself in a risk. Good Luck. [Only my personal comment]

禁止發言

侯爵府

我覺得一d都不'岸'居bor, 我依家請緊印印, 之前果個都係印印, 但我係full paid的, 但係假期就小過bun bun, 但我有補錢.

民房

cheechee

唔怕喎, 有我陪你. 我俾足$3670, 雖然見工時話只放兩個星期日(其他補錢), 但見佢無學壞, 所以星期日及公眾假期大部份放足俾佢. 我相信要人地對自己仔女好, 就先唔好欺壓或刻克扣人地工資福利. 假如我工人唔珍惜有個公平公正既老闆而唔俾心機做野或對小朋友唔好, 我會炒佢炒得好心安理得.

而且如果你個仔好百厭就更應該俾個工人放下假鬆下, 機械都要休息下啦.
小雲女

大宅

我也是--以前请印尼工人,都是全薪--我们那时才两公婆--现在有孩子就请菲佣--她要钱不要放假--正合我意!!!

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同你一樣啦!

我係第一次請外傭, 我無諗過underpaid, 一來犯法, 二來俾著係你都唔開心啦, 明明法例話有咁多, 你俾少, 佢地好多都係借錢過o黍, 你出咁少糧俾佢, 咪有排還債?

假期我都放足俾佢o家!

catnapper

侯爵府

catnapper

其實如果佢地係underpaid的話, 佢地不駛好似收正價的印印甘, 比甘多agency fee個agency的, 因為僱主要比萬幾元的agency fee, 代替左印印比agency.

其實計落係差不多架咋, 所以無謂為左幾千元而犯法.

大宅

其實依家好多人都係請正價印印了,唔係好傻啫,起碼個印印有咩事,都可以堂堂正正咁炒佢,唔使渣頸就命.

子爵府

我都係請正價印印,放足假,佢情願不放假時會補 $。
所以我早於去年十月,就去搞掂自行續約,不必怕agent。
我個印印,在我請佢之前已在HK做八年,所以煮飯菜不用教,又識路,識搭巴士,識講粵語,懂規矩,不用勞氣。

大宅

畀面勳章

cheechee :

我同你一樣,又係要請個係香港6年的印印湊bb,我用正價,因為我覺得我對佢正如我老闆一樣,如果我老闆扣我人工,又唔比假我放又唔補錢,我又點會對佢好呀?重成日得番我同佢個仔,唔比腳指佢食都唔得啦!唔係點出氣呀!(講笑咋!)將心比己,你都會唔開心啦!我都對我工人幾好架!出街食飯重係自助餐都預埋佢,雖然我唔知佢會唔會盡心盡力幫我,但最重要的係我無愧對佢!so far,佢對我哋同囝囝都唔錯!

水晶宮

我係唔會under pay 個工人, 過得人, 過得自己. 將心比己, 如果老闆克扣人工, 自己都唔服氣同做o野唔開心, 又唔會賣力啦. 而且, underpay工人係違法的. 為何比痛腳人地捉住呢?

比番法例規定的最低工資, 做得好就加人工, 自己理直氣壯之餘, 個工人又冇籍口同自己作對.
炒工人都唔洗怕比人捉住痛腳告番轉頭.

複式洋房

I used to pay the full salary $3670 to my maid but I'm going to start a new contract with another maid. Now that the minimum wage has changed to $3270 and we have to pay few thousand dollars to the government, will you just pay the lower minumum wage? Just feel sorry to pay her so little and let the goverment exploit them...but I'll be the one being exploited if not

大宅

好媽媽勳章

I absolutly agree with birdbird. I feel that some people underpay 個工人, if they have no money, please take care your baby or do your housework themselves.

複式洋房

underpaid的工人都可以好好(嫁). 他們較有服從性.

首頁

尾頁

跳至