嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

初生bb唔響健康院打針, 可唔可以參加佢地其他既檢查 (例如智能測驗)?

大宅

Re: 初生bb唔響健康院打針, 可唔可以參加佢地其他既檢查 (例如智能測驗)?

Do_Do ,

我BB試過在健康院打針,燒了兩天.改到私家打五合一,乜事都冇.
聽講係因為私家的藥靚D.

即使在私家打針,一樣可以返健康院做其他檢查.
其實在私家打混合針就可以,其他針可以在健康院.因為是一樣的,無謂花錢.

洋房

Re: 初生bb唔響健康院打針, 可唔可以參加佢地其他既檢查 (例如智能測驗)?

我個女d針全部都係私家醫生處打, 祇係打五合一第二針有發燒,之後都冇啦.

我個女都冇在健康院打針,但就有做智能測驗

大宅

請問五合一在健康院有無得打架 ??
因我在囡囡張針咭度見唔到有""五合一""既 ??

民房

政府比較慳皮, 所以健康院是沒有五合一打架

侯爵府

五合一係政府無得打的, 因為貴, 係私家打都要500幾元(可能我個果醫生貴).

禁止訪問

大宅

Do_Do ,

肝炎針政府私家都一樣的.
我個私家醫生都叫我返健康院打.唔駛花錢.

民房

hanshing
我個女一歲,d針全部係私家醫院打,我想問bb可以幾大去健康院做智力測驗,是否要登記,仲有無其他測驗可以做
Clara :lalala:

別墅

When will need to 打five in one 針?

複式洋房

claraymc 寫道:
hanshing
我個女一歲,d針全部係私家醫院打,我想問bb可以幾大去健康院做智力測驗,是否要登記,仲有無其他測驗可以做

過左歲數,可以補做,更有少少唔同,
智力測驗分3個月,6個月和3 years old,由姑娘做;徐左呢d外,仲有體格檢查,分2 &5 years old,由DR做,bb 當然要登記,做 智力測驗 or 體格檢查,當然也要book,以上的是免費,有冇用就見仁見智,有d 人就覺得唔洗錢,好過冇;有d 人就覺得是浪費時間,但是,個BB正正常常就好,如果有問題(視力和
聽覺)咁佢地做轉介看專科,現在佢地是用電話BOOKING ,有問是就打去衛生處問下.

首頁

尾頁

跳至