產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

詳細超聲波

請問有冇人照過詳細超聲波(2D)??
是否每個人到某個週數便要照呢??
有沒有醫生介紹&收費如何??

男爵府

Re: 詳細超聲波

I had the detailed structure ultrasound check for 3 times at around 20w, 21w and 23w, as the bb's position was not good and the doctors could not check some parts. Usually, people take it at around 20-22w as this is the time where the bb's structure is more or less developed and early enough for discovering serious problems and allow mother/doctor to decide whether they need to stop the pregnancy or not.

I did my last one at Dong Ying Building by Dr. Leung, around HK$800-1000.

大宅

I checked it when 19-21 weeks. He was referred by the original doctor since they would exchange the reports.

大宅

我是找冼世源醫生照的, 他很細心及詳細, 差不多照了45分鐘, 而且部機好正, 比平時在另一個醫生診所照的質素好得多(我不是找他接生的), 我照時差不多已30週了, 冼醫生說應在20多週照才最好, 聽說他照超聲波很有名, 價錢約1千元, 在仁安醫院照。 他有很多病人, 如你要預約要提早3星期左右, 以下是他的資料 :

SIN SAI YUEN 冼世源

--------------------------------------------------------------------------------

性別︰ 男
專業資格︰ 香港大學內外全科醫學士 1986, 英國皇家婦產科醫學院院士 1993, 香港醫學專科學院院士 (婦產科) 1996, 香港大學醫療科學碩士 2000, 香港婦產科學院院士 2002
註冊專科︰ 婦產科
地址︰
九龍彌敦道100號東英大廈232室

地區︰ 油尖旺
執業類別︰ 私人執業
診症時間︰ 星期一 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期二 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期三 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期四 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期五 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期六 ︰ 1000-1300; 1300-1500

緊急應診服務︰ 有
診金︰ $400
語言或方言︰ 廣東話, 英文
醫療服務項目︰ 2D, 3D & 4D Ultrasound Scan
Doppler ultrasound scan
General obstetrics & Gynaecology services
Cardiotocography monitoring
Colposcopy services
醫療程序及手術︰ Fetal karyotyping (Amniocentesis, CVS, Cordocentesis)
Fetal therapy procedures
Normal and operative deliveries
General gynaecological operations
Colposcopy and related procedures
使用醫院︰ 仁安醫院; 香港浸信會醫院; 聖德肋撒醫院; 養和醫院
辦公室電話︰ 2780 8189
傳呼機︰ 7302 2654

大宅

多謝妳們的回覆..
妳們照的都是2d嗎??

別墅

How to arrange appointment ???

男爵府

詳細超聲波是否在常規產檢發現有問題才需進行 or 按自己意願? 因我個醫生沒有提及詳細超聲波這回事, 所以我沒有做過, 但在22周作小產時曾在浸會照超聲波, 那個醫生幫我照bb的五官, 四肢, 生殖器官, 內臟等, 這算嗎?

民房

MD
我係20週o既時候,本身覆診醫生只有普通超聲波,於是佢寫o左封信叫我去佐敦龔醫生照什麼高解像胎兒結構超音波掃描,可以照清楚bb器管,四肢,內臟有冇問題(20至24週照最好),約$800,唔知係唔係你講個d 2D呢!

洋房

HI各位,

我照左3d喇..好清楚..
shirley

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

niklaus903,

我理解詳細超聲波是常規產檢的一環。我睇的健康院及私家醫生均有refer/幫我做(在大約20週時做)。
我照詳細超聲波時醫生check了胎盤位置, bb的五官, 四肢, 生殖器官, 內臟(include胃, 腎臟, 心)。
相信你在22周在浸會照的, 應該算是詳細超聲波, 放心吧。

男爵府

amypekkle, thank you !!

複式洋房

我在28週果時照了4D啦, 好清楚睇到個樣, 性別, 內臟, 而且重係有顏色架 (橙橙地色), $1200

洋房

我看佐敦, 曾醫生, 每次照2D/3D, 都無收額外費用..HK$500.00 (連藥)

大宅

唔好意思, 其實我唔係好明咩叫2d,3d,4d, 係咩黎既呢?

niklaus903,

你22w時作小產, 點解會咁既, 醫生有冇話咩事?好驚喎, 因為我依家都係22w, 我以為已經過經小產期, 五個幾月都作小產係咁好危險?

男爵府

garytai, 唸起那天真係好驚, 驚到喊, 那天我發現under 有brown spotting, 所以放工去左浸會檢查, 醫生話呢d叫'作小產' (唔等如真小產), 比左止血葯同一星期病假我, so far so good lah, 我bb而家進展良好, 仲有2個月就面世啦!

以我所知, 2d應該係平時黑白的u/s, 只係平面pic, 3d係立體pic, 4d應該係video of 3d capture lah. 我都係最近去曾醫生度照4d. $700 包dvd, 3張3d color pics 及2張b/w pics.

別墅

niklaus903 寫道:
garytai, 唸起那天真係好驚, 驚到喊, 那天我發現under 有brown spotting, 所以放工去左浸會檢查, 醫生話呢d叫'作小產' (唔等如真小產), 比左止血葯同一星期病假我, so far so good lah, 我bb而家進展良好, 仲有2個月就面世啦!

以我所知, 2d應該係平時黑白的u/s, 只係平面pic, 3d係立體pic, 4d應該係video of 3d capture lah. 我都係最近去曾醫生度照4d. $700 包dvd, 3張3d color pics 及2張b/w pics.

請問你可唔可以比曾醫生個地址,電話我啊. 我都想照4d

男爵府

yeelam123, below fyi:

佐敦白加士街2-8號, 柏嘉商業中心2字樓 (2377 1228)

別墅

niklaus903 寫道:
yeelam123, below fyi:

佐敦白加士街2-8號, 柏嘉商業中心2字樓 (2377 1228)

唔該晒你呀, 可唔可以比埋個醫生全名我呀.
thanks again

男爵府

Dr. 曾祥風, remember to make appointment lah! Better to go duing the weeks 28 ~ 32.

別墅

再一次唔該晒, 我一陣就打電話去book先.
其實我係想錄低bb, 做個紀念.
我而家23wk, 我諗book定一個月後做都差不多啦.
你覺得呢個醫生點呀? 係咪會好詳細咁照

首頁

尾頁

跳至