嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

急!個仔八個月, 近日呼吸時有氣喘情況, 有冇人好似佢咁, 要否見 e生?

如題

別墅

Re: 急!個仔八個月, 近日呼吸時有氣喘情況, 有冇人好似佢咁, 要否見 e生?

我覺得如果bb平時呼吸都有氣喘情況就應該快的睇醫生.

複式洋房

Re: 急!個仔八個月, 近日呼吸時有氣喘情況, 有冇人好似佢咁, 要否見 e生?

小心D BB 肺炎, 嚴重D仲會哮喘. 快D睇醫生.

大宅

我問過姑娘,佢話佢氣管收窄,他吸氣時有的聲(好似走音咁),
我仲洗唔洗看e生

複式洋房

我認為睇醫生穩陣D

別墅

無理由無端端氣喘的,希望唔係吼喘徵狀啦,最好就係快D帶BB去睇醫生啦。
我阿B差不多兩歲時氣管炎及輕微肺炎都試過氣喘。

男爵府

畀面勳章

[size=small]Don't wait any more. See the doctor first!

The baby can't wait too long, whenever you find any problem on the BB.

Of course, your Baby is abnormal now. Please bring your Baby see the doctor at once! Don't wait.
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

大宅

我女前一星期都有氣喘情況,一開始take medicine to help her, but no improve. 之後打了一針, 現在好番了. 醫生話氣喘是不會自己好番, bb 自己很辛苦. 所以快睇醫生.

bbcat 寫道:
我問過姑娘,佢話佢氣管收窄,他吸氣時有的聲(好似走音咁),
我仲洗唔洗看e生

大宅

可能是咽喉發炎,他有冇發燒呀,我阿仔是6個月時有事,燒極5天都不退,那時是大除夕,非常麻煩,連續幾天放假,所以都不能找平時看開的醫生,於是去急症室(最印象深刻,那時搭的士,話阿梅去世),又不收,叫回家再看多幾天,但他後來一天只能飲到2安奶,怎樣也不肯再飲,過了一天後於是唯有去私家醫院住了3天並鹽水,醫生話叫即時入院,我又不知發生什麼事,驚到哭了2個鐘,後來先平靜到情緒,不知個醫生嚇我,還是真的,他說如果阿仔突然不能呼吸,就會(則)息

不過,那時是肥嘟嘟,現在就很難揍極都肥不起來,小小手仔又要拮住針筒,真是很心痛

大宅

好多謝你們關心, 我昨晚同阿b睇e生, e生話佢個肺好清, 冇事,如果氣喘, 會好辛苦, 佢又冇其他事, 所以放心了

首頁

尾頁

跳至