母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好想再比 BB 食人奶

BB 兩個月一星期大, 已經停餵了兩個多星期 (比奶奶間接迫), 好想再比 BB 食人奶, 唔知點好 :-(
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: 好想再比 BB 食人奶

CJBaby 寫道:
BB 兩個一星期大, 已經停餵了兩個多星期 (比奶奶間接迫), 好想再比 BB 食人奶, 唔知點好 :-(

你收左奶未呀?
未做比BB啜多D。
加快上奶。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

CJBaby 寫道:
BB 兩個月一星期大, 已經停餵了兩個多星期 (比奶奶間接迫), 好想再比 BB 食人奶, 唔知點好 :-(

你這样想就對了,其實除了媽媽以外,沒有人有資格决定BB食唔食人奶。支持你!

別墅

CJBaby,
Breast milk is the best gift from you to your child! If you are still able to produce milk, go for it! No one has the right to stop you giving your child the most nutrient food on earth!

子爵府

醒目開學勳章

CJBaby,
好開心你的選擇,我亦相信只要你堅持和有毅力你一定成功,因為亦曾經有這些cases成功。但你要有心理準備你會比頭1個月更辛苦,因為你bb在最初會有反抗,會成日喊,會成日好似好肚餓咁......我希望你眞係要比之前更堅持和毅力,否則結果都會一樣!

Anyway, 你現可以做的係多d埋身餵,儘量feed on demand,咁就會快上奶!

男爵府

Thanks all of you!

現在放工回家即沖涼, 待奶奶餵完 亞B 食 7:00pm 餐奶後, abt 9:00pm 淨雞雞泡 亞B入房 比佢 吮吮(因為唔想比奶奶知), 但唔知佢吮時有冇食, 我用手擠有好多點滴出, 但冇舊時壯觀的噴泉出現, 半夜 亞B 醒左又比佢 吮吮(亞B戒夜奶中), 晨早翻工前食奶後又比佢 吮吮, 自己又飲翻奶同豆漿幫補吓, 翻工就冇野可以做, 因為一翻到公司就忙到嘔, 已經兩天了. 這樣可行嗎?
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

子爵府

醒目開學勳章

當然可行啦!假日最好埋身餵多d和比佢飲少d奶粉!

別墅

講得對! 係無人可以阻止你去餵bb 嫁, 只要自己堅持就得喇! 努力, 加油!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

CJBaby,
為你的決定感到開心! 來為你打氣!
有參考過以下資料嗎?
[size=medium]母乳餵哺資料庫 內的:--
E. 再度哺乳
1. 如果已經幾個禮拜或是幾個月沒有哺餵母乳了,有可能再讓嬰兒吃母乳嗎?

祝願成功!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

如果只餵 亞B 食 晚黑同晨早兩餐, 又唔PUMP奶, 可KEEP 住有奶嗎? 我或者會比 亞B 食一日三餐奶粉, 兩餐或以上人奶.

複式洋房

我覺得唔可以唔 pump 奶,因為要 keep 住 d 奶量,我明白到日間工作忙、公司唔方便等等的問題存在,但至少我會早 d 返公司,開工前躲入會議室 pump 奶,食飯時泵奶,返到屋企又泵。否則,你有時唔係屋企無存貨, bb 就會食奶粉,而且泵出的奶遠遠少過 bb 埋身餵所食到的奶。所以我建議你一定要 keep 存貨。但如果你試了這個 schedule 之後 2 星期,發覺奶量增加的話,就漸漸減少餵奶粉的餐數。我都係同你一樣,奶奶唔支持餵母乳,但係我已經 train 到個女鍾意我 d 奶多過食奶粉,老人家見 bb 摟計,當然要屈服啦!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

男爵府

CJBaby
努力加油!
我相信你一定有足夠的決心和奶量去繼續餵bb的,但是最好能獲得家人的支持,如果你要偷偷地餵,心理上不太好受,也加重了自己的疲累,我的奶奶也曾多次叫我同bb戒奶,我就由軟功的回答稍後才戒到很堅決、甚至有點勞氣表示我不會同bb戒奶,她也無何奈何要接受,所以我在家時bb可以隨心所欲鍾意便吃,頻密餵哺,希望你也能舒適隨意地在家享受餵哺的樂趣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊