懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔開心呀!唔知應該點好!

今日第二次做檢查,兩星期前,bb7個星期做左一次,當時照超聲波只睇到bb好似一粒豆咁,今日bb9個星期,再照,醫生話bb同上次差不多size,2cm,好似無大到,話可能bb有事,會小產,我又係高齡,於是寫紙比我去化驗所再照,咁我去到化驗所,當時係一點鐘,護士話要4點先有得照,但係要我兩點後唔准再去廁所,仲要飲好多水,要好急先照得喎,我問照一照要幾多錢,佢話要$650,我後來諗諗下,覺得好唔對路,係d舊機先要飲好多水o者,新model都未聽過要咁先照到,所以我最後都無返去照。

我諗反正24號都會去威院做一站式,如果真係有事,咪到時o係醫院度攪埋囉,唉,我真係好唔開心呀,唔知應該點好,你地比d意見我丫! :-(

男爵府

Re: 我唔開心呀!唔知應該點好!

Tiffiny,或者你試下打去其他醫生問下價同埋情況啦,吾係等到廿四號,急都急死啦,

珍珠宮

醒目開學勳章

傻豬! 唔係部機舊先要飲多 d 水ga!!! 初頭你個胎太細, 係要飲多 d 水令膀胱漲大先照得清楚.

今日先係 3/5, 几時等到 24/5?? 你快 d 去另一個 e 生再睇吓個胎係咪有事先la. 唔好唔開心呀, 有問題就要去面對. 又或者個胎根本就正常呢? 唔好自己估估吓, 快 d 去睇 e 生.

大宅

頭先忍唔住,喊左出黎,而家諗諗下都想喊,但係我知唔應該咁,我無其他醫生,因為我身邊d朋友,個個d細路都好大,其實我今次係意外,我大仔都11歲喇,我係睇翻上次幫我接生果位醫生o架,所以我都唔知搵邊個好,不過剛剛係度睇其他月份d媽咪留言,見到有個Dr. Belinda Leung, 我諗我聽日打去問下有無期比我喇,真係好擔心。 :-(

洋房

tiffiny:

take care及順其自然啦!唔好比太大壓力自己。

bb如果是你,就係你,多點休息,小心身體,願主祝福你。

伯爵府

tiffiny,
你放鬆d啦,聽日好快d搵第二個醫生睇吓啦...........
keep in touch!!

男爵府

chilli 寫道:
傻豬! 唔係部機舊先要飲多 d 水ga!!! 初頭你個胎太細, 係要飲多 d 水令膀胱漲大先照得清楚.

今日先係 3/5, 几時等到 24/5?? 你快 d 去另一個 e 生再睇吓個胎係咪有事先la. 唔好唔開心呀, 有問題就要去面對. 又或者個胎根本就正常呢? 唔好自己估估吓, 快 d 去睇 e 生.

Agree with Chilli, it is because the bb is still very small, so, you need to keep urine to make it easier for ultrasound. I also did several ultrasounds in 浸會 and 威院, they used very large and advanced machines, but still, the nurses asked me to keep urine.

I have seen Dr. Belinda Leung (Tung Ying Building Room 111) before, her bookings are always full, you need to make appointment earlier, you could try to call before you go and tell the nurse that your case is urgent, the nurse may help you to arrange an earlier appointment. If Dr. Belinda Leung cannot see you this week, you could try Dr. Mak Kit Chi (same in Tong Ying Building , Room 330), she is experienced but she is also very busy, try to see whether you could find a slot to see her this week.

For Dr. Belinda Leung, last time, it costed me HK$800 for the ultrasound without consultation. For Dr. Mak, it is around HK$ 600-1000 (depends on whether she charges you the ultrasound). So, remember to bring enough cash.

Take care and good luck!!! Let me know or pm me if you need more info.

大宅

不如你試下睇余啟文醫生呀..好多人都話佢好好人, 好細心架. 同埋唔貴, 好似 3 佰幾咋...你可以打電話去check check!

余啟文醫生

將軍澳
電話 : 2721 0100
地址 : 將軍澳新都城中心第3期商場二樓210號舖
仁安醫院分科診所(將軍澳)
應診時間 : 星期一、四、五 (3:00pm ~ 8:00pm)
星期二、三 (10:00am ~ 1:00pm)
星期六 (10:30am ~ 2:00pm)

沙田
電話 : 2603 2123
地址 : 沙田正街3-9號希爾頓中心商場l3 - 28號
應診時間 : 星期一、五 (10:00am ~ 1:00pm)
星期三、六 (3:00 ~ 7:00pm)

尖沙咀
電話 : 2722 1712
地址 : 尖沙咀彌敦道100號東英大廈232室
應診時間 : 星期二 (3:00pm ~ ?????pm)
星期四 (10:00am ~ 1:00pm)

時間方面你打去問會清楚d. 任何一間都問得到.

大宅

畀面勳章

Tiffiny :

其實bb唔大,有好多因素,而且跟據我醫生講亦好常見,但因素不明,我覺得你應該快啲去照清楚好啲,免得自己担心,又或者有補救機會呢?

大宅

好多謝你地咁關心我,今日心情好dd,無咁無奈,我今朝已經打左電話比梁醫生,不過佢真係好忙,要到12號先攝到我入去,我將情況講比姑娘聽,佢好好人,佢話如果有人cancel就會即刻打比我喎!

smilebaboo,

我都打左去比余醫生,佢就可以book到聽日比我,我亦都同姑娘講我o既情況,佢話佢地有兩部機,其中一部係"陰道超聲波",仲唔會另外收費,點都好,我諗好似你地咁講,睇多個醫生先算,希望會有好消息啦! 真係好擔心:-(

珍珠宮

Tiffiny

dont worry
before I also same as u
final bb also 有大

大宅

TingWai,

你咁講我都放心d,其實我個肚都有大到o架,雖然得兩個幾月,但係都見晒肚o架喇,可能係第二胎啦,個肚好快就凸晒出黎,我真係唔想bb有事。 :-(

珍珠宮

Tiffiny

same as u
i also 第二胎

男爵府

Tiffiny,

One more doctor advise to you, Dr Cheung xxxx Leung, just HKD240. But he booking so full, you can try to call him, and tell them your situation. May be they can arrange the appointment early.

address: Champion Building, 301 Nathan Road, Kln.
(MTR Jordan)
tel : 2332 3337

Don't worry, I think everythings will be OK!!

民房

唔好唔開心啦, 介紹董曉芳醫生俾你呀, 佢好好好細心架. 佢駐仁安架. 在沙田 / tst 的梁國齡醫務所看症. 收費好似都係 $3xx
:-P

首頁

尾頁

跳至