夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為未完全了解而結合,就必須要承受有機會錯誤選擇的結果。
你現在亦可以再選擇:(一) 離婚,重新再來,但你要負起所有照顧孩子、賺錢養家等工作;(二) 忠於自己的選擇,可嘗試修補關係,或者當佢冇到,發展自己的生活

不過無論你現在怎樣選擇,你總要嘗試讓自己獨立,不論在經濟上及感情上,我都認識一些單親媽媽,如有需要或者我可以幫上忙的。

記住,女人當自強呢!

大宅

我同奶奶好少相處
只係老公話同佢去飲茶,有時過時過節又要去咁囉
但佢阿媽好識做人,對你就講好話,但背後又講你好多壞話
又話去我屋企無煮飯佢食,但我覺得天知地知囉,我有無煮,佢自己問涼心.....無個句加個句,佢來我屋企住,我都對佢好好,我仲要同佢沖埋涼,沖到個廁所濕晒,都係我既功夫,又要同佢搽中藥藥油,又坐的士同佢去飲茶,我老公唔再場我都做到咁,仲想我點.....我又無要求計較過佢點樣對我阿媽.....

坐月我阿媽幫我手,無請工人,我比八千蚊我阿媽,因為老公要求我比,唔緊要,可能食保品係我食,咁八千蚊坐月點夠呀,我叫佢比幾千元我阿媽,佢都牙痛咁聲,我阿媽係駝背,佢都為左我們生活唔駛負擔咁多,都肯幫我手,就算比幾千都唔會好多啦,坐月不嬲都貴架啦,佢話鬼我阿媽要駛咁多錢,佢免費幫我們,仲要講好難聽說話....

佢又唔係負擔唔起,佢月入四萬蚊以上,佢對佢家人好寬卓,對我就................唔識講

佢對佢屋企人超好架,不過我唔見得佢屋企人對佢好囉,出親去食晚飯,十餐有八,九餐我老公比,食都唔緊要,但唔貴唔叫,出去一定要食翅,我們食他們就好普通幾佰賣單,好似他們見錢開眼,但他們唔係搵唔到錢架喎,他們有個移民加拿大阿哥,係大陸開幾間公司,最有錢都好鬼古寒,次次都係佢提議食翅..........

你們話啦,一年都只係見到我阿媽飲一次茶,個區區個二百蚊都斤斤計較,佢唔比就算,對我講埋難聽說話,話我阿媽無養過佢,咁難道佢阿媽真係有養過我,至少佢阿媽生前我都有間中同佢阿媽飲茶啦,我老公無陪我,我都有陪佢阿媽,你話要計,我係咪要計得一清二楚........佢仲要數我.....好討嚴,見到佢真係好想佢快死......我都未曾數佢,佢仲要數我先.......佢都唔怕激死我阿媽.......如果我向佢家姐數,可能佢都會討嚴我啦......佢唔識了解下人

成日比較我阿媽後生d,我阿媽都有長期病患啦,已經無左一個腎,佢阿媽無幫過我,咁我對自己阿媽係好,係好應該囉

到依家為至,我阿媽間午中幫我照顧個仔,都從來佢屋企人無幫過我,他們隻眼只有錢,所以我另願對朋友好,因為朋友都會幫我照顧個仔仔,好彩我有好朋友

男爵府

畀面勳章

堅強D,唔好再比呢D男人蝦,你越緊張佢,依賴佢,佢越係唔在乎你,你同佢家姐講,自己人緊係幫自己細佬,對你媽咁計較,重要數你,你媽一定好心痛,試下下次陪媽咪,唔好再同呢D男人去,你亦都唔好陪佢去咩男家個邊,大家各自各,反正佢都要求同你分居,如果佢有心修補關係,重重視呢個屋企,佢就會上律師樓取消分居要求啦

[ 本文章最後由 吉蒂 於 08-6-4 13:09 編輯 ]

大宅

最慘阿媽依家都唔幫我講說話,佢話我嫁左出去,等於潑出去既水,永遠要潮著男人個方向做,佢話隻死佬比錢我駛,佢話我有本事自己做單親咩,我仲想插咀話鬼我阿媽,跟住佢就拎左個電話比我老豆.....完來之前為左阿媽嬲呢個男人講既說話,得出換來咁既結果.........我想過就算我有咩事,我都唔會死返去外家.........
最多自己將來駛哂所以錢,咪去拎宗援囉
我唔想比人睇死,自己老公睇死,阿媽睇死,.........
我覺得呢個世界係我生命之中,活得不快樂.........
點解四川既人想生存又生存唔到,我想死又唔比我死

原文章由 吉蒂 於 08-6-4 12:55 發表
堅強D,唔好再比呢D男人蝦,你越緊張佢,依賴佢,佢越係唔在乎你,你同佢家姐講,自己人緊係幫自己細佬,對你媽咁計較,重要數你,你媽一定好心痛,試下下次陪媽咪,唔好再同呢D男人去,你亦都唔好陪佢去咩男家個邊,大家各自各, ...

大宅

好彩我琴日仲可以同阿姨傾電話,傾出我既心事,好彩都有一個人支持我...............

原文章由 開心寶寶 於 08-6-5 09:16 發表
最慘阿媽依家都唔幫我講說話,佢話我嫁左出去,等於潑出去既水,永遠要潮著男人個方向做,佢話隻死佬比錢我駛,佢話我有本事自己做單親咩,我仲想插咀話鬼我阿媽,跟住佢就拎左個電話比我老豆.....完來之前為左阿媽嬲呢個男 ...

男爵府

畀面勳章

樓主
死解決唔到問題,你還有個仔呢!緊何況唔值得為呢個男人死
你媽個代思想古老,重男輕女先會咁講呢話姐,無理由為左錢,可以令到自己咁唔開心,如果再咁落去,只會更痛苦...
正如其他媽咪講,都只係建議你有兩條路行,1係離婚,反正係個男人提出先,你話我都唔想再咁同佢生活落去,好辛苦,佢無理由衰到唔負責任,傾掂比幾多膽養費,以後你同仔生活點安排...第二你可以唔再理佢,唔再對佢有要求,對佢死心,大家各自各生活,做好自己本份,為左錢忍佢,睇下佢想點囉
原文章由 開心寶寶 於 08-6-5 09:16 發表
最慘阿媽依家都唔幫我講說話,佢話我嫁左出去,等於潑出去既水,永遠要潮著男人個方向做,佢話隻死佬比錢我駛,佢話我有本事自己做單親咩,我仲想插咀話鬼我阿媽,跟住佢就拎左個電話比我老豆.....完來之前為左阿媽嬲呢個男 ...

[ 本文章最後由 吉蒂 於 08-6-5 11:06 編輯 ]

大宅

各自各生活係唔得架....因為我見到佢眼火,每年節日仲要面對佢屋企人,仲要有笑容,當無事發生咁,我怕我做唔到
一日未離婚,一日都仲要對屋企人好..
但隻死佬唔去我屋企人到,就應該,作威作風,乜野道理都講得出,話要上船賭,但佢對我屋企唔好就得喎.........

原文章由 吉蒂 於 08-6-5 11:02 發表
樓主
死解決唔到問題,你還有個仔呢!緊何況唔值得為呢個男人死
你媽個代思想古老,重男輕女先會咁講呢話姐,無理由為左錢,可以令到自己咁唔開心,如果再咁落去,只會更痛苦...
正如其他媽咪講,都只係建議你有兩條路行, ...

大宅

樓主:
你不要再數你老公了,倒不如留返d氣同佢坐低慢慢傾,兩個人可以結成夫婦是一種緣.如果你現在不愛你老公又不會咁緊張佢說你壞話,你想佢了解你又去接受佢的缺點,你想一想下,你地拍拖時佢是否一樣情況,如果不是,這樣你又考慮離婚,因這樣男人不值得你去愛啦.當男人婚前婚後不同樣子的話,就等於嫁錯郎了.當然人會變.但又算變.又是不愛你了。

大宅

有得慢慢傾就唔會煩到自己啦
呢個人我覺得唔可以再愛佢
邊有人唔介意老公所講既說話呢? 就算每一個人所講既野,我都會介意,但唔介意唔等於可以好容,佢唔鍾意可以直接數我,我係討嚴佢對我阿媽講,都唔至第一次

原文章由 bobby711 於 08-6-5 11:32 發表
樓主:
你不要再數你老公了,倒不如留返d氣同佢坐低慢慢傾,兩個人可以結成夫婦是一種緣.如果你現在不愛你老公又不會咁緊張佢說你壞話,你想佢了解你又去接受佢的缺點,你想一想下,你地拍拖時佢是否一樣情況,如果不是,這樣你又考 ...

首頁

尾頁

跳至