少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已帶好多toys俾佢, 但佢食幾啖就要出去. 入返來又食幾啖then又出去. This is unacceptable!但這樣才肯食飯, 點算? I am so frustrated! 點樣教仔仔出坐街定定食飯呀?

Thanks for your feedback.

jlie

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

How about how he eating at home? Have u put him on the high chair...

大宅

呢一啲在屋企食飯已經要教!未食好飯,係唔準離開張枱!!放過他一次周圍走,咁就好難返轉頭!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Lamui 於 3/6/08 22:33 發表
呢一啲在屋企食飯已經要教!未食好飯,係唔準離開張枱!!放過他一次周圍走,咁就好難返轉頭!!!

AGREE呀
我伙呀仔識坐開始就要呀仔同枱坐直至我地食飽至可以比佢離開.
就算唔食都要一齊坐
我係要比佢知道食野唔可行黎行去要坐定定,食飽至可行開.

仲有你仔仔細個時有無去到d食肆食食下就有人帶佢行開睇下野,有既就比較難教番好la.
因見過有d小朋友食食下就叫大人去睇呢樣睇嗰樣.坐唔定.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

agree, 以前我見過朋友啲仔女, 喺酒樓食飯會一路食一路圍住張枱走嚟走去, 好煩, 到而家佢啲仔女上小學喇, 食食吓飯都會無端端走開玩, 最憎. 所以到自己個仔, 我好堅持未食完唔準佢離枱...一開始可以自己攞spoon食嘢就要佢坐high-chair, 到佢可以埋枱食飯都要堅持食完先至可以落地, even外出都係要堅持, 而家阿仔兩歲半, 可以自己坐枱仔櫈仔食飯, 未食完佢唔會自己離開個位.
原文章由 Lamui 於 08-6-3 22:33 發表

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

因為一開始就容許此行為發生, 再遇同樣情況, 小朋友都會有同樣要求, 你想糾正, 就要堅持. 或者外出前先講好條件, 有無試過帶筆(蠟筆, 就算劃咗手仔都唔怕洗唔甩)同簿仔佢畫... 再不然, 犧牲外出食飯時光, 等佢在家能做到你的要求, 再嘗試外出食飯.
原文章由 jlie 於 08-6-3 19:03 發表
我已帶好多toys俾佢, 但佢食幾啖就要出去. 入返來又食幾啖then又出去. This is unacceptable!但這樣才肯食飯, 點算? I am so frustrated! 點樣教仔仔出坐街定定食飯呀?

Thanks for your feedback.

jlie ...

大宅

Thanks to all moms. Yes, he would sit on high-chair while at home until we changed the maid!! However, it isn't that bad now. He could sit on sofa and watch Barney, Hi-5, Sesame Street, etc. until he's full while at home. BUT...the problem is when we dine out. He eats few spoons and draws about 10 minutes, then his patient is gone. He will ask to go out and see fish, fountain, etc.
We only dine-out twice a week (Sat. and Sun.), not sure how we could cut down....coz I don't think twice a week is a lot.

jlie

[ 本文章最後由 jlie 於 08-6-4 18:32 編輯 ]

別墅

講到食飯...晚晚都嘔血...囝囝9月4yrs la......佢須然會坐定..但就成日"遊雲"...又掛住講野...要你係身邊提佢.."趙趙吞.'不'飯食la等"..唔係佢會一啖食成10mins...激死我la..!

伯爵府

總之一落地就當佢食飽,收起所有食具同佢既食物,唔好俾其他野食佢直至下一餐(奶都唔好俾佢飲)。

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 mylulu007 於 08-6-6 15:20 發表
總之一落地就當佢食飽,收起所有食具同佢既食物,唔好俾其他野食佢直至下一餐(奶都唔好俾佢飲)。

雖然我個仔得15個月大,我都係用呢個方法,所以而家佢會坐定食15-20分鐘(食大半碗飯仔)跟住比餐具佢自己學食飯10分鐘到先會叫飽飽落地玩,至於出街食飯佢可以坐或企喺張櫈度成個鐘。

禁止訪問

珍珠宮

可能我個女太鍾意食......佢而家兩歲幾就快三歲都可以坐定定(無要求落地)陪我地食完餐飯......但打邊爐就唔得囉........因為真係太長時間!
好好過每一天......

男爵府

我女(13months)出外食飯,一時時肯自己坐bb椅,通常唔坐都無要求下地地,都係要我抱住佢坐我大比食,如果外出時夾硬要佢自己坐就會喪喊,咁餐廳所有人又望住喎,好尷尬~~~~~可以點好呢 ????
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

首頁

尾頁

跳至