自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年流流,大家當然一定是會吃節日必備的年糕、蘿蔔糕,貪好意頭。但是港人一向忙碌,自家製作的糕點都變得買少見少,大多都會購買現成的便算。但又有誰會預計到,煎出來的時候,竟然會變成了有如「便便」一樣的核突年糕?
在親子網站上,一位網民向其他媽媽求救,圖文並茂詢問有沒有人買過由美心出品的黑糖薑汁年糕,因為煎了出來與平時的年糕相差極遠,啡色的一堆貌似「便便」,問是否年糕有問題。之後,隨即便引來其他網民留言,有人指朋友煎出來的也是像「朱古力醬」一樣,「好肉酸」。另外也有留言者表示,自己煎出來的也是同樣核突,就算加了蛋漿效果也一樣。由於擔心產品有問題,發文者表示已將年糕退回,並換領餅咭作為賠償。
除了該網站外,亦有其他網站的網民嘗試煎糕,事後也發現年糕經煮熱後變為融化的狀態,極不美觀。

https://hk.news.yahoo.com/-083046728.html

我買東海堂一樣
[size=medium]queensroad

大宅

仲有款芝士年糕.........臭到爆!!!!
[size=medium]queensroad

大宅

回覆:瘋傳連鎖店走樣「便便」年糕-網民:咁核突點食?

東海堂同美心同一間廠,質素梗係差唔多啦
Btw 呢2-3年食鴻福堂,都唔錯喎

男爵府

引用:仲有款芝士年糕.........臭到爆!!!!

原帖由 queensroad 於 15-02-24 發表
仲有款芝士年糕.........臭到爆!!!!
呢個齋聽個名都唔會買

珍珠宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

嘩~新年流流點擺呢碟嘢上枱

男爵府

其實美x都唔係淨係今年難食,只不過佢大牌子到咗下年新年啲人唔記得又再次中伏無限loop

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今年佢個蘿蔔糕都超難食

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

我懷疑呢d大牌子年糕係畀人買黎送禮, 冇預人會真係煎架 (講笑)

寶石宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 queensroad 於 15-02-24 發表

原帖由 henry102 於 15-02-24 發表
呢個齋聽個名都唔會買
呢d新奇野,咪攪

大悲無淚,大悟無言,大笑無聲。

大宅

引用:其實美x都唔係淨係今年難食,只不過佢大牌

原帖由 henry102 於 15-02-24 發表
其實美x都唔係淨係今年難食,只不過佢大牌子到咗下年新年啲人唔記得又再次中伏無限loop

...
我中過伏,娘親話要blacklist美心

禁止訪問

大宅

2019新春慶豚圓

haha..咁深色ge....

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我懷疑呢d大牌子年糕係畀人買黎送禮, 冇預

原帖由 kikako_hk 於 15-02-24 發表
我懷疑呢d大牌子年糕係畀人買黎送禮, 冇預人會真係煎架 (講笑)

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

首頁

尾頁

跳至