論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

想請教,工人合約5月到期,但佢3月尾想放假睇女,我諗住同佢提前續約,唔駛遲d又再出境,想請問所需文件?- 網上見到有件同意提前終止文約嘅信,係咪要簽埋?
- 綠表,交領士館
- 去入境處嘅白表,駛唔駛預約?

咁係咪當佢離開前一日終止合約?返到香港嗰日新合約開始?定係要連續架? 因為我要計埋d假/糧俾佢回鄉,合約內同合約外會爭3日

謝謝!

子爵府

無得提前, 領事館同入境處都只受理約滿前8星期內的續約申請,差一天都唔收。

伯爵府

1010mum 發表於 15-2-26 10:05
無得提前, 領事館同入境處都只受理約滿前8星期內的續約申請,差一天都唔收。 ...

但我幾年前試過一次,免levy嗰次,早咗半年喎~只係我唔記得咗,嗰時搞咗乜
而且嗰時人人都提前續約

子爵府

果陣是因為免 levy,容許僱主終止現有合約,簽新合約以取得免 levy 資格。

你可以上 菲館同入境處網頁睇,都有寫明。

伯爵府

1010mum 發表於 15-2-26 12:51
果陣是因為免 levy,容許僱主終止現有合約,簽新合約以取得免 levy 資格。

你可以上 菲館同入境處網頁睇, ...
就係入境處搵唔到先入嚟問...

子爵府

http://www.gov.hk/tc/residents/i ... onstaynpr/esfdh.htm

see 受僱於同一僱主

伯爵府

1010mum 發表於 15-2-26 17:41
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/extensionstaynpr/esfdh.htm

see 受僱於同一 ...
thx!入境處書面確認,可以提前辦理續約,並於工人入境後,可服務到新約滿!

首頁

尾頁

跳至