自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

那13個名中,我可以簡那幾個?

謝謝你!

原文章由 wong2323 於 08-6-5 18:47 發表
悠個心屬火呀!

[ 本文章最後由 nikinokb 於 08-6-5 19:44 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

恕難以揀選!若你五行欠水,應用金水,因金可生水,決不可用火,因水火不相容,亦不可用木,因木洩水...細看那13個名字,真是揀唔落手!

原文章由 nikinokb 於 08-6-5 19:33 發表
那13個名中,我可以簡那幾個?

謝謝你!

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

那詩淇是水水嗎?那好不好?

我本身名有金,但她說我五行欠水太火,
但名中重金,,不好

原文章由 wong2323 於 08-6-5 19:59 發表
恕難以揀選!若你五行欠水,應用金水,因金可生水,決不可用火,因水火不相容,亦不可用木,因木洩水...細看那13個名字,真是揀唔落手!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 wong2323 於 08-6-5 18:20 發表
多口講句,個師傅改這13個名,個個所屬五行都不同,真少見!
e.g.詩淇>水,水
沁宜>水火,水
梓詠>木金,水
凱彤>木,火
子恩>水,火
靖汶>木,水........

...

我都未check到
利害

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

對!這個算最好!筆劃亦算不錯!

原文章由 nikinokb 於 08-6-5 20:04 發表
那詩淇是水水嗎?那好不好?

我本身名有金,但她說我五行欠水太火,
但名中重金,,不好

唵嘛呢叭咪吽      

子爵府

原文章由 LamLamMummy 於 08-6-5 19:10 發表
黃晞尤好特別

同意,我都鐘意黃晞尤
其他d 名就算d 字特別都好...個音都好普通......
黃晞尤...音又好~組合又好~字都好~都好特別~而且睇上去~聽上去都好有氣質

複式洋房

13個名咁多,通常坊間一般收HK$2,500.00只改4個名咋wor,而且除要計五行外應該要知道身旺或身弱,因旺要洩,弱要扶。

大宅

原文章由 nikinokb 於 08-6-5 15:33 發表
黃詩淇

黃沁宜

黃梓詠

黃凱彤

黃子恩

黃敏婷

黃靖汶

黃靖尤

黃晞尤

黃敏尤

黃婉尤

黃兆悠

黃舜悠

請比意見....thanks

請問妳個師傅收妳幾錢???

唔好介意~ 因為一般師傅都只會選最啱命格的 "兩、三個" 名字比客人選,好少聽見有十幾個比客選。

我冇乜意見,純粹八掛問吓~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 小樹熊 於 08-6-5 20:21 發表

請問妳個師傅收妳幾錢???

唔好介意~ 因為一般師傅都只會選最啱命格的 "兩、三個" 名字比客人選,好少聽見有十幾個比客選。

我冇乜意見,純粹八掛問吓~ ...

果陣我仔女都係得3個名揀

珍珠宮

黃兆悠 - 呢個幾特別.

珍珠宮

原文章由 jlmaz 於 08-6-5 20:14 發表

同意,我都鐘意黃晞尤
其他d 名就算d 字特別都好...個音都好普通......
黃晞尤...音又好~組合又好~字都好~都好特別~而且睇上去~聽上去都好有氣質 ...

我覺得呢個"尤"字唔好, 寫得衰就會似個"犬"字.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唉..有無人介紹師夫比我呀...
呢個係一位bk媽咪介紹既..4百蚊..
係黃大仙入面,,本身比左7個名我,
但我簡唔掂.問佢可唔可以幫我改有悠字音既,
佢就再幫我改多6個囉,,

就係甘喇...我係咪搵人再改好d呢.....

好灰呀.............聽你地甘講....好似比人呃甘...
係咪無料到嫁....音又唔岩....d字又無意思可言...
又怪.....好唔開心...

[ 本文章最後由 nikinokb 於 08-6-5 20:35 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

黃子恩 我鍾意

公爵府

黃舜悠

大宅

原文章由 nikinokb 於 08-6-5 20:34 發表

好灰呀.. ...

我兩個小朋友都係黃大仙的師傅改,不過幫大囡改果個已經仙遊,幫細囝改果個過仟,只得兩個名選......。

妳留意吓前文有媽媽分析的好有道理O架,改名要睇父母、小朋友的時辰八字,又要睇命格嚟改,欠D乜就係改名度幫幫,欠水就係水、欠木就係木......

依家淨睇名真係唔知妳小朋友因為欠D乜所以要出以上的 13 個名,仲有改名仲要計筆畫,計過要幾多畫先至配得到個小朋友就要跟著筆畫畫數嚟改,我只能夠咁講~

妳係想改命的就要好小心去選擇,出世紙落咗命到大個發覺唔啱先改好麻煩。

但如果係唔信O既,我見好多人自己改都冇問題,因為佢地都係唔信命理的,只信命運係自己手,百無禁忌。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

超級版主

唔使咁灰!黃詩淇都ok ga!筆劃都吉!
你若喜歡悠音,可用"游"!

原文章由 nikinokb 於 08-6-5 20:34 發表

好灰呀.. ...
唵嘛呢叭咪吽      

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實....改名果個係我喇....

我就係因為改著個唔好既名,,黑足廿二年...
去到邊都比人話黑到震...因為我太欠水...
水為喜神...我由細到大無件事係喜...
結婚生仔無人鄧過我開心都無搞過喜事...
緊急開刀生後又要再開多次刀汁手尾...
要講黑野真係要講幾日幾夜.....

所以我唔想再改黎改去...
我直頭黑到唔想做人....

諗住好好地搵呢個師夫改啦...
點知聽你地甘講...甘多水火土金都唔同既..
我直頭想暈低.............................

想喊.......

男爵府

MY C FU, VERY STRONG C FU. RECOMMENDED BY MY FRIEND, CHARGED $2800 AND ONLY 1 NAME. CANNOT CHOOSE.

WHY SO STRONG?
HE DID NOT SEE MY BABY B4 AND HE KNEW THAT HE NEEDS OPERATION, AND NEED LOST OF BLOOD, ALSO HAVE SCAR BETWEEN NOSE AND MOUTH ON LEFT SIDE!!! AND ALSO HIS VOICE IS NOT CLEAR!!!

IN FACT, MY SON HAS CLEFT LIP ('RABBIT LIP' WHEN I KNEW ON 5 MONTHS PREGNANT, IT IS ON LEFT SIDE. AND HE HAD OPERATION ON 4 MONTHS. BEFORE THAT, I FOUND HE 'CHI LEI GUN', SO DOCTOR CUT FOR HIM ON OPERATION FOR HIS LIP TOGETHER.

THIS C FU, NOT FAMOUS BUT ONLY DO REFERAL. HE IS SO SUPER, EVEN $10000, I WILL STILL PAY HIM.

AND THANKS THAT THIS OPERATION IS COUNTED TO BE BIG FOR A BB, ONLY 4 MONTHS OLD AND REALLY GOOD. TILL NOW, 14 MONTHS OLD, HE IS A VERY GOOD AND HAPPY KID : )
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 nikinokb 於 08-6-5 21:36 發表
其實....改名果個係我喇....

我就係因為改著個唔好既名,,黑足廿二年...
去到邊都比人話黑到震...因為我太欠水...
水為喜神...我由細到大無件事係喜...
結婚生仔無人鄧過我開心都無搞過喜事...
緊急開刀生 ...

叫得多名就得
個名改左之後要人叫你先得
無人叫都係唔得
之前個名有人叫又係一樣

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

乜個師父比咁多名你嘅? 一般比 3 - 5 個名已經 OK. 咁師父有冇話邊個名最適合你?

[ 本文章最後由 wendykaka 於 08-6-5 21:42 編輯 ]

首頁
34567...9

尾頁

跳至