自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我怕黑.. 所以會開燈訓... 其他好少跟足.. 大家信唔信?

禁忌1
切忌直接打開房門,而應在進入房間前,敲三下門或按鈴;並且通知房中的「朋友」:「我只是在這裡暫住數天,如造成困擾,請多多見諒!」,或是「抱歉,打擾了!」等等的說話。這樣代表對他們的尊重。

禁忌2
進入房間後,應該先蓋上廁所蓋,並且按下沖水制,代表把不乾淨的東西沖走;亦有人說,這是表示「有人前來打擾」。

禁忌3
切忌把鞋子整齊地擺放,因為這樣會引起靈界的朋友的好奇,前來玩玩。倘若你不希望看到有朋友在半夜的時候,穿上你的鞋子,在房間亂走的話,便應把鞋子一正一反,或散開地放著。

禁忌4
同樣是有關鞋子的禁忌,但這次特別針對「在床邊放置鞋子的方法」,為免令靈界的朋友前來打擾,切勿把鞋子整齊地放在床邊。另外,有人相信,如果把鞋頭朝床頭擺放,便會惹來靈界朋友跟你同床。

禁忌5

[size=16.0029983520508px]相傳床有床母或床神,可以保護床上人的安全,因此,倘若房間有提供睡床,便應避免睡在地上。

禁忌6
睡在床上前,要先拍拍枕頭和抖一抖被,因為倘若睡在「朋友」的身上,他們可能會不高興;另外,這樣亦可去掉床上的髒物。

禁忌7
入夜後,即使聽到門窗外有聲響,也不要立刻打開,因為靈界的「朋友」可能會乘虛而入,讓你整夜不得安寧。

禁忌8
全黑的暗夜最容易惹來邪靈;加上,在睡覺的時候,陽氣會被消耗而難以補充,所以在入睡前,亮起一盏小燈為妙。

禁忌9
切忌在晚上拔腿毛,因為有人相信,腳毛越多的人,靈界「朋友」相對不敢靠近;而且,萬一他們出現,而把你嚇倒,便是入侵你的好時機。

禁忌10
除非必要,切勿整夜讓浴缸蓄水,因為有人認為,水面如鏡的時候,會成為靈界「朋友」進出的大門。

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章

會敲門或按鈴,其他就唔會做,只因試過一開門入去,見到有其他人行李!原來係酒店職員唔知搞乜鬼,俾咗人地房門匙我!好在房入面無人,咪以為我係賊,水洗都唔清!

禁止訪問

禁止訪問

引用:會敲門或按鈴,其他就唔會做,只因試過一開

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆:雋雋B 的帖子

只會長開厠所燈

sunev    發表於 15-2-26 17:45

男爵府

回覆:住酒店, 你地會唔會...

No, none of the above

伯爵府

禁忌9
切忌在晚上拔腿毛,因為有人相信,腳毛越多的人,靈界「朋友」相對不敢靠近;而且,萬一他們出現,而把你嚇倒,便是入侵你的好時機。

wcpcelia    發表於 15-2-27 08:55

侯爵府

1 & 8

翡翠宮

牛年勳章

我成日住酒店,唔會理禁忌,個心形住仲驚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

雋雋B 發表於 15-2-26 17:07
我怕黑.. 所以會開燈訓... 其他好少跟足.. 大家信唔信?禁忌1
切忌直接打開房門,而應在進入房間前,敲三下 ...
我同你一樣. 會開燈訓, 都係因為怕黑.
細仔會第1時間沖廁. 同你提既一樣.
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章

channba31 發表於 15-2-26 17:12
上咁床就睬囉
真係洗眼 + 告死間酒店!!!

水晶宮

腳毛越多的人,靈界「朋友」相對不敢靠近...

我痴住c6 咪唔駛驚囉

水晶宮

2018復活節勳章

我老公好多毛,可以用來震宅

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會自按門鈴

侯爵府

唔信有鬼, 咁耐以來一樣都無做過,一樣熄哂燈都可以一覺瞓天光。

子爵府

住得菲律賓酒店多, 我家下反而第一時間去睇下本聖經有冇打開... 因為每次出完trip 返來都病一個星期.. 好邪

水晶宮

1, 2, 3, 4, 8 我都會...

開燈係因為陌生環境怕黑, 而且半夜去toilet 睇唔到...
其他, 我都有做, 尤其敲門...我之前試過key card 開唔到門, 手多敲門之後先開到門, 又無意識去換房, 果晚我訓覺聽到野...

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

剩係會開燈~~~因為驚夜晚vv卜親

水晶宮

會開燈訓

伯爵府

1 , 3, 8 我會做

首頁

尾頁

跳至