論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

請了賓賓的媽咪, 英文有冇突飛猛進.

別墅

Re: 請了賓賓的媽咪, 英文有冇突飛猛進.

成家人的英文都好了, 因我自己會專登學多D生字去與賓賓溝通, 而小朋友又會每天都講英文, 所以請賓賓有這個優點 !

別墅

SKW 寫道:
成家人的英文都好了, 因我自己會專登學多D生字去與賓賓溝通, 而小朋友又會每天都講英文, 所以請賓賓有這個優點 !

I also agree with you but please do not count on domestic helper to teach your kids English. I thought you know why, right.

男爵府

You wanna speak good Filipina Eng?

大宅

醒目開學勳章

我搭車時聽到個工人問個少主人"How much is saving then saving",當時佢拿住個手電,我以為佢問緊係點save個電話.點知個少主人諗左一陣答49.我才知道原來個工人係問"How much is seven times seven?"妳話賓賓英文竟咁好 我就真係不敢恭維.

男爵府

2019勳章

If your maid's english is good then you will benefit from her. But mine is really poor, my friend call me but I'm not at home, my friend ask her where I go, then she don't know how to reply and pass the phone to my younger son. Ask her to do the dictation for my son, all bird's spelling to brid and she doesn't know. She has been worked for us for 5 months.

Always absent mind, cooked tomato w/egg & fried ice fish w/egg both for lunch.

水晶宮

2019新春慶豚圓

My philippino maid can communicate with me in English but sometimes, i don't know she is talking about. she has a different accent which is difficult to guess what she means. my hubby even complains that her english is poor that he can hardly communicate with her.

anyway, we've got some incentives to learn vocabulary to communicate with the maid while i don't want my kid to follow her accent.

大宅

de

別墅

maid is maid. In any case, most of them their english is not good. So don't learn from them nor count on them for teaching your kids

大宅

畀面勳章

Absolutely agreed with markchan!

子爵府

我曾經請過個超懶賓,要每日一小罵,三日日大罵,結果我罵人用的英文非常好。

大宅

My Indo. maid has been work in Singapore, therefore her english is OK, at least we can communicate. Be honestly, my english listening is better than before.

But when I bought a very simple story book to my son, she said that she can not read for my son because she only can speak but can not write and read.

大宅

我就覺得好左, 因為要講英文既機會多左, 而且我覺得每個賓賓既水平都唔同, 有d的確好差, 但有d的確講得好好架喎, 都要試乎佢既學歷.........

我個賓賓係direct hire架, 我打長途電話同佢interview, interview當日, 我仲搵左個係british council教英文既朋友幫手去問佢問題同埋聽佢既gramma同埋口音, 之後當然係pass左先至請佢啦, 佢講既係american english, 所以對我黎講有時係聽唔明, 不過整體黎講, 佢真係講得幾好架, 我都係佢身上學左唔少.......

我覺得口音呢樣野, 只要唔係太過份都無所謂,況且見佢地同外籍人士多數都溝通到架喎, 老實講, 香港人講英文既口音都好怪架.....

洋房

我的英文本來就不算好,但亞賓來了年幾,出乎意料之外,同佢溝通得多自己也退步了。原因是同佢講野,根本唔駛理文法、用字、語氣等,佢根本唔明。

我初頭好小心咁講,好conscious自己的Grammar,如 tense、pronouns等,又諗用邊個字最貼切,點知佢唔明,尤其在compound sentence ,以及句子中有些phasal verbs、conjunction等的時候-----有一次我叫佢淥菜,"meanwhile" 切左D肉,佢都唔明,D菜煮好晒D肉都未得。

有時仲衰到比佢影響番轉頭----例如︰佢乜瓜都叫melon,教左佢分winter melon, cucumber, pumpkin, water melon... 佢一於唔理,講番自己的"version",攪到我都跟左佢,就咁講︰"Wash and cut the melon"。

依家同佢講野多數用D最簡單的句子,唔理grammar,好似 "You go..." "You do..." "You take..."

咁攪法,試問英文點會進步?不過,自己講英文大膽左就係真o既,鬼咩,成日要鬧佢。

大宅

我覺得請左賓賓d英文係差左o既, 係就係單字識多左, 但係佢地講野冇文法又冇文化, 同佢地講多d, d英文就退步多d, 我工作上都要講英文, 但係返到屋企一同佢講野, 就連自己都驚訝點解我d英文咁唔掂, 全部係現在式, 冇性別, 又冇單眾數, 一講正d, 佢就一臉迷惘咁.

我都唔知阿仔係點同佢溝通o既, 第日唔知會唔會學到好似佢咁, 慘呀~~

子爵府

我非常同意samuel媽&mrs_tom既講法.

我覺得你請到個賓英文叻既,你就真係可以係佢度學到野,但如果你請著個差既,真係連自己都退步埋 :-x

我請過兩個賓,兩個都話大學畢業,請第一個冇比較,大家叫做溝通到,不過好多時都係我唔明佢講乜,佢又唔知我想點........佢之前個老細係律師,我以為佢聽開叻人既英文,唔明我呢d草根既半咸淡,又以為大家唔適應大家既口音.......

舊人走o左,新工人以前係教書,d英文果然係唔同d,我覺得我e+講果d英文先似返個人 :-P

以前真係學哂舊工人d野,好似除鞋咁,舊工人乜鬼都用remove,remove your shoes, remove your shirt........果時我好似完全都唔記得o左 take off 呢個term,又係乜鬼都跟佢講remove :-P :-P 你地話

水晶宮

2019新春慶豚圓

係呀, 我個菲傭d英文通常都係得現在式, 佢仲要所有bb都係’she’ & ‘her’. 我個仔比佢成日叫錯.

仲有, 我雖然同個工人溝通得到, 但好多時我都好慢咁同佢講, 而佢, 原來唔係100%收到我講乜. 叫佢做a, 佢做o左b.
Samuel媽 寫道:
我工作上都要講英文, 但係返到屋企一同佢講野, 就連自己都驚訝點解我d英文咁唔掂, 全部係現在式, 冇性別, 又冇單眾數, 一講正d, 佢就一臉迷惘咁.

複式洋房

我以前個賓賓都係咁,全現在式,無分第一身同第三身,無分單數眾數,spelling好差,我自己不嬲都好留意自己英文d grammer,所以開頭佢成日唔明我講乜,後來慢慢不自覺地就左佢講佢d英文,結果雖然係大膽左同埋講得快左,但d grammer就退步左!

大宅

birdbird 寫道:
係呀, 我個菲傭d英文通常都係得現在式, 佢仲要所有bb都係’she’ & ‘her’. 我個仔比佢成日叫錯.

仲有, 我雖然同個工人溝通得到, 但好多時我都好慢咁同佢講, 而佢, 原來唔係100%收到我講乜. 叫佢做a, 佢做o左b.

咁o岩, 我個賓賓又係成日用'she'同'her'叫我個仔, 幾經我丙佢, 都有一半改番成'he'同'him'.
我成日諗, 佢地係有人將佢地train成咁樣.

男爵府

我唔係請賓賓, 我請既係印印, 佢o係星加坡做過, 唔識講中文, 剩係識講英文, 但佢d英文都唔係好果隻, 叫做溝通得到不至於唔知佢up乜。 講真, 我同好多香港人一樣, 平時講英文既機會唔係好多, 有時驚講錯就唔係幾好意思, 但自從請左佢之後, 講既機會多左, 雖然唔會講岩曬, 但起碼壯左個膽先, "勇" 字行頭唔怕醜果隻。 :-P
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

首頁

尾頁

跳至