自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 KAHOI 於 15-02-26 發表仲有

原帖由 heffalumpiglet 於 15-02-27 發表
妳小朋友都係K3?
係呀好似貼同你呀仔咁試上下大嘛

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:K3功課, 正常嗎

吾好话K3程度深,連小一,小二程度都好深,我亜女小二,功课同考试卷都吾合小朋友年歲智慧,我真不明白到中學程度系教乜野
亜女吾系名校,只系普通小學,我有和其他幼稚園家長保持联络,他們子女在其他小学讀,大家功课程度差不多,都系一个字\"深\"
根本教育署set 左範圍,好多学校另加 work sheet. 变相学習是双倍.
奉勸各位妈咪,要堅持自已想兒女是得到什庅?吾好追名次,辛苦只有自已兒女,因自己眼見好多家長已经送小朋友去補習社+專科補習,小朋友在学習上用時間,長过大人上班時間,但好多家長其实知道小朋友辛苦,換来一句\"無辦法擔心追吾上\" 唉! 超乎小朋友年齡智慧程度,其实佢地真系会呢世都追吾上.
\"有感而發,長氣左,sorry\"

侯爵府

回覆 bingsugar 的帖子

完全同意!
我見有D幼稚園已經被家長帶去補習, 我唔明, 一日學10小時, 年復一年, 要學20年
真係要每日花10小時讀書嗎?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 heffalumpiglet 於 15-02-27

原帖由 KAHOI 於 15-02-27 發表
係呀好似貼同你呀仔咁試上下大嘛
我仔係牛 今年9月返小學喇

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 KAHOI 於 15-02-27 發表係呀

原帖由 heffalumpiglet 於 15-02-27 發表
我仔係牛 今年9月返小學喇
我仔都係呀

伯爵府

引用:還記得我小二時,+才做重組句子,+錯別字更是

原帖由 pyjess 於 15-02-26 發表
還記得我小二時, 才做重組句子, 錯別字更是後期的功課
那時候, 還覺得功課易做, 令我做中文功課有信心
K2尾去p1 interview都已經有部首配字,單字配詞,到k3去嘅interview,好多已經問重組句子。

伯爵府

回覆:K3功課, 正常嗎?

幼稚園唔係應該玩樂、唱遊,食茶點嫁咩?我真係接受唔到咁既年紀要去做重組句子,係咪我有問題?

侯爵府

回覆 bubu7 的帖子

我都覺得係可惜各位家長的答案已經告訴我, 其實我已經OUT

唯有用自己的身體, 自己微少的力量, 去為孩子擋
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

辛苦大人,又害了小孩

侯爵府

呢D咪叫填鴨囉!

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:還記得我小二時,+才做重組句子,+錯別字更是

原帖由 pyjess 於 15-02-26 發表
還記得我小二時, 才做重組句子, 錯別字更是後期的功課
那時候, 還覺得功課易做, 令我做中文功課有信心
如果知道間學校係咁,我唔會揀

侯爵府

回覆 oiyau2005 的帖子

K1 K2好正常, 幾好O架, 我都幾滿意
再者, 好似樓上咁多媽媽講, 原來間間都係咁, 你避得去邊, 除非一開始就唔O係香港讀啫

禁止訪問

引用:吾好话K3程度深,連小一,小二程度都好深,我

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+pyjess+於+15-02-26+發表還記

民房

我仔k3下學期先有重組句子。。但唔太難。。。都係普通學卷學校。。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-27+發表K2尾去

原帖由 Superman-GF 於 15-02-27 發表
今年開始嗎?我女去年考小一,完全無問字和句,最多叫佢睇吓書。連D神校都無喎。唔通又越來越深?

...
我女都上年考小一,好多有問呀。

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 heffalumpiglet 於 15-02-27

原帖由 KAHOI 於 15-02-27 發表
我仔都係呀
揾到未呀?

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

翡翠宮

正常

禁止訪問

引用:還記得我小二時, 才做重組句子, 錯別字更是

子爵府

正常!上到小一先嚇人!中文真你死亡之卷!自己教中學中文,都係咁話,完全令學生懼怕中文!!
尤其是閱讀理解,好多小朋友,字詞句都未掌握好,要看一篇文章,簡直係瘋狂!

首頁

尾頁

跳至