想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

好唔開心.

我一直有睇中医,佢話我OK, 可以唔避孕, 我又聽呢到D媽咪話用排卵棒同量体温,点知到Do Do 個日,佢發燒,又唔得.
今曰我去睇中医,佢話我太緊張, 所以叫我遲D先好大肚,要等3個月....唉我34歲,好怕高0孕婦 :-( :-(

珍珠宮

醒目開學勳章

Re: 好唔開心.

唔好唔開心la! 你honey都唔想發燒ka, 只係咁啱得咁蹺je!!

但....單係你心情緊張, 中e就要你三個月後先開工? 還是你身體狀況仲未 ready 好呀?

別墅

唉! 佢話我個人又屈住,問我近來咪好多心事.所以要"(梳)肝解(屈)",
其實我好緊張,afraid 又宮外孕, afraid 無BB. 成日比人話無仔生, 好大壓力....好辛苦....

e生話佢發過燒 D 精子唔好,所以遲D 開工好

珍珠宮

醒目開學勳章

"(梳)肝解(屈)"
真係唔識呢 d 野!!

你唔好諗咁多la, 你諗咁多咪盞弄巧反拙!
你可以做其他事分散吓注意力,
or 去旅行輕鬆吓 la!

人地點講都好, 把口係人地到, 你控制唔到.
你只可改變自己想法, 當佢地唱歌!

別墅

佢弟婦己生了2 boy.
奶奶話我上次宮外孕的一定係仔. 我瞓係病床時,奶奶又唔睇我一眼,奶奶又話我唔通知佢我有咗,等佢買咗支掃把,所以掃走咗BB...又話我比污穢野攪.....痴線架!!!

我其實好自己見到人地有BB,都好想有, 但世事好難說 :-(

珍珠宮

醒目開學勳章

乜你奶奶把口咁衰ka??? 好離譜呀!!!

你係咪要同奶奶住? 如果唔係, 咪少 d 去見佢, 費事佢又比說話你聽! 你唔好理佢咁多, 你嫁比佢個仔又唔係嫁比佢, 關佢乜事丫!

明白你心情, 但請你儘量不要想太多la! 唔開心就同朋友/老公傾吓, 發洩咗出黎好過屈係個心入面.

別墅

zoezoeiou, don't feel so stressful about getting pregnant because it will make your body too tense. You didn't do anything wrong so forget about what your mother-in-law said to you or did to you. It is more important to stay happy and focus on getting healthy so that you can start trying again!

I miscarried once and I also went to see a Chinese doctor. He told me that nothing is better than having a happy and positive mind. If we feel sad, stressful, or depressed, even we take a lot of medicine it still won't do us any good. When we have a healthy mind, our body will react in a healthy way.

You are not old at all. My mom has my brother when she was 40! Take it easy. Maybe you can go on travelling with your husband later on. When both of you are happy and relaxed, chances to get pregnant will be better ga!

Wish you all the best!

大宅

zoezoeiou:
你好,唔洗咁唔開心架,其實在dodo時老公有感冒或食緊藥都係有影向架,我就係一個例子啦,我dodo時老公是感冒食緊藥,須然我bingo左,但個受精卵唔健康,自己排了出來,呢d係不幸中的大幸,所以要養精速銳係

子爵府

zoezoeiou,

我都feel到妳真係好大壓力, 尤其係來自奶奶既壓力就係最大.

咁妳老公明唔明白妳既感受先, 佢有冇覺得佢阿媽太過份?? 咁妳咪少d返去妳奶奶度lor, 淨係做節先返去. 妳奶奶係咪潮州人黎gar?
最緊要就係自己睇開d, 搵人傾, 呻下係最好既方法, 千萬唔好自己收收埋埋. 仲有ar, 生bb係為左自己同老公而生, 唔係為左妳奶奶而生.

得閒咪上黎呻下, 傾下lor

子爵府

zoezoeiou ,

仲有ar, 唔好成日俾35歲依條線限死自己la.
又唔係過左35歲就冇得生.
妳仲有大把機會ga.

男爵府

to : zoezoeiou
有0的0野最好順其自然,唔好免強,我都38啦,而家都努力,最緊要開心及健康,ok!

男爵府

jojoebebe
hello,借0黎同你say hi,有否努力呢?祝你盡早bingo,遲兩日我會用clearplan,希望盡早加入媽咪行列! :-P

子爵府

Shirley,

好耐都冇o向bk見妳la, miss you.
我今個cycle 攪到亂晒大籠,
我o念要下次再努力lu~~
妳要加油ar!

男爵府

jojoebebe
大家一齊努力,支持你

別墅

好多謝各位 Ma mi, 我会努力!
其實我好憎老爺同奶奶,佢地成曰比說話我聽.好辛苦.至於我老公,佢セ都唔理,佢亦從來無机会聽我心底話, 這方面我是要負責任,因為我知道佢聽完後,可能会同我一樣唔心,所以無真真正正坐下傾•
有時我二人好似一對只係同床的朋友,各有各生活. 我有時真係好想離婚, 有時唔開心, 都好想遠走他方....我對他完全無愛情,只有一份相處得耐的感情
或者冇BB 對於我二人分開時, 方便得多...

:-( :-(

珍珠宮

醒目開學勳章

zoezoeiou
你唔好亂諗野 la! 奶奶老爺方面你唔好理, 當佢唱歌! 好多老人家都係咁 gar la.

至於你話同老公冇愛情, aiya.....大家相處耐咗嘛, 愛情咪變咗感情 lor! 我同我honey都係咁, 我都想返黎去拍拖時期, 但無可能嘛! 每個人都會經歷呢個階段, 你唔好講到好似想分開咁 la!!

同老公傾唔埋就同朋友講 or 上 bk, 唔好屈埋屈埋呀!

別墅

其實我上BK, 同你地talk 己好happy, 心事我唔会同D friend傾,因為怕人地在背後講,况且唔好嘢,亦唔想比人知...
可能這点, D friend 覺得我好看得開,其實一D都唔係.

点都好,希望各位媽咪不耍嫌棄我,比我說說心中話,我己經好happy.

Thank you all Mami

大宅

好媽媽勳章

可能你係心情唔好先至會....想到同你先生分開,其實你唔好咁樣念啦!!你唔開心佢都唔會開心的,大家好好傾吓law. 佢會支持你的,比D信心佢,佢會對你好好及好愛你的! 因為其實二個人可以一齊生活巳是很有緣,故大家是要非常珍惜這一份緣. 開心D啦!!唔好念捚一邊呀!有唔開心的時候,同我地講啦....,講咗出來個人會好D gai! 大家都會支持你.
最喜歡行街街,開心快樂喜洋洋!! ;-)  ;-)

大宅

zoezoeiou
唔好咁輕易放棄一段感情呀, 試

大宅

醒目開學勳章

zoezoeiou,

要珍惜眼前人丫, 其實你對你老公而家只有感情, 冇愛情存在,
係好正常既, 因為好多人都係咁, 大家相處得耐, 就只會得感情, 而冇愛情架, 千其唔好因為你奶奶講個d野, 而加深左你想離婚丫.

2個人相處係要坦誠, 有d乜野唔開心就真係要講出黎架,
你要知道佢係你既另一伴, 佢係同你一齊行人生既邊路,
所以你有乜野唔開心, 都應該同佢分享架, 你試下將心底
既野講比你老公知啦, 大家多左溝通, 對大家都有好處架.

首頁

尾頁

跳至