意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 14|主題: 84845

Urgent, nipple 起了2個水泡 .....

民房

國民生產總值:91

Urgent, nipple 起了2個水泡 .....

BB 6日大, 我同佢都未慣 breast feeding...... 佢整捐o左我個 right nipple, 起o左2個水 "pok". 請問我可以點做呀? 好痛呀.....

Thank u very much.

大宅

國民生產總值:3340

畀面勳章

Re: Urgent, nipple 起了2個水泡 .....

冬瓜媽咪 :

你嗰2個係咪水泡定還是係乳線塞咗,你可以去附近的健康院問下姑娘,叫佢幫下你,因為除咗令到你而家快啲好番之外,重要比姑娘教下,點樣比bb一個啱的飲奶方法,如果唔係之後你都會成日損,如係乳線塞咗,應該有白點係度,試下用手"ji"啲奶出黎,等佢通番就會快啲好!

版主

國民生產總值:15824

2018勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: Urgent, nipple 起了2個水泡 .....

冬瓜媽咪,

你和bb都是新手, 在技巧上, 大家都未掌握, 初生bb含得不好, 就會令到媽媽的皮膚受傷, 造成水泡.

請參考:
[size=medium]母乳餵哺資料庫

C. 乳房問題及處理方法
6. 乳頭酸痛,破皮,皸裂
7. 乳頭酸痛,乳房刺痛,黴菌感染
8. 乳頭上有白點或小水泡

建議一如BB頭maimimi所言, 到健康院請教姑娘, 如果在餵奶的姿勢上需要改善, 她們可以親自協助你.

此外, "母乳餵哺資料庫" 內, 也有相關網頁參考的.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

國民生產總值:482

冬瓜媽咪 寫道:
BB 6日大, 我同佢都未慣 breast feeding...... 佢整捐o左我個 right nipple, 起o左2個水 "pok". 請問我可以點做呀? 好痛呀.....

Thank u very much.

我BB出世頭兩個星期都試過,真係好鬼痛!改善之後就慢慢好番!

民房

國民生產總值:91

唔該晒3位, 我會架o刺.

感激感激........

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.