意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84843

跳至
有無媽咪係自己一個人湊bb,但又餵人奶架?

大宅

國民生產總值:4533

有無媽咪係自己一個人湊bb,但又餵人奶架?

好多時都係得我一個人湊bb,係間唔中老爺奶奶想見bb,先有人幫下我手~
平時因為我個人懶,所以一路都食d無營養既外賣飯盒!
但呢半個月,bb終於都要補奶粉,因為我無食野,雖然多奶,但d奶好"水",我覺得自己好似好浪費咁,每次bb飲奶粉時,唔知點解,都好似學生作弊的感覺,不過以前係對唔住自己,依家就對唔住個囡!
我老公同佢屋企人,知我個泵壞左,都係咁問話幫我買過個新,而家買左番黎,都用左無兩三次!
我嘗試同自己講,餵奶粉係無問題,又同d餵開奶粉既媽咪傾計,支持自己既"論點",但都過唔到自己!
頭先bb又唔肯食奶粉,連泵出黎都唔肯食,但埋身佢又肯喎!?仲眼甘甘咁望住我,仲同我笑,令我覺得係時候"放完假"嘞!(因為奶粉真係幾方便,特別係出街既時間,所以餵奶粉好似放假既感覺)
我想問下你地自己湊個b,三餐係點架?如果自己買野番煮,又會煮d咩呢?

複式洋房

國民生產總值:289

Re: 有無媽咪係自己一個人湊bb,但又餵人奶架?

katrina959︰

既然你係全職媽咪就儘量唔好補奶粉,假日如果出街的話我會儘量揀有地方餵奶的地區去,例如銅鑼灣我會去 sogo餵,旺角有新世紀廣場的育嬰室,去朋友家就更好等等。但係如果係效外真係無計的話,就飲奶粉。

我雖然係在職媽咪,但放工後我都係趕去保母處揍番個女。我都係同你一樣一日三餐係出面食。如果真係要煮都係百佳或惠康買一些預先調好的食物,番屋企蒸、炒等,有時會係酒樓買 d 外賣現醒的食物。

我 dan dan 豬係 1 月 17 日出世,依家都係飲人奶 + 奶粉,因為我每日泵得 12-14 安奶。每次佢飲奶粉的時間,都會 'bear' 住我,好似怪我比奶粉佢飲咁,無計啦!我已盡力,你亦無謂咁太壓力。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

民房

國民生產總值:56

katrina959,

我都係自已一個湊bb,都幾辛苦,平時都唔多時間去買餸煮飯,早餐會飲d奶及食麵包,午餐就會煮d菜及肉,晚餐就會多數叫外買,如果餐餐出去食真係唔健康.

男爵府

國民生產總值:7995

Dan Dan,
previously i also only can pump 11 -12 ozs when i was in the office, at that time, i also do not have enough stock for baby which he has 1 meal of formular( maybe 3 - 4 bottles of formular a week),
however, after i learn from other bk moms , i tried to pump one side and feed another side when i return home, after 1 month practise, my milk supply has increased again, and lately the expressed milk is just enough for his one day demand( 3 bottles , each 6 ozs = 18 ozs).
however, now i finally have stock - around 20 ozs,
so you should have confidence that you can pump enough milk to baby, eventhough it is midnight, i also pumped one side and feeded another side to chase the milk at that time... add oil, do not give him formular la.

男爵府

國民生產總值:5774

katrina959,

我是自己湊BB至BB6個月大. 我每天早餐食corn flakes, 加牛奶, 又會食生果. 每天都會中午(2-3時)推著BB車到街市買送. 待BB訓晏覺時洗菜煮落米, 等老公放工返來便煮送開飯.
晚飯煮多少少, 留返第二日中午食. 我會好似返工帶飯咁, 用微波爐叮熱. 我亦會煲湯飲, 食埋湯渣, 好有益.

自己湊, 一定要埋身餵, 咁先可以慳返洗奶瓶的時間. 若要成功餵全人奶, 我的個人經驗是堅持不留任何奶粉在家, 咁先可以提醒自己如果自己不餵, bb便冇野食.

加油呀!

子爵府

國民生產總值:14242

如果你想方便食o野, 又食得有營養, 可以食多d水果, 雞蛋, 麥包, 麥皮... 菜就"綠" o黎食. 得閒"yip"定多d豬扒牛扒, 雞翼等等... 飲多d豆漿&奶. 食o下梳打餅. 湯就滾
o下生菜魚肉豆腐湯.... 都好簡單o架o乍.

大宅

國民生產總值:2175

車!!!食外賣一定影響唔夠奶嘅咩???!!!! 鬼唔知能夠自己煮當然最好啦, 但真係煮唔到時食外賣有咩問題??食外賣就食唔飽人?? 食外賣就餵唔飽bb?? 我唔覺得食外賣有問題喎

Sorry我諗我唔係support你保奶粉嗰d人囉, 我唔係唔主張人餵奶粉, 只係...我覺得你呢個根本唔係餵奶粉嘅理由, 我自己都係一個人湊bb, 佢10個月大喇, bb一滿月我就同bb過咗澳門, 响嗰邊, 我咩人都唔識, 咩地方都唔知, 日日得我自己對bb, 我夠餐餐出街食冇營養嘅0野啦, 咪又餵足10個月, 我唔係未餵過奶粉, 我餵奶粉係因為我偷懶, 同我自己食0野無營養無關係!!!

katrina, 初初餵人奶, d人奶係比較"水"嘅, 由其事頭10-15mins d奶, 以水份為主, 之後嗰d先係正0野 , 我諗你話你d奶"水", 就係呢個原因, 另外, 你係唔係覺得bb成日都好似唔夠飽咁, 成日要食, 所以先會質疑自己d正0野呢 其實, 個個bb初時都係咁, 之所以話餵人奶辛苦, 就係因為响呢個時候, bb除咗食得密之外(有時唔夠1個鐘又要食), 佢仲要倚靠吸啜"你"0黎攞安全感, 所以, 你個b唔肯食奶粉, 唔肯食泵出0黎嘅人奶, 但埋身食就ok就係呢個原因 你唔覺bb食奶個樣好滿足咩, 完全因為你佢先得到呢份愛咋, 有幾多人想睇都睇唔到呀, 仲有第時佢大個咗唔駛食奶時, 你想睇番都唔得呀, 要好好珍惜每次餵奶時嗰個樣呀 :-P

你話餵奶粉方便, 我就唔係咁0諗喇 (因為我都0諗緊幫唔幫我個仔介人奶, 所以我成日比較呢兩樣嘅different), 食奶粉又要洗奶樽, 烚奶樽, 出街又要拎奶樽,奶粉,熱水,凍水..., 但餵人奶就咩都唔駛拎唔駛洗, 仲有, 當bb肚仔餓喊得好"凄涼"時, 開奶粉最快都要分零鐘啦, 但餵人奶一揭起件衫就得, 10秒都唔駛呀, 所以, 邊個話餵奶粉方便????

要夠奶, 其實可以好簡單, 飲多d水(唔好話要保番d水份, 飲多d人都靚d啦 )同食多d生果已經好夠

大宅

國民生產總值:1648

katrina959,
'但呢半個月,bb終於都要補奶粉,因為我無食野,雖然多奶,但d奶好"水"'
你呢半個月無食野??你意思係咪無食有營養食物咋??
外賣飯盒都唔係好差啫?!香港人好難餐餐自己煮飯食的。唔好成日每餐都食飯盒物得囉!
至於你話D奶好水,如果你同奶粉比較,當然係水D啦
!但水都唔係無營養架?!
我係自己一個人TAKE CARE BB的,完全無人幫我手的。老公又成日顧住工作,好多時BB訓左佢都未返黎。
不過咁樣都有好處的,就係煮少個人,三餐易D攪掂。我有時會吃三文治,有時就一次煮多一兩餐飯放喺雪櫃留番下一餐放入微波爐叮黎食。間中都會煲吓湯。
其實如果你係全職媽咪,真係埋身餵好過吸出黎餵,因為咁樣可以慳番吸奶D時間,而且你仲話無人幫你手,咁你如果仲要吸出黎自己用奶瓶餵,真係會攪到自己好忙呢!
唔好再比EXCUSE自己啦!加油呢!
我囡囡已經14個月大,我好自豪!因為佢由醫院回家後我都無試過比奶粉佢飲。其實餵人奶最緊要係堅持到底同埋有恒心,相信你努力一定可以做得到的。
該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:585

我由出院第一日開始完全係我一個人人湊bb,無人同我座月。我BB重有幾日就11個月大lu~都係全餵人奶架

一日三餐我都係自己煮,造家務,湊bb。我有時都会夜晩煮多d留番第二日造lunch....係一個好好方法ka。

Rion媽咪一句好正!「開奶粉最快都要分零鐘啦, 但餵人奶一揭起件衫就得, 10秒都唔駛呀, 所以, 邊個話餵奶粉方便????」 真係好方便! 帯d片片就出得街la!

吾好比借口自己la~ 比心機一定得ka !!

大宅

國民生產總值:2617

katrina959:
hi,小妹都同你一樣,一個人湊bb,其實同其他媽媽大同小異架咋。
而且初初幾個月,阿b食奶食得咁密,都唔願出街。
原來小妹既心態,同其他媽媽好相似。例如:
yuenwa:晚飯煮多少少, 留返第二日中午食.
我會好似返工帶飯咁, 用微波爐叮熱.

龍龍媽媽:真係好方便! 帯d片片就出得街la!
(真係拎小好多野架~ )

真係唔好俾借口自己,而且難得[老公同佢屋企人,
知我個泵壞左,都係咁問話幫我買過個新?]

咁即係你身邊既人,尤其是係夫家果邊,
精神及行動都支持你餵人奶喎!!真係唔話得!!
相信你都睇過,我地有d媽媽,真係要"排除萬難"
先可以爭取到可以餵人奶,何解你有咁理想既條件
都咁多猶疑?
1.你唔駛番工,唔駛泵奶
2.唔駛託人照顧,可直接餵哺
3.親人唔反對不特止,仲話要買埋泵俾你添!!!

忍耐多一段日子吧,你總有收成既一日架。
孩子, 忠﹔請不要為了利益,隨便出賣別人。 孝﹔是我對你唯一的要求。 仁﹔仁者無敵,善待你身邊的人,便不會有敵人。 愛﹔珍惜你所擁有人和事。 在我而言,你已是個完美的人。 2003年2月8日出世

複式洋房

國民生產總值:300

我一日會飲三杯牛奶,食兩隻雞蛋,食多些肉少少菜,我估營養都夠了!

真係唔上奶才補奶粉,唔好俾太多壓力自己,輕鬆一點,做個快樂的餵母乳媽咪!

5歲獲優秀英語獎和親子圖書設計獎
4歲11個月會用普通話背誦孟浩然的「春曉」
4歲10個月背熟10以內的組合
4歲9個月最喜歡看Rainbow Magic系列的書
4歲8個月完成了芭蕾舞/國際象棋/跆拳道/兒童畫/Cambridge YLS暑期訓練班
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世

大宅

國民生產總值:3597

我想問你地餵人奶有無飲涷野呀?

別墅

國民生產總值:570

我唔止飲涷野..仲食雪糕tim..... :-P

複式洋房

國民生產總值:300

我都有飲涷野,橙汁、豆漿、棷汁、七喜...
唔知點解次次餵奶都寧駛口乾。

5歲獲優秀英語獎和親子圖書設計獎
4歲11個月會用普通話背誦孟浩然的「春曉」
4歲10個月背熟10以內的組合
4歲9個月最喜歡看Rainbow Magic系列的書
4歲8個月完成了芭蕾舞/國際象棋/跆拳道/兒童畫/Cambridge YLS暑期訓練班
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世

複式洋房

國民生產總值:482

菜菜子 寫道:
我唔止飲涷野..仲食雪糕tim..... :-P

我最鍾意食"肥"雪糕例如:Dreyers,Magnum

大宅

國民生產總值:1320

好開心o向度睇到各位媽咪o既分享,因為我一日三餐都係外買,都好擔心BB唔夠營養!睇o黎我都要加把勁啦!

洋房

國民生產總值:98

Hi,
我都係自己一個人湊bb,但又餵人奶! 起初坐月時還有陪月幫手, 但現在沒有了! 還記得初初真係好想放棄餵人奶真係好辛苦,看了奶粉顴上一天食6餐, 囡囡一天食9餐好像24hrs stand by咁就連家人都想我放棄餵人奶這樣我可多些時間休息! 但我的堅持到現在我仍然不放棄餵人奶! 可能已習 餵人奶了現在一點辛苦也不覺了..就算辛苦為了囡囡的健康也是值得的.....
我個囡囡叫Haleema Bibi呀! 21Mar2004出世呀 ;-)

複式洋房

國民生產總值:289

hi,

除左飲凍野,我仲食魚生、壽司添!其實凡事唔過量,介含咖啡因的飲品 (可樂、咖啡奶茶等) 同小心食到一些回奶食物,我覺得都應該 ok。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg
該用戶已被刪除

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.