心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

你地會點叫你地仔女個名?

我就叫我個仔

民房

Re: 你地會點叫你地仔女個名?

我o係叫全名.不過所有親戚朋友都係叫佢o地疊字.
我唸照直同你朋友講話佢已經大個,唔好再咁叫.

男爵府

哈哈.....真係無諗得咁遙遠喎, 其實而家周圍好多人都係咁樣叫D小朋友的,特別係我地D未有幫仔仔女女改英文名的媽咪, 因為覺得叫疊字親切D口麻.

我都係咁叫我仔仔的, 不過就唔係最后個字, 係中間個字, 因為最后個字叫起來似女仔,所以我地(兩邊屋企人及仔仔學校的老師) 都係咁叫佢的, 真係無諗過他日佢大

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我同屋企人就叫大仔做"bb",
因為由細叫到大,
所以二少出咗世之後都係咁叫大仔,
但係有時係佢d同學仔面前都會叫佢全名或者英文名.
但係二少就叫佢個名"謙謙"鑼,
雖然二少都有英文名,但係佢重唔係好識讀.

大宅

我叫我個女, 有時用全名叫(特別係鬧緊佢o既時候), 有時叫細B, 個仔就會叫亞仔, 細佬仔等等。我好少叫用疊名叫我o的仔女
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

複式洋房

有時叫全名, 亞仔, bb, 怪獸, 少爺, mr lam.... :-P :-P

男爵府

家姐叫(曉彤)通常叫佢家姐or彤彤
細佬叫(皓一)通常叫佢佬佬or一一& bb&細細

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

I will call him" Nam Nam" or Ryan

洋房

各位d小朋友都仲系好細個,點叫都冇所謂;但好似曲曲話齋:成日坐車見到D阿媽大大聲叫自己已經小學既仔女做BB,小朋友個樣好尷尬。

我只系叫左我個仔一、兩個月做BB,跟住就叫名;而家大d我會叫佢亞仔或全名(鬧佢個陣)。亞仔個名系低音,叫疊字都系低音,好容易聽唔到人叫佢,叫起來又唔好聽。

請問除左直接同朋友講之外,仲有冇隱悔d

大宅

我细個時住隔離個auntie都係叫我

洋房

BB!

複式洋房

My son is 7 years old. Sometime I will call him "細佬" as he got an elder sister. Hw, when I talk with him for some topics, I will call his last two name (中文). When we are in public place, I will usually call his last two chinese name. As I think, for 7 years old boy, he got his own thinking, it is one of ways to show that I respect his idea. Now a baby now.

But for elder sister, I will call her 乖女, or double call her last Chinese name. :-P :-P

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我會叫佢中文全名,不過會用普通話發音。

別墅

English name - Ryan

別墅

小寶或者個名的最尾個字重複或者x公子

男爵府

以前得一個仔, 我地會不其然的叫BB, 阿B, 同埋英文名。 而家習慣左叫英文名, 好少叫中文名。 個女出世之後都係叫英文名。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

禁止訪問

大宅

會叫佢做...僮僮、妹妹、bb、阿僮、臭豬仔、囡囡、姐姐仔...(隨口叫咩就咩啦~)

侯爵府

寧寧
陳小姐
臭豬脾 (通常叫完佢臭豬脾,佢會話媽咪都係)
BB
栗子
亞妹

首頁

尾頁

跳至