婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我想做子宮頸檢查, 有無醫生介紹呀!

我住沙田區呀! 我想問吓有無醫生做子宮頸檢查, 同大約幾多$. tks

洋房

Re: 我想做子宮頸檢查, 有無醫生介紹呀!

must in shatin area?
can check union hospital at shatin..
they got a website as well..
u can call and ask them fees for checking.

if not restricted to shatin, i can say my doctor is good...he is a 婦科醫生and clinic at jordan...

大宅

I just received the letter of Cervical Screening Programme $100. if you are not too urgent
you may try this programme.

http://www.cervicalscreening.gov.hk
hotline: 2833 0111

Namaste

民房

對丫, 依家政府有個子宮頸普檢計劃, 費用一百蚊咋, 我都做左, 地點好多揀,我係馬鞍山住,做檢驗的地方係馬鞍山育嬰院. 隔離之嘛, 好方便, 而且booking可以用電話約, 排期又唔太耐, 我做checking果間d nurse仲好好耐性, 又nice。而且如果大吉利是, checking到唔妥, 2個星期內即約你再check, 如果無事, 就3個月內收信通知, 之後一年再check, 到時仲會有信提你, 跟進得不錯呢^^
不妨試試

大宅

如果你只係想做子宮頸細胞檢查,我都建議你去健康院,沙田區可去瀝源母嬰健康院收費為港幣一百元 [size=xx-small]衛生署 - 家庭健康服務 網址

不過,如果婦女健康檢查 (eg.乳房和婦科檢查),我會去私家睇,因為健康院只會用手探子宮,而私家醫生會同你用超聲波測,所以會準好多。我有年8月去健康院檢查,醫生話我正常,但同年11月再去私家做檢查時,卻發現我卵巢有個4cm嘅腫瘤。

所以我話如果只係想做子宮頸細胞檢查就無問題,要再詳細啲,點都係要比$$

大宅

做子宮頸細胞檢查的整個過程需要多久呢?

大宅

其實你主要預計等見醫生嘅時間就得啦,因為醫生只係喺你子宮壁喥攞啲細胞去化驗,過程好快。

報告大約幾日至一兩星期會出;
如果睇私家醫生會搵人通知或寄report比你;
至於睇政府的話,除非有事,如果唔係就唔會特別通知。

首頁

尾頁

跳至