跳至

首頁

尾頁

大宅

想問大家如果想同小朋友眼睛檢查,好似香港驗視力,眼壓,青光眼,視網膜果啲,通常係邊到檢查?

同埋如果小朋友下眼睫毛倒生要做手術的話,又邊到搵醫生呢?

唔該哂!

大宅

睇GP先 ,有事會refer你去專科

大宅

引用:想問大家如果想同小朋友眼睛檢查,好似香港

原帖由 creamychoy 於 15-03-01 發表
想問大家如果想同小朋友眼睛檢查,好似香港驗視力,眼壓,青光眼,視網膜果啲,通常係邊到檢查?

同埋如果 ...
i have the exactly same problem. my daughter is 5

大宅

回覆:queencaribbean 的帖子

唔該哂。

即係無好似香港果啲搵視光師檢查視力?

如果小朋友要配眼鏡係咪都睇GP先?

大宅

配眼鏡直接去optical shop,不過要先預約

子爵府

我小朋友是先見GP,GP建議去視光師檢眼
視光師發現問題,便
寫refer letter 去SP

子爵府

視光師提議小朋友每半年驗下眼,因現在D小朋友玩電話,ipad,所以很多小朋友眼睛有問題

驗眼是bulk bill

公爵府

回覆:ml123 的帖子

bulk bill 验眼好似一年得一次?半年驗一次咪要自己比lor

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

回覆:creamychoy 的帖子

去眼镜铺book 驗眼就得。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 15-3-1 13:39
bulk bill 验眼好似一年得一次?半年驗一次咪要自己比lor

我個囡半年後optical shop 打電話比我話要再驗
但我無比錢

剛check medicare claim history
兩次都bulk bill

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-3-1 13:39 b

原帖由 ml123 於 15-03-01 發表
会唔会咁啱2次系咁同年度?

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 15-3-1 14:35
会唔会咁啱2次系咁同年度?
Feb and Aug 年度是計6月定12月??

大宅

唔該哂!我大囝啱啱驗到有近視,配左眼鏡,半年後再檢查,咁半年後我已經係悉尼,即係到時我帶佢去眼鏡鋪再驗就ok?

細囡一隻眼有一百度散光同埋下眼睫毛倒生,眼角膜損左,話一年後再檢查睇下要唔要做手術,即係到時我帶佢去睇GP就得?

子爵府

creamychoy 發表於 15-3-1 15:42
唔該哂!我大囝啱啱驗到有近視,配左眼鏡,半年後再檢查,咁半年後我已經係悉尼,即係到時我帶佢去眼鏡鋪再 ...
你大囝來悉尼後,去眼鏡鋪再驗就ok
但你細囡建議你一來悉尼後, 馬上去GP
如果眼角膜損左 ,GP 應該會寫refer letter 去SP 到驗清楚

大宅

thanks!

細囡去睇GP係計bulk bill. 咁再轉去睇專科係咪都計bulk bill?

子爵府

creamychoy 發表於 15-3-1 16:12
thanks!

細囡去睇GP係計bulk bill. 咁再轉去睇專科係咪都計bulk bill?
不是所有GP都bulk bill通常比較多人睇GP都會先收$,再向medicare claim 回部分
SP没有bulk bill, 而且有D醫生要排很久

大宅

引用:thanks!細囡去睇GP係計bulk bill. 咁再轉去

原帖由 creamychoy 於 15-03-01 發表
thanks!

如果我係你,我會係香港攪掂先過來。

如果你睇專科,你要揾GP寫referral letter.然後你要自己揾醫生。Sydney好多眼科醫生,但專做小朋友較小,而且仲要攪個口碑好仲小。揾到仲要有排先見到醫生。通常睇專科,頭一次會貴些,約200至300元都有。medicare 比返幾十蚊你到。如果真係要做手術,嘩
當然你可專轉去政府做,但如果唔肯好urgent,真係唔知等幾耐。

至於配眼鏡,我都會係香港配定先過來,因為係到配眼鏡真係好貴。我上年同個女配,有買insurance,但都要再比多300元。

大宅

引用:bulk bill 验眼好似一年得一次?半年驗一次

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-03-01 發表
係呀,不過視光師覺得有需要驗密些,佢地可做到bulk bill.

大宅

回覆:car_li 的帖子

如果唔用政府,睇私家claim保險會唔會快d呢?

配眼鏡咁貴?如果保險claim到八成, max 300元一年都要額外俾多300元?

大宅

回覆:兒童眼睛檢查

亞囡得六歲,散光果隻眼總有遠視cover視力,所以唔駛配眼鏡住。 因為總細,所以話可以觀察多一段時間,先睇駛唔駛做手術,所以好難係香港做完先過黎。

首頁

尾頁

跳至