懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人試過抽胎水呀??

我下星期要去抽胎水呀, 因為第一胎所以有d膽心, 我想知抽胎水痛唔痛嫁? 抽完之後要休息幾耐呀? 同埋食d咩可以補翻呀?

大宅

Re: 請問有無人試過抽胎水呀??

唔痛嘅, 抽血咁上下, 唔使補架, 當日唔可以返工, 唔做得粗重, 唔抳得重野, 2星期唔可以行埋

別墅

It's not painful. It's just like having shots. How long it takes depends on the position of your baby. A smooth amniocentesis can take one minute only. And if you see red after you have the test you should call your doctor immediately.

子爵府

我覺得冇抽血咁痛, 但係抽完當日之後個肚仲有D戚戚痛, 其實醫生已比定2日假期休息, 但記得一定唔好行咁多, 唔好拎重野, 多D休息, 不用担心!

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Don't worry. It's not painful.
You may sleep more don't walk too much.

複式洋房

hoho ,

我在3/11都抽過羊水. 最初我非常担心抽羊水之針會好痛和
過程. 幸好我在抽羊水前都有問過BK嘅媽咪聽到許多她們分享嘅经驗. 這是真的不會好痛因為支針好幼而過程同抽血時
間差不多. 只要您放鬆D就掂嘅啦.

記住抽完要坐低仗休息一吓同埋1-2日個肚会唂唂吔. 跟住
就無事啦.

不用担心祝您身體健康.

WL

複式洋房

hoho ,

我在3/11都抽過羊水. 最初我非常担心抽羊水之針會好痛和
過程. 幸好我在抽羊水前都有問過BK嘅媽咪聽到許多她們分享嘅经驗. 這是真的不會好痛因為支針好幼而過程同抽血時
間差不多. 只要您放鬆D就掂嘅啦.

記住抽完要坐低仗休息一吓同埋1-2日個肚会唂唂吔. 跟住
就無事啦.

不用担心祝您身體健康.

WL

複式洋房

真係好多謝大家既分享呀~

原本我同我老公都好膽心嫁, 但依家聽左你地講後, 心情放鬆左好多la~

tks~

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

真係架, 當天一定要回家躺下比較好, 有乜異樣 -- 流野、肚痛就一定要入醫院, 唔好唔理。 因為抽胎水的危險性比羊水高, 怕會引發小產, 小心為上。

梁媽媽

首頁

尾頁

跳至