懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

由於太多人問, 我在這裡再出一次, 大家參考啦!
生第二胎時日日當水飲咗一個月, 真係比第一胎時有精神!

炒米茶
作用:平時飲用補身之餘,可以排毒去水。
炒米可以用:白米、紅米、糙米、黑糯米(會較前者為補),全部一齊撈埋炒都可以,是但選一樣都得。
炒米過程:
先等鍋燒紅>將白米落鍋>用白鍋炒至金黃色 (白鍋=無需加油.加鹽)
炒完後>等炒米吹涼....(用一般鐵碟.散熱較快)凍後可放入玻璃瓶內備用
材料:
炒米(泰國紅米)、陳皮 (順產可以用薑)、元肉、杞子 (由於我係開刀生, 所以冇加南棗, 順產就可以加)
***注意事項***
1.紅棗、當歸勿用,因會旺血
2.陳皮越耐、越多年越好,建議用7年以上既陳皮,咁就唔駛去囊,因為去囊要沉水15分鐘後再用匙刮去囊,咁樣一齊入茶包袋好易會令到其他材料濕哂而變壞。
3.順產用薑建議飲時先加,唔好一齊入茶包袋,因為會令到其他材料濕哂而變壞。
4.所有材料都唔需要洗,保持乾爽,到飲用既時候,過一次熱水後,第二次既熱水就可以焗15分鐘飲得,每一包炒米茶可以返焗2-3次。
份量我隨心:炒米(2湯匙西式果d匙)、陳皮(隨心)、圓肉(5粒)、杞子(隨心)
第一日:炒米+ 陳皮 (順產可以用薑)
第二日:炒米+ 陳皮 + 圓肉
第三日直至坐完月:炒米+ 陳皮 + 圓肉 + 杞子 (開刀生者適用)
第四日直至坐完月:炒米+ 陳皮 + 圓肉 + 杞子 + 南棗(順產生者適用)
開刀生B者, 只需要 "第一日、第二日、第三日"
順產生B者, 可整哂 "第一日、第二日、第三日、第四日"
整好後入密實袋壓走多餘空氣, 收好係放係雪櫃就可以架啦, 到入院既時候記得帶埋去醫院就okay。
所有材料都唔駛洗,沖黎飲時,用滾水過1過水,之後第2次沖出黎就可以飲用, 返沖2-3次都依然有味,不過飲時小心熱燙親口仔,我用保溫瓶焗15分鐘左右後飲用。

Twlm    發表於 15-7-29 03:48

複式洋房

回覆:炒米茶

谢谢分享,已收藏待用

子爵府

回覆 yankaka 的帖子

very useful! Many thanks!!!

子爵府

Thx for shareq

大宅

如果熱底可以飲嗎?我食少少薑已經喉嚨痛

大宅

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章

Very useful info, thank you so much!

子爵府

wingjaiii 發表於 15-3-3 03:40
如果熱底可以飲嗎?我食少少薑已經喉嚨痛
我後期少少只落炒米, 龍眼肉, 果皮, 應該OK

複式洋房

回覆:yankaka 的帖子

多謝分享呀!

大宅

引用:由於太多人問, 我在這裡再出一次, 大家參考

原帖由 yankaka 於 15-03-02 發表
Thanks for sharing

別墅

請問薑要唔要批皮?要唔要拍下佢?同埋薑要幾多片?
另外要炒定1個月要用幾多份量既米?
做茶包既茶包袋可以係邊到買到?
thx

大宅

引用:由於太多人問,+我在這裡再出一次,+大家參考

Thx

別墅

Thank you

子爵府

miki1026 發表於 15-3-7 02:27
請問薑要唔要批皮?要唔要拍下佢?同埋薑要幾多片?
另外要炒定1個月要用幾多份量既米?
做茶包既茶包袋可以係 ...
薑批皮好D, 不過我用果皮不用薑, 若用薑你可以每次用時才落, 我在家用電水壺滾佢, 不用入埋一包咁複雜~
其實每次唔洗好多米, 一手渣到的量已可, 你可計番30日量, 手渣30份嚟炒就得
茶包在實惠或日本城都有得買

別墅

引用:由於太多人問,+我在這裡再出一次,+大家參考

我對果皮味麻麻,可唔可以加蜜糖或其他架?

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Thx for sharing

大宅

回覆 yankaka 的帖子

Thanks so much!!

複式洋房

多謝分享,真係好實用呀!

子爵府

Irenerene 發表於 15-3-13 14:40
我對果皮味麻麻,可唔可以加蜜糖或其他架?
最好唔好啦!
乖乖地飲一排啦!

伯爵府

引用:Quote:miki1026 發表於 15-3-7 02:27 請問

原帖由 yankaka 於 15-03-13 發表
薑批皮好D, 不過我用果皮不用薑, 若用薑你可以每次用時才落, 我在家用電水壺滾佢, 不用入埋一包咁複雜~
其 ...
可唔可以前1個月炒定?

男爵府

要炒20分鐘嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至