嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

胎毛筆一問

有冇媽咪幫 bb 造過胎毛筆?
想問下,係自己剪

大宅

Re: 胎毛筆一問

是師傅剪的,妳可以帶bb去師傅度剪或叫師傅上門剪.
我個b就是由師傅上門剪的,收幾十元(唔記得幾多,好似$70,總之唔過$100)上門費.
據我所知,全港好似得一間.
我還幫bb影低剪髮過程.不過bb就勁哭.

男爵府

請問大概要幾錢 (剪髮+造筆)?
可否提供電話或地址?
謝謝!

大宅

$380起(一技筆,已包剪髮),視乎妳選什麼筆幹.
而我就做了一對筆,加一個錦盒(好似$2xx),筆上有一對對聯,對聯是以bb名字提的,我揀的筆幹都幾貴,加埋錦盒及對聯等,要$1xxx.
電話地址等我check咗再話妳知.

男爵府

我喺二月中幫對仔女一人做咗一對,D 胎毛筆有平有貴,最平三百幾蚊一枝,最貴幾千蚊一枝,你可以做一枝或者一對,做一對叫龍鳳筆 (又好似叫文武筆,唔係好記得) 會有盒比你保存。
首先打電話約個師傅,佢會問你駛唔駛上門剪頭髮,唔理你剪幾多個頭,只係收多$50-HKD,你亦可以帶小朋友去佢舖頭佢幫你剪,或者自己剪咗攞比佢,(建意叫師傅上門剪,乾手淨腳,又可以影 vedio),佢會問你做唔做「寶寶印」,用泥膠印手仔腳仔,我唔係好記得幾多錢,大約百幾蚊,不過一定一定底過自己最喺嬰兒用品公司自己買黎做,而且個師傅印完手仔腳仔會攞番去上光油及打磨,之後先比你。師傅會問埋小朋友個名同出生日期,再約時間。
到咗果日黎到屋企佢會比 D 筆你揀,然後比幾首用你小朋友個名寫成嘅詩你揀,用黎刻喺枝筆上面,(一枝筆係刻唔晒成首詩,要一對筆先刻得晒 ),之後就印手仔腳仔同剪頭髮,而剪頭髮係有分剪邊度先後,唔同地方嘅頭髮會做唔同層嘅筆,全部攪掂就落諚金,大約一個月後起貨。我幫對仔女一人做咗一對筆及寶寶印,Total $2,000 左右,個師傅已經通知我做好咗,不過我未去攞,唔知做成點?? 我呢幾日內會去攞筆,遲 D 可以再報料。

鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

大宅

咕怪媽咪,
pls check pm.

民房

Can you give me the address and telephone number ? Thank you.

男爵府

Thank you, Hei001.

大宅

sofia,
pls check pm.

首頁

尾頁

跳至