嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女pat pat , 其實係vv 位置紅晒,搽過mustela , 寶貝,凡士林,之前醫生開既hydrocortisone cream 都唔係好得,時好時壞。

而家開始懷疑會唔會唔係尿布疹,會唔會係念珠菌。兩者點分???

回覆 mrs_D 的帖子

您好mrs_D, 尿布疹通常會一達達紅紅腫腫咁, 而受念珠菌感染嘅就常見會有越黎越多嘅紅色小斑點出現, 女女情況係一塊塊紅左定好似斑點咁? 除左搽藥膏, 勤力D幫佢換片都好重要, 用濕左水嘅綿花幫BB清潔後, 用紙巾印到完全乾透先著片, 盡量保持皮膚乾爽, 但如果皮膚都keep住好紅, 甚至嚴重左, 都建議再睇多次醫生呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:回覆 mrs_D 的帖子您好mrs_D, 尿布疹通常會

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-03-03 發表

您好mrs_D, 尿布疹通常會一達達紅紅腫腫咁, 而受念珠菌感染嘅就常見會有越黎越多嘅紅色 ...
Thanks ..尋日搽左zinc cream 已經好好多喇。。。

mrs_D 發表於 15-3-5 00:35
Thanks ..尋日搽左zinc cream 已經好好多喇。。。
好返好多就好喇, 繼續保持皮膚乾爽, 同每次換片後都搽zinc cream保護返, BB嘅皮膚慢慢就會靚返哂喇。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

引用:Quote:mrs_D 發表於 15-3-5 00:35 Thanks .

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-03-05 發表
好返好多就好喇, 繼續保持皮膚乾爽, 同每次換片後都搽zinc cream保護返, BB嘅皮膚慢慢就會靚返哂喇。
...
醫生話係念珠菌,口腔都有。但只係輕微既 。已經開左藥膏。
但餵人奶會唔會有咩影響?我係埋身餵的

您好mrs_D ,如果BB 口腔都有,醫生有無開藥俾BB 滴口呀? 有念珠菌都可以埋身餵架。

大宅

引用:您好mrs_D ,如果BB 口腔都有,醫生有無開

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-03-05 發表
您好mrs_D ,如果BB 口腔都有,醫生有無開藥俾BB 滴口呀? 有念珠菌都可以埋身餵架。
...
有俾藥水bb 搽口,但我唔記得左問醫生我個乳頭使唔使搽藥膏。上個禮拜,個乳頭會痕。而家又好似冇乜野。

大宅

我囡都係咁呀, 試左好多隻CREAM 都冇用
請問zinc cream 係邊到買呀? thanks!

大宅

引用:我囡都係咁呀, 試左好多隻CREAM 都冇用請問

原帖由 hellothyme 於 15-03-05 發表
我囡都係咁呀, 試左好多隻CREAM 都冇用
請問zinc cream 係邊到買呀? thanks!
如果係zinc cream ,普通藥房都有, 我隻喺Watson\'s 買。。
但你睇下你bb 個pat pat 係尿布疹定念珠菌。。醫生話我個女既pat pat 已經發緊炎。。

大宅

Thanks
我囡有紅點架只係紅!
你囡睇左醫生好番未呀?

您好mrs_D ,如果醫生冇開藥膏俾媽媽搽,依家又無不適就吾使太擔心。但如果有痕癢又或者針拮既痛,媽媽就要去睇醫生喇。

大宅

引用:Thanks我囡有紅點架只係紅!你囡睇左醫生好

Thanks
我囡有紅點架只係紅!
你囡睇左醫生好番未呀?
今日先睇。醫生話要成個禮拜先會好返晒。

大宅

引用:Thanks我囡有紅點架只係紅!你囡睇左醫生好

Thanks
我囡有紅點架只係紅!
你囡睇左醫生好番未呀?
個女搽左一日藥,個 pat pat 已經好返好多 ,啲紅同啲疹退左好多喇。。

大宅

大宅

照醫生指示比較好

首頁

尾頁

跳至