心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

點解唔俾我抽胎水??(續~報告出左喇!)

尋日醫生話我份唐氏綜合報告唔合格,建意我抽胎水驗,但我老公唔俾抽,因為佢驚會小產,佢又覺得我先得27歲唔會有問題!但對我黎講一日唔驗清濋,我祇有擔心,我怕痛但我都願意去抽,但最怕假如真係小產點同佢交代!?每當我喊佢都會鬧我無用祇係識得喊!成日叫我唔使擔心!好老實講是問有邊個媽咪收到D咁既消息會當無事發生!我真係好擔心,我突然好想唔理佢既反對,因為抽左都要等三個星期先有報告,而我個肚已經17週!唔可以再拖,各位媽咪我係唔係應該唔理佢反對做左先?請俾D提示我呀!

侯爵府

Re: 點解唔俾我抽胎水?

其實我覺得重點係.....
你會唔會GIVE UP 個BB
如果係,我會去驗架,
試問問可以擔心咁耐,
擔心咁耐一定生個苦瓜出泥啦...

但係,可唔可以TEST唐氏綜合報告呀?

大宅

ofcoz 做左先 la!! why do you need to 交代..? you are not born baby machine, you have right to choose what you do, so no need to 交代. if your husband 鬧 you, then i think he is not a good husband!!!

sorry if you don like what i said, its just my point of view.
>>>>>????

琥珀宮

tingwong,

妳知唔知道好多年齡細既媽咪生出有問題既BB?我都識個朋友,佢果年係26歲,有左之後同個私家醫生講,想抽胎水,因為聽D朋友講抽胎水既用處,果醫生話以佢既年紀及家族冇出有問題既BB,所以唔建議佢抽,點知生出嚟因為染色體出左問題(好似係問題出係其中一條染色體,但唔係唐氏既第二十三條),心臟有事,連奶都飲唔到,大約個零月,BB就夭折啦。

點解要驚小產?依家妳男人咁講,第時生到出嚟原來真係有問題,咁佢會唔會厭惡個BB呢?D男人唔同女人,女人經9個月生出嚟,感情上就算BB真係有事都會愛鍚,但係D男人唔駛佢陀,生到出嚟,唔只BB,分分鐘連妳都厭惡埋。

要照顧一個有問題既BB,係需要好多精神及時間,而且抽胎水未必會小產,我都抽左3個啦,咪3個都OK呀,祝妳好運!

大宅

除非抽左係有問題既都仲生la,如果唔係我就一定會抽~
講真醫生都建議抽就梗係抽好d啦~

男爵府

一定要抽,抽左心安理得..唔洗整個懷孕過程都驚呢樣野!

男爵府

而家抽胎水好安全, 我醫生話佢睇左症 十幾年, 都係見過兩個人有事, 都係好耐之前 ke 事....!
我覺得你抱住專重你老公, 問多佢一次, 如果唔抽將來出左事, 佢會點先...! 如果佢都係 唔比, 就唔好理佢去做左先 .....! 其實而家後生媽媽生出 唐氏 bb 比高齡媽媽 比率高, 其中一個原因就係年輕媽媽以為冇事, 唔做檢查....!
驗左冇事, 開開心心懷住 bb, 如果 你成個懷孕期都心掛掛, 就算 bb 冇事, 佢都會唔開心 ka..! 呢 d 係胎教 lai ka....!

大宅

[size=large]你可以試吓照4D,佢哋會同你度下BB頸部,可以照下有幾多機會係唐氏綜合。

子爵府

宜家抽胎水會好安全,
醫生緊係要張最壞o既情況講比你聽,
我生仔仔個時我24歲,
因為照到仔仔個頭度有個小水泡,
所以醫生suggest抽胎水,(個時我個肚已經4個月)
我屋企人同老公好支持我,
因為唔想我大住個肚唔開心,
如果有係你我一定會去抽.

子爵府

欣欣媽~~CatCat 寫道:
除非抽左係有問題既都仲生la,如果唔係我就一定會抽~
講真醫生都建議抽就梗係抽好d啦~

完全同意.真係好睇你同你老公要唔要個BB,你先問老公,如果個BB真係有唐氏綜合症,佢會點?會唔會同正常BB一樣咁好好看待去愛鍚?呢樣你同佢都要考慮清楚!萬一生左出嚟真係,你同佢到時唔鐘意唔愛鍚個BB,咁到時大家都會唔會開心,尤其你地咁樣會害咗個BB!如果你地諗通咗,決定要個BB咪唔駛去抽羊水CHECK囉,否則,你一定要堅持去抽羊水!你明嘛,呢啲唔可以咁求其,要為你兩公婆同埋個BB幸福着想!唔可以因為怕老公嬲而諗都唔諗就唔敢去做!始終個BB你同佢都有份既!

複式洋房

我支持你去抽! 雖然我未抽過,但係好多30幾歲(高齡產婦)咪都要抽,所以唔使驚喎! 好過生出黎先發現呀,到時都唔知係你害左佢,定係害左自己!

再唔係就係啲埋你老公去問清楚醫生既建議!等佢自己可以現實d諗下: 抽同唔抽所帶出既問題! 而你又可以開開心心眬拕bb!

別墅

其實抽羊水導致小產的機會是相當低, 你可以要求doctor 詳細解釋俾你老公聽. 而且你要同你老公好理性地討論一下以下. 如果吾抽羊水, bb 出生后才發現有問題, 佢可吾可以接受到這個打擊? 會吾會後悔當初無抽?

我都有抽, 當報告出來后, 真係成個人輕鬆曬......

大宅

你老公真係幾得意 有辦法試都唔試....咁係唔係要驚到生?我建議你睇多個醫生(叫佢同你一齊去)如果第二個醫生都有同一意見,我想信你都一定會抽.

伯爵府

一定去抽呀,你宜家先17週幾時擔心到40週呀,仲要係醫生suggest呀.....你真係要勸吓你老公啦,如果比著係我,我老公話唔得,我都會瞞住佢先,事後再講比佢聽囉!!!!

大宅

其實抽洋水就好似抽血咁, 唔怕呀. 只係有發燒就唔好抽, 抽完休息吓, 唔好行咁多. 我係高齡產婦, 我驗完就開開心心等bb出世. 其實醫生都建議你驗, 你就驗佐先啦, 好唔好都有個心理準備.

大宅

抽啦,我醫生話依家已經好安全

伯爵府

I think you can check ultra sound first, because they can measure the head size of the baby. Usually if the baby's head is bigger than normal, it means there is a problem. My blood test for 唐氏綜合報告also 唔合格, but my doctor suggested the ultra sound first. The baby's head size were normal, so the doctor didn't ask me to 抽胎水!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

可否去照 4d, 睇下頸皮厚度, and 尾指骨位??
先再作決定??
你可以同老公講, 萬一生出黎個 bb 真係有問題, 到時怨邊個先?

大宅

如因我是你就一定去抽胎水, 雖然有很少機會少產, 但如果將來BB有問題, 你辛苦時佢亦受罪, 我懷孕時也好擔憂(32歲), 後來驗血的機會率是1/1000, 而少產的機會率是1/200, 最後決定沒有去抽胎水, 但如果你醫生也建議你抽可能你的機會率都幾高, 其實唐氐bb出生率在20 多歲的媽媽那個Range較30多歲媽媽為高, 因為大部份年輕媽媽也忽視, 好似你老工以為後生唔會冇事。你好快啲去啦, 唔記得遲個幾多週就抽到無用, 因法律而唔容許你唔要BB.

可否去照 4d, 睇下頸皮厚度, and 尾指骨位??
先再作決定??
你可以同老公講, 萬一生出黎個 bb 真係有問題, 到時怨邊個先?[/quote]

子爵府

你的醫生有無解釋點解佢建議你去抽胎水? 是否你曾經抽血驗,或照ultrasound?
各位媽媽的建議非常合理。要考慮所有因素後作出明智選擇,以免日後抱怨。
我也曾經抽胎水(因高齡)。負責抽胎水的醫生,要另受專門訓練,並非全部婦產科醫生可以做。抽前及整個抽的過程中,醫生全期望著個ultrasound monitor, 要選擇bb最平靜的時候,及最遠離bb的地方,才能下針抽。實際危險當然有,但不大。而醫生說出來的,是最壞的情形。

首頁

尾頁

跳至