懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

地中海貧血

我好擔心呀~醫院姑娘今日打電話黎俾我,話我有輕型地中海貧血呀~姑娘叫左我老公去抽血驗呀~如果佢都有呢~bb就有四分一機會會有重型地中海貧血呀~
我好擔心阿b有事呀~
我一向身體都好好架,點解會咁架........

別墅

Re: 地中海貧血

大宅

其實唔駛咁駛, 我同你一樣, 當初有 bb o個陣驗血, 又係 check 到我有輕度地中海貧血, 跟住要我老公一齊抽血驗, 點知佢都係有輕度, 當時我o念住唔係o下話, 咁個 bb 要好定唔要好, 後尾醫院再同我地 check 埋 DNA , 結果, 就算兩公婆同樣係有地貧 (原來地貧有分 A 型同 B 型), 只要係唔同型o既地貧, 係唔同正常人一樣, 機會唔係真係咁大嫁, 所以, 唔駛擔心。

男爵府

queenie80,

我都有輕型地中海貧血, 哩個病係遺傳病嚟嘅! 不過, 唔好咁担心啦! 希望你老公驗到無呢個病啦!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

thank you for supporting me!!!

係呢~我想問下,我老公今日去左驗血喇~咁幾時會知result 架~姑娘話如果佢冇野o既,醫院係唔會打俾我o既~.....咁我想知大約幾時會知呀~??

thx~~!

男爵府

queenie80 寫道:
thank you for supporting me!!!

係呢~我想問下,我老公今日去左驗血喇~咁幾時會知result 架~姑娘話如果佢冇野o既,醫院係唔會打俾我o既~.....咁我想知大約幾時會知呀~??

thx~~!

放心啦, queenie80, 我同你個case一樣, 又係驗完我又驗老公, 如果真係對bb有影響, 醫院d姑娘重驚過你呀.....大吉利事如果有事, 佢地一定會9秒9通知你, 如果無事, 就會等到下一次產檢時再同你講返, 無事o既, 放心啦!!!

複式洋房

其實真係唔駛o甘膽心wo, 依家醫學o甘昌明, 我同我老公仲係同一種型漆呀, 醫生都話好少見, 不過我依家4個月, 開頭都好膽心嫁, 但你想清楚, 如果你越膽心, 就越影響bb, o甘你不如樂觀面對la~ 雖然我未抽胎水, 但一路有keep住照超聲波, 一切都好正常, 小b仲好得意~ 等我抽原再話結果比你聽la , 願bb健康

男爵府

我地兩公婆都有地中海貧血, 我本身係甲型,而我老公係甲+乙型. 如果你個醫生夠經驗的話, 響大概 12 週就可以經 Ultrasound 睇到 bb 究竟有無嚴重地中海貧血(至於有無輕微地中海貧血就要等佢出世後驗臍帶血). 所以我當時都無抽胎水.

大宅

我都係兩公婆都有地貧, 不過唔同型, 醫生話幫我地 14 週抽 iron 先, 遲 d 再抽"機"因, 不過再下次覆診成 21 週, 都唔知點解咁遲先抽.

咁醫生又冇同我講話 ultrasound 照到喎, voggies 你睇私家定政府呀?

男爵府

我當時總共睇左三個私家醫生, 佢地都係用 ultrasound 就已經斷定 bb 唔會有嚴重地中海貧血, 所以醫生都唔建議我抽胎水, 因為始終都有 1-2% 機會做成流產.

子爵府

醫院話如果冇事o既,就要去到產檢先會知wor.....

別墅

don't worry wor! 我係重形地貧在都冇事la, 唔使咁擔心喎!
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

首頁

尾頁

跳至