烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問做天婦羅的材料要不要預先煮熟?

請問做天婦羅的材料要不要預先煮熟? 例如茄子,番薯,冬菇等等,使唔使煮熟才炸? 叧外天婦羅的蝦是什麼蝦,在街市可不可以買到? thanks!

伯爵府

Re: 請問做天婦羅的材料要不要預先煮熟?

唔使煮熟,是炸熟。所以用易熟的材料。天婦羅的蝦可以用海蝦,如竹節蝦。去穀後在肚切幾刀不要斷,炸出來不會孿。
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

大宅

wensi:

咁d番薯咁硬炸唔炸得'林'架? d 蝦係唔係唔使'yip'架? thanks!

kaayee

伯爵府

番薯咁硬炸唔炸得'林'架? 得!只要切薄片。

蝦係唔係唔使'yip'架? 我覺得只要加少少鹽和胡椒粉就得,因會點鼓油來吃。蝦身要乾所以不要加水份調味料,因大多水份不好炸。也不要加油,怕太滑身不上炸(張)。

Pet Society Email : [email protected]

大宅

wensi:

我想問下呢我買咗包天婦羅炸粉,佢話160cc水加100g粉,究竟160cc水有幾多?因我個量杯只得ml 同oz! thanks!

kaayee

伯爵府

kaayee

去這裏看份量對換表,去到click入對換表,在左手面。

http://www.joycekitchen.com/home.htm

日本書教用冰水開天婦羅炸粉會趣d,可以試試看。

祝妳成功!記著請我吃啊! :-P

大宅

wensi:

你d資料好詳盡,真係唔該哂你,希望我老公鐘意食啦!

kaayee

首頁

尾頁

跳至
熱門主題