嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪試過用搖搖椅當bb床訓,好唔好?

請比d意見!因屋企間房細,想放搖搖椅比初生bb訓住先,得唔得, 邊只款好d?thank you!

子爵府

Re: 有無媽咪試過用搖搖椅當bb床訓,好唔好?

熊媽,
我bb啱啱出世時, 因為一早安排左bb同工人一間房瞓, 所以就買左combi既highchair(可平瞓, 可以搖)放係主人房俾bb瞓住先, 放便我坐月期間唔使過隔離房餵奶。我覺得短時間都ok, 但就算點平瞓都唔及真正既床瞓得健康, 而且因為我bb比較大, 到兩三個月大時張highchair己經細了(瞓到落去但係會防礙佢轉身)。所以平瞓既功能只係用到二三個月。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

水晶宮

我阿b由初生到3個月, 即我放完產假為止, 都係訓o係張搖搖椅度, 而張搖搖椅就放o係我間房, 方便我夜晚照顧佢. 那時, bb未識郁來郁去, 就咁唔綁安全帶, 將佢連人帶睡袋一齊放在張搖搖椅度都可以好好訓. bb大d同天氣冇咁凍, 佢夜晚訓張搖搖椅, 唔係訓得咁舒服, 因為綁o左安全帶(怕佢由張椅度跌落黎), 佢訓覺唔可以好自由咁郁. 佢之後都訓番bb床, 同工人一間房.

而家bb六個月, 都有用張搖搖椅來吃糊仔同訓晏覺. 其實, 我覺得張搖搖椅幾有用, 阿b可以用到好大個都得, 值得買.

別墅

我都有俾BB睡搖搖椅午睡.

不過唔知係BB佢識分日夜,定係搖搖椅無BB床咁舒服?佢睡搖搖椅只會睡一兩小時,夜晚睡BB床就可以一覺睡天光.

搖搖椅好好用,俾BB睡邊到都得,一路搖佢仲好快睡著,有時需要去朋友家或旅行,都可以當旅行床仔用.除了當床仔,仲可以當大班椅,價錢又抵,值得買翻張.:-P

大宅

有無媽咪試過用搖搖椅當bb床訓,好唔好?(有無平讓)

好多謝你d意見,但我睇過都好貴,同張床差唔多,可以當餐椅用D款.
邊度可以睇多d款同便d.thank you!

大宅

Re: 有無媽咪試過用搖搖椅當bb床訓,好唔好?(有無平讓)

up

別墅

Re: 有無媽咪試過用搖搖椅當bb床訓,好唔好?(有無平讓)

我前兩日o係永安買o左張03/baby搖搖椅+highchair,可平躺及調校高度, 9折後 $898.2, 好似幾好用

大宅

pure 搖搖椅, try chicco - some are made in Italy and some are made in China - i have the one made in China, cost ~$400.

別墅

玩具城同Mother Care都有純搖搖椅賣,價錢會平的,我見過最平到99元都有.有的仲有玩具,音樂,自動搖同震功能:-P 純搖搖椅比較輕,在家搬來搬去走位照顧bb好容易,搬時又唔會嘈醒bb,摺起來又方便帶出街.

大宅

搖搖椅不可以取代bb床.
我日間俾bb睡在搖搖椅.非常有用.晚上就睡在bb床.
bb好快就分得清楚日與夜.

我用chicco搖椅.慳位又便宜,但用得耐會起粒粒,但係用幾個月ok啦.

晚上最好俾bb睡在bb床.c-max的bb床好細張,將來唔用時又可以摺合.幾方便.

別墅

我都覺得俾bb日間小睡搖搖椅,晚間睡bb床會好的.好似我bb咁好快就分到日夜,亦唔怕對腰骨有影響. :-P

我剛剛想到,如果你只係短時間俾bb係你間房睡一兩個月,會唔會用個貯物膠箱加塾俾bb睡?個原理好似醫院的bb箱咁,應該work!!! 咁一來又慳錢,二來又慳位,三來又方便你照顧,四來bb又睡得舒服的,好似睡床仔咁........zzzzzzz.............

複式洋房

2HH...

好有創意
我們愛,因為神先愛我們!!!!!

複式洋房

我bb在出院後,想用,但整晚都睡不熟

首頁

尾頁

跳至