自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好覺得可惜, 希望在明天

子爵府

畀面勳章

回覆:好唔捨得

加油!東家唔打打西家,個老細咁衰,使乜同佢客氣,如果唔影響以後工作,我會唔簽份新約,等佢炒

伯爵府

引用:Quote:elong 發表於 15-3-5 11:08 咁多年來

原帖由 亞貴 於 15-03-05 發表
無black & white 都唔係無得追架,

係煩d囉....
但如果樓主份糧每個月不固定(靠佣)
可唔可以證明自己gaurantee出幾多錢
而又而家比人cut到低過果個guarantee數額?
(佣金唔係gaurantee,似乎好難證明,不過問下勞工署都無妨wor,唔好衝動resign住)

我以前公司(連x佛)兩樣都變過
改變佣金計法(僱傭合約無寫),隨時改無問題
但改左僱傭合約gaurantee嘅野先需要員工同意

別墅

商業社會邊有人講心唔講金丫...
老闆一定係講金先...點會諗咁多.....

大宅

我情況同你一樣,但我地都係計俑,睇下您公司係點計,幾多百分比。係我呢行電子,我食俑仲有so,可以賺到好高人工

大宅

我都做左10年,誇國公司,仲要一星期4日係堔圳返工,冇double pay.但因為生意都理想,抽俑百分比又高,所以賺到錢。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

elong 發表於 15-3-5 11:17
但如果樓主份糧每個月不固定(靠佣)
可唔可以證明自己gaurantee出幾多錢
而又而家比人cut到低過果個guarante ...
我記得好多年前問過勞工處呢d case 點deal,

佢地當時答我就係要做好出糧記錄,

包括:commission 由幾多單 x 幾% = 當月出糧既數?

even 無keep invoice for reference,

咁有無自己寫底每月每日自己 sales record?

再推算返basic salary,

當然.....咁搞呢d既過程一定係漫長又痛苦,

如果自己唔旨在份long terms pyt 既就算啦,

當快快趣為自己贖身轉過份算,

但如果嗰筆數係甘既,

咁當然要為自己爭取合理待遇啦,

做員工唔係做義工喎,

合理既報酬係應該要爭取既,

對住d老細.....

同佢打工啫....數還數路還路嘛

男爵府

BK Milk勳章

引用:今日我boss 會同我講人工調整嘅問題因為佢

原帖由 BonBonLin 於 15-03-05 發表
今日我boss 會同我講人工調整嘅問題
因為佢話生意開始難接,利潤微
好明顯想迫你走

別墅

樓主一於同佢玩過啦!!!!去勞工處!!!!
反正佢都冇心留你,人工減2/3你都唔會做啦!!!
就算最後告唔入,一於去勞工處開FILE,等勞工處啲人搵佢,煩下佢都好丫!!!唔洗同佢客氣,分分鐘怇仲怕煩過你呀!!!!
我果日搭地鐵聽到有人話, 有個舊同事被炒果時,同老闆講「法庭見啦!」,個老闆驚到以後唔敢炒人,仲要改門口密碼...笑死人

水晶宮

呢個moment 佢俾咩你都唔好簽, 佢單方面更改僱用條例, 都有得拗,
真係要keep起糧單, bank statement, 報稅表, 準備去勞工處備案

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

天下無不散之筵席, 幾唔捨得........無癮......就要離開.....

我....而家都好無癮......想走.....我做左16年.............
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

公爵府

引用:Quote:原帖由+Dragonmama2012+於+15-03-05+

原帖由 LiKK 於 15-03-05 發表
5年起要比遣散費
哦,明白,咁法例上有無定明遣散費係點計?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油, 希望揾到份更好既

珍珠宮

畀面勳章

RSG媽媽 發表於 15-3-5 10:09
擺明蝦你 睇C你唔會走 比我會即時話唔做 就算佢話唔轉新PLAN我都唔會妥協 要留我就跟我TERMS 唔係我就走人 ...
我d fd 話佢擺明恰我佢睇死我唔會走
所以食住我

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

BonBonLin 發表於 15-3-5 12:32
我d fd 話佢擺明恰我佢睇死我唔會走
所以食住我
你同佢講勞工處見啦~~~~~~~

侯爵府

畀面勳章

回覆 BonBonLin 的帖子

bonus都冇埋, 速閃唔好回頭望

珍珠宮

畀面勳章

亞貴 發表於 15-3-5 11:07
唔得閒刨晒咁多頁,

唔知你仲有無資料補充,
我真係谷得好辛苦成個新年都過得唔開心
好似我冇貢獻咁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

走吧, 聽過魚唔過塘唔肥未, 出面世界很大. 覺得委鬱未走. 無謂攪到自己心埋唔平衡. 而且有料唔怕無人請. 勞力加油.

珍珠宮

畀面勳章

jasmine_hang 發表於 15-3-5 11:28
我都做左10年,誇國公司,仲要一星期4日係堔圳返工,冇double pay.但因為生意都理想,抽俑百分比又高,所以 ...
佢有好多 tricky野你係睇唔到佢條實數

況且 接左單. 錢係入公司 account, 想佢拎出尼好難

珍珠宮

畀面勳章

B-bu 發表於 15-3-5 12:46
走吧, 聽過魚唔過塘唔肥未, 出面世界很大. 覺得委鬱未走. 無謂攪到自己心埋唔平衡. 而且有料唔怕無人請. 勞 ...
我而家就係平衡唔到心態

首頁
34567...8

尾頁

跳至