想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位:

有人看仁安周敏姬醫生嘛? 由她幫做IVF有成功例子嗎? 在仁安,做IVF 費用分散餐及套餐,哪一種較化算呢? 請分亨在仁安做注意事情及以上內容

Thanks
Celine

別墅

Dear Celine,

我係 仁安, 周醫生幫我做 iui, 不過, 我試過3次都 fail, 準備9 月做 ivf, 其實, 套餐價錢應該化算. 如果散餐, 未包好多費用, 到頭來可能會失
預算. 我覺得仁安醫生同姑娘都好好.

lawa

男爵府

我都book咗30/6睇周敏姬醫生, 其實第一次會睇d咩? 問d咩問題? 睇幾多次至知不育結果? 同埋大約幾錢架?

複式洋房

仁安周醫生

我找她做IUI一次失敗了, 會做IVF ,我都覺她幾好,護士說散餐與套餐價錢差不多

原文章由 lawa 於 08-6-12 23:01 發表
Dear Celine,

我係 仁安, 周醫生幫我做 iui, 不過, 我試過3次都 fail, 準備9 月做 ivf, 其實, 套餐價錢應該化算. 如果散餐, 未包好多費用, 到頭來可能會失
預算. 我覺得仁安醫生同姑娘都好好.

lawa ...

男爵府

咁你幾時排期做iui呀? 其實點定義做iui還是ivf?

原文章由 CelineKF 於 08-6-13 19:43 發表
我找她做IUI一次失敗了, 會做IVF ,我都覺她幾好,護士說散餐與套餐價錢差不多

男爵府

我地都岩岩睇同醫生.
有冇d update?

男爵府

我搵佢第一次iui失敗, 佢要我休息一個月, 10月再做過, 其實有無人覺得, 周醫生不夠細心, 及與病人溝通不足嘅情況?
佢由始至終, 都沒跟我抽血, 何來知我fsh是否過高? 做iui時問佢卵泡大細, 只覆我2大2中, 即size幾多?

洋房

我都搵做周醫生iui,佢都ok, 好好人。不過你要主动問,問多d,
then u can get what u want.
did u take medicine & inject last time?要休息一個月, because the medicine will make your ovary sensitive, if u keep take medicine & injection next cycle, then your ovary may not produce good eggs, then waste time & $$. 我都問護士過this question, then 周醫生 called my mobile to explain it to me.
i did 4 times iui, all fail, now consider to do ivf, dr. also told me 休息一個月, next cycle make appointment again.

男爵府

係呀, 我都係打針同食藥一齊, 咁你做咗4次, 周醫生有無同你講失敗嘅原因呢?

原文章由 et18 於 08-9-5 15:59 發表
我都搵做周醫生iui,佢都ok, 好好人。不過你要主动問,問多d,
then u can get what u want.
did u take medicine & inject last time?要休息一個月, because the medicine will make your ovary sensitive, if u keep t ...

別墅

hello各位,

我睇周敏姬做過1次iui,佢真係唔係咁好,經常都好趕,無同我驗血,給我食5日葯丸+2針,結果只得1粒egg成熟,佢就話我卵巢老化,結果失敗了…

後來決定轉e生,而家睇陳志慧e生,佢叫我test 血,fsh只係6,卵巢好好,啱啱做左2nd iui, 排左4粒卵,而家等派彩,陳e生好好……

大宅

好媽媽勳章

逍遙派

fsh唔係要驗血先知架咩??點解佢睇下就知....咁奇怪.....

我約左下星期睇陳志慧e生,我之前食左5個月排卵藥都唔得,諗住轉個e生睇下有咩方法,book陳e生都幾快,今個星期book,下星期有得睇.....

原文章由 逍遙派 於 08-9-5 22:01 發表
hello各位,

我睇周敏姬做過1次iui,佢真係唔係咁好,經常都好趕,無同我驗血,給我食5日葯丸+2針,結果只得1粒egg成熟,佢就話我卵巢老化,結果失敗了…

後來決定轉e生,而家睇陳志慧e生,佢叫我test 血,fsh只係6,卵巢好好,啱啱做左2nd i ...

男爵府

逍遙派咪講咗醫生同佢TEST血=驗血囉

原文章由 siucandy 於 08-9-6 10:54 發表
逍遙派

fsh唔係要驗血先知架咩??點解佢睇下就知....咁奇怪.....

我約左下星期睇陳志慧e生,我之前食左5個月排卵藥都唔得,諗住轉個e生睇下有咩方法,book陳e生都幾快,今個星期book,下星期有得睇.....

...

大宅

好媽媽勳章

唔係..佢話周e生無同佢驗血就話佢卵巢老化,所以我覺得奇怪啫.....
之後佢話去陳e生度驗血先話佢卵巢好好....
我先覺得奇怪點解周e生無叫佢驗血就話佢卵巢老化???

原文章由 MavisNg 於 08-9-6 11:19 發表
逍遙派咪講咗醫生同佢TEST血=驗血囉

男爵府

其實周醫生係會睇超聲波, 但唔知係咪可以睇到卵巢老化, 我而家都等佢覆電話解釋, 我唔洗驗血嘅原因, 因為佢話唔係個個都要驗架喎

大宅

好媽媽勳章

其實我都係想知多d,我自己都係驗血先知我fsh高(我有12,係偏高),係卵巢功能衰退,如果驗血就會清楚D囉.....

原文章由 MavisNg 於 08-9-6 11:51 發表
其實周醫生係會睇超聲波, 但唔知係咪可以睇到卵巢老化, 我而家都等佢覆電話解釋, 我唔洗驗血嘅原因, 因為佢話唔係個個都要驗架喎

別墅

原文章由 siucandy 於 08-9-6 12:10 發表
其實我都係想知多d,我自己都係驗血先知我fsh高(我有12,係偏高),係卵巢功能衰退,如果驗血就會清楚D囉.....

I did ivf in January this year in Dr Chow (Yan On). My twin babies will come this month. You are quite right. Dr Chow is not very talkative. You should ask what you want to know. Then she will answer. But I still think she is a very professional dr in this area.

I have another thread to share my experience.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1283766&extra=&page=1

男爵府

睇完你嘅經歷, 我突然間感覺到,我無揀錯醫生啦, 因為同時剛收到周醫生親自嘅電話, 佢同我解析得好詳細
1. 為何我唔洗CHECK FSH? 因為年紀唔太大, 同睇到我day 2/3返去有排卵現象, 加上用藥嘅反應, 故此, 都可以唔洗哂錢驗
2. iui唔成功係咪=小產? 佢話當然唔係, 叫我抖一個月, 係因為怕身體有水噹, 始終影響排卵, 如果我係39/ 40歲, 對藥嘅反應無咁大, 就會同我keep住做, 唔會休息......但佢話休息嘅意思, 係叫我今個月自己努力d, 唔係咩都唔做, 因為好多人係iui唔成功之後嘅呢個月, 反而自己自然bingo嘅
最後叫我唔好担心咁多, 有咩休息吓好過, 同埋解釋咗m多同時間會長d添, 過咗m就自己試

原文章由 shanmmami 於 08-9-6 14:41 發表

I did ivf in January this year in Dr Chow (Yan On). My twin babies will come this month. You are quite right. Dr Chow is not very talkative. You should ask what you want to know. Then she will answe ...

別墅

原文章由 siucandy 於 08-9-6 12:10 發表

sincandy, mavisng,

大家都係sharing, 唔明講到明, 大家應該互相支持...

周e生話我食5日葯+2針既反應好似38/39 yrs old, 我係34.5, 所以佢咪話我卵巢功能老化, 當時好唔開心, 後來陳e生話其實係d針唔夠多, d葯無咩用, 後來驗血証實重好好.......

大宅

好媽媽勳章

我就係唔唔點解周e生唔驗血就話卵巢功能老化??
我今年31yrs,都係驗血先知fsh有12咁高,我之前個e生話我個子宫好似40yrs功能咁,我都即場咸左出黎......

原文章由 逍遙派 於 08-9-7 01:26 發表

sincandy, mavisng,

大家都係sharing, 唔明講到明, 大家應該互相支持...

周e生話我食5日葯+2針既反應好似38/39 yrs old, 我係34.5, 所以佢咪話我卵巢功能老化, 當時好唔開心, 後來陳e生話其實係d針唔夠多, d葯無 ...

別墅

原文章由 siucandy 於 08-9-7 12:29 發表
我就係唔唔點解周e生唔驗血就話卵巢功能老化??
我今年31yrs,都係驗血先知fsh有12咁高,我之前個e生話我個子宫好似40yrs功能咁,我都即場咸左出黎......

...

sincandy,

周e生開既葯+針係佢估架, 因為我係check到先生有問題, 佢無叫我test任何野, 就即刻叫我做iui啦, day3見佢, 之後就係day11先見, 只有一粒大egg(20mm), 咁佢就話佢開比我d葯既份量都唔輕, 有咁既結果即係唔好,........我覺得佢睇証好是但, 無咩點mon住我既進度, 無咩解釋我既情況, 又judge得唔準, 點解重要睇佢, 唔想再傷心多次,,,,,,

好彩係bk陳e生既topic見到好多good comment & 成功cases, 咪即刻轉睇陳e生, 查實成唔成功有好多reasons, 起瑪個dr可以令你放心&信任, 你都好似睇緊陳e生, 我地係果個topic再傾.........

首頁

尾頁

跳至