嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

各位媽媽會點處理烚好後既奶樽呀???

我剛剛買左個烚奶器, 但有個疑問就係D奶樽烚好後應該點放先至衛生呀, 如果烚好後一直放係個烚奶器入面, 咁個烚奶器咪一直都濕(個烚奶器既說明書話一烚好就要將個煲抹乾) ,請各方媽媽指教

別墅

Re: 各位媽媽會點處理烚好後既奶樽呀???

我會將的烚好後既奶樽就咁放係個烚奶器入面,用時加的熟水"郎"下個奶樽先俾bb用.一日平均烚三次樽,即係的樽唔會擺多過十個鐘. 而個烚奶器就會每日用清水過一次.而每個月就會用翻佢隻清潔粉大洗一次.

大宅

我就將烚好咗既奶樽放係一個人哋用嚟放麪包有蓋嘅盒到!!!
底部放一張廚房用嘅廁紙墊住,要經常換架!!!

大宅

我會將所有奶樽放在個大的有蓋餐盒(足夠放6大2小的),再放入雪櫃,一日烚一次 ,只可keep24小時,如果唔係就算未用的都要再烚. 在e院臨出院時,姑娘叫我o地睇錄影帶學的,實不會錯.

大宅

烚好後放入保鮮袋, 再放入雪櫃, 用時用熱水再"浪一浪"奶樽和奶嘴。

伯爵府

我將所有奶樽放在有蓋餐盒裹,再放入雪櫃,用的時候用熱水沖一沖,我都是姑娘教 :-P :-P

子爵府

畀面勳章

我都係烚完, 十五分鐘後等d樽涼喇, 先放入雪櫃
我一日烚兩次樽, 食夠三個樽同一個咀咀就烚
我初初係一日先烚一次架, 但係試過有一次無情情停電, 唔知停幾耐, 我d樽咁岩食晒..我係度擔心緊點算..好彩岩岩係食下一餐奶前半個鐘有返電....之後我都唔敢儲埋一次過...食三個就烚定..廢事真係停水or停電果時唔知d奶樽點算....

洋房

我同嵐嵐21一模一樣o既處理方法。
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

伯爵府

嵐嵐21 寫道:
我將所有奶樽放在有蓋餐盒裹,再放入雪櫃,用的時候用熱水沖一沖,我都是姑娘教 :-P :-P

我都係咁,我見陪月亞姐都係咁做!!!
:-P

複式洋房

奀豬mami~~ 寫道:
[quote]
嵐嵐21 寫道:

我都係咁,我見陪月亞姐都係咁做!!!
:-P [/quote]
me too

複式洋房

烚完把奶樽放落保鮮盒或密實盒內蓋好就得la

首頁

尾頁

跳至